International

Proteste în Argentina împotriva măsurii izolării

Publicat: 18 aug. 2020
ALT=
Proteste în Argentina împotriva măsurii izolării

Mii de argentinieni au protestat în Argentina împotriva măsurii izolării. Manifestanții s-au adunat la Buenos Aires şi în alte oraşe și au protestat împotriva izolării impuse de guvern pentru a lupta împotriva coronavirusului. Argentina se confruntă cu o creştere masivă a numprulu ide cazuri no ide infectări cu noul coronavirus.

Manifestaţia din capital Argentinei a fost organizată pe reţelele de socializare şi a fost susţinută de opoziţia faţă de preşedintele Alberto Fernandez. Reacția manifestanților a venit ca urmare a a deciziei luate vinery d eguvernul argentinian care a prelungit până pe 30 august măsurile de izolare în zona metropolitană a capitalei, care reprezintă 90% din cazurile înregistrate în Argentina.

Manifestanţii au solicitat, pe lângă stoparea măsurilor de izolare, reformeîn justiție şi au cerut măsuri contra insecurităţii şi corupţiei.

Proteste în Argentina împotriva măsurii izolării: „Vor să ne domine prin boală şi izolare!“

Gustavo Alvarez, unul dintre liderii manifestanților, a acuzat guvernul că se foloseşte de măsurile de izolare pentru a controla populaţia.

„Vor să ne domine prin boală şi izolare. Oamenii trebuie să se răzvrătească!“, a declarat Gustavo Alvarez pentru AFP.

Demonstranţii, care purtau măşti dar nu respectau distanţarea de siguranţă, au scandat „Libertate, libertate!”.

Manifestaţia de la Buenos Aires nu este prima de acest gen, dar a fost cea mai importantă din punct de vedere numeric şi demonstraţii similare au avut de asemenea loc luni în principalele oraşe ale Argentinei.

Argentina, afectată grav de pandemia de COVID-19

Protestele au loc în timp ce preşedintele Fernandez a făcut apel luni într-un discurs la unitatea tuturor argentinienilor în faţa pandemiei.

Potrivit ultimului bilanţ, Argentina a înregistrat 294.556 de cazuri de contaminare cu coronavirus şi 5.750 de decese. Numărul de noi contaminări a depăşit 5.000 pe zi în ultimele şapte zile.

Guvernul a instaurat la 20 martie o carantină în toată Argentina, dar de atunci a relaxat-o într-o mare parte a ţării.

Proteste și în capitala Spaniei

Mii de oameni au protestat duminică la Madrid împotriva purtării măștii de protecție. Mulțimea de protestatari s-au adunat în capitala Spaniei pentru a-și exprima opoziția folosirea obligatorie a măștilor de protecție și a altor măsuri impuse pentru a stopa răspândirea coronavirusului.

Mulțimea, mobilizată de rețelele de socializare, s-a adunat sub steagul spaniol uriaș care decorează Piața Colon, în centrul capitalei. Demonstranții au purtat pancarte cu mesajele „Virusul nu există”, „Masca ucide” sau „Nu ne este frică”.

Pilar Martin, o femeie în vârstă de 58 de ani, din Zaragoza, a declarat că a venit să protesteze la Madrid, deoarece credea că guvernele din întreaga lume exagerează numărul celor infectați pentru a restrânge libertățile publice.

„Ne obligă să purtăm măștile, vor să ne limiteze. Toate acestea sunt minciuni”, a spus Pilar Martin pentru AFP.

Nemulțumiri și la Bruxelles

Sute de persoane au manifestat duminică la Bruxelles împotriva restricțiilor impuse de autorități sub pretextul coronavirusului, după ce purtarea măștii a devenit obligatorie din 12 august în toată regiunea Bruxelles (cu 1,2 milioane de locuitori), relatează AFP.

„Corona-circ”, „corpul meu, alegerea mea”, „Lăsați-ne să respirăm!”, „Masca este un fel de cenzură, o botniță a popoarelor”, „Nu dictaturii sanitare!”, „NU fricii și minciunilor din mass-media! DA libertății de a respira, a surâde și a trăi!” se putea citi pe pancarte.

Nemulțumirile manifestanților erau îndreptate împotriva restricțiilor sanitare care încalcă drepturile omului, împotriva impunerii de a purta mască și împotriva obligativității vaccinării.

Adauga un comentariu