Coronavirus

Proteste în statele Uniunii Europene împotriva măsurilor anti-COVID-19 – VIDEO

Publicat: 21 mart. 2021
proteste împotriva măsurilor anti-COVID-19
Proteste împotriva măsurilor anti-COVID-19

Mai multe proteste au avut loc în acest weekend în statele Uniunii Europene împotriva măsurilor anti-COVID-19. În tim pce liderii Europei au recurs la noi restricții din cauza valului al treilea al pandemiei de coronavirus, cetățenii statelor europene s-au săturat de restricții.

Probleme sunt și la nivelul conducerii Uniunii Europene, unde mai mulți lideri importanți nu reușesc să se pună de acord asupra combaterii pandemiei și a celor mai bune măsuri de luat.

Șase țări au primit 10 zile ultimatum să explice restricțiile impuse, considerate foarte dure de conducerea Uniunii. Este vorba despre Germania, Belgia, Danemarca, Suedia, Finlanda și Ungaria.

Proteste în statele Uniunii Europene: Ciocniri violente cu forțele de ordine în Anglia și Germania

Mii de oameni au participat la demonstraţie sâmbătă, 20 martie, în ciuda avertismentelor din partea autorităţilor de a nu se aduna şi de a risca răspândirea coronavirusului, în Anglia. Mai mulţi protestatari au fost retinuti de politie.

Mii de manifestanţi împotriva măsurilor de combatere a coronavirusului s-au adunat sâmbătă, 20 martie, şi în centrul oraşului Kassel din Germania. Organizatorii protestului denumit „Cetăţeni liberi din Kassel – Drepturi fundamentale şi democraţie” au anunţat că la manifestaţie au fost prezenţi până la 17.500 de participanţi.

Mii de persoane au manifestat și în centrul Vienei pentru a protesta împotriva restricţiilor introduse pentru combaterea epidemiei de COVID-19, relatează AFP. Poliţia a anunţat că a făcut „câteva” arestări, în timp ce au fost semnalate ciocniri izolate între manifestanţi şi contra-manifestanţi de stânga.

Majoritatea participanţilor nu purtau mască şi nu respectau distanţa fizică în timp ce traversau centrul oraşului spre Parcul Prater, unde partidul de extremă-dreapta FPO a făcut apel la o adunare.

Politizarea vaccinării

Uniunea Europeană are probleme din cauza deciziei de suspendare, respectiv de continuare a vaccinării cu produsul AstraZeneca în statele blocului.

O altă problemă este legată de vaccinul rus Sputnik V, pe care Ungaria l-a autorizat fără să țină cont de faptul că serul rusesc nu este aprobat la nivelul UE.

Sunt voci care susțin că scandalul AstraZeneca ar avea legătură cu tensiunile post-Brexit. În plus, AstraZeneca de 5-6 ori mai ieftin decât cele produse de Pfizer și Moderna.

Mai mult, se pare că Germania și Italia ar negocia în secret cu producătorul rus de la Sputnik V în vederea achiziției de doze.

Riscurile campaniei de vaccinare

Profesorul Geert Vanden Bossche, un specialist implicat în dezvoltarea mai multor vaccinuri, a cerut Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) o dezbatere despre programul global de vaccinare pe fondul pandemiei.

Geert Vanden Bossche a avertizat OMS că vaccinarea în pandemie favorizează, de fapt, răspândirea coronavirusului. Geert Vanden Bosche susține că în timp ce vaccinarea poate ajuta la protejarea momentană a unui individ, vaccinarea în masă a indivizilor în timpul apogeului unei pandemii va înrăutăți situația globală prin încurajarea virusului să selecteze mutații specifice care îi vor permite să depășească obstacolele imunologice ‘suboptime’.

Drept consecință, populația globală va trebui, probabil, să înfrunte o versiune mai rea a virusului și o situație medicală mai dificilă decât a cunoscut anterior în pandemie.

Pandemia, folosită pentru a submina democrația

Potrivit unui document al Civil Liberties Union for Europe, intitulat „Sănătatea Democrațiilor Noastre, compromisă de numeroși lideri europeni în 2020“, susținătorii autoritarismului în Ungaria și Polonia s-au folosit de pretextul pandemiei pentru a submina standardele deomocratice.

Încercări de împiedicare a publicării unor investigații jurnalistice au fost consemnate în Italia, Croația și Slovenia. În Spania, sunt nominalizate brutalitatea poliției și îngrădirea libertății de exprimare prin legile penale existente.

 

Comentarii
Adauga un comentariu