International

Proteste de amploare în Londra. Paisprezece poliţişti au fost răniţi în timpul demonstraţiilor

Publicat: 07 iun. 2020

Paisprezece poliţişti au fost răniţi în timpul demonstraţiilor care au avut loc sâmbătă în centrul Londrei, în semn de solidaritate cu mişcările de protest din Statele Unite, a anunţat Cressida Dick, şefa poliţiei din capitala britanică, citat de Reuters. Agresiunile au fost „şocante şi complet inacceptabile”, a spus ea duminică. După ce în mare parte din zi demonstraţia a fost paşnică, câţiva oameni s-au confruntat cu poliţia călare. „Sunt profund întristată că o mică parte dintre protestatari au devenit violenţi faţă de poliţie în centrul Londrei, ieri seară. Asta a dus la rănirea a 14 ofiţeri”, a transmis într-un comunicat Cressida Dick, comisar al Metropolitan Police Service. „Numărul agresiunilor este şocant şi complet inacceptabil”. Poliţia a transmis că săptămâna aceasta alţi 13 agenţi de poliţie au fost răniţi în timpul protestelor la care au fost făcute câteva arestări.

Sâmbătă, un poliţist a necesitat internare, după ce a căzut de pe cal, iar poliţia a spus că rănile suferite de ea nu îi pun viaţa în pericol. Pentru duminică sunt plănuite noi proteste în Londra. Dick i-a îndemnat pe manifestanţi să găsească alte modalităţi de a-şi face auzite părerile care „să nu implice ieşirea în stradă” din cauza riscului de răspândire a noului coronavirus.

O ceremonie în memoria lui George Floyd

O ceremonie în memoria lui George Floyd, a cărui moarte sub genunchiul unui poliţist alb a declanşat un val de furie în Statele Unite, are loc joi la Minneapolis, după o noapte mai calmă în ţară decât cele dinainte, relatează AFP. O mulţime se adună la Universitatea creştină North Central pentru a-i aduce un prim omagiu public afroamericanului care a murit la vârsta de 46 de ani asfixiat, la 25 mai, în timpul unei arestări. Reverendul Al Sharpton, un reprezentant al mişcării de apărarea drepturilor civice, urmează să susină un elogiu funebru în acest oraş mare din statul Minnesota.

”Pot vedea soarele începând să se ridice într-o nouă zi în privinţa felului în care este asigurată menţinerea ordinii”, a declarat el joi la postul MSNBC, după ce s-a întâlnit, în urmă cu o zi, cu familia victimei. Fericit să vadă ”albi şi negri” amestecându-se în cortegii ”cu riscul sănătăţii lor, în plină pandemie” de covid-19, el îşi exprimă speranţa să vadă mişcarea durând, în mod ”paşnic, dar pătrunzător”. Altă ceremonie în memoria lui George Floyd este prevăzută sâmbătă la Raeford, în statul natal North Carolina, înaintea funeraliilor, luni, la Houston, în Texas, unde a crescut înainte de a se muta la Minneapolis, în nordul ţării. Ultima ceremonie funerară, marţi, este restrânsă la apropiaţi ai fostului paznic.

Niciun incident major

Filmată de către o trecătoare, lenta agonie a acestui tată, imobilizat la sol timp de aproape nouă minute, sub genunchiul poliţistului alb Derek Chauvin, în pofida implorărilor sale – ”Nu pot respira” – a provocat o atmosferă tensionată pe care Statele Unite nu au mai cunoscut-o din anii ’60, de la mişcarea în favoarea dreprurilor civice. Manifestaţii care au degenerat uneori în jafuri şi violenţe, au avut loc aproape zilnic în toată ţara, denunţând britalităţile poliţiştilor, rasismul şi inegalităţile sociale exacerbate de către pandemia covid-19.

Adauga un comentariu