National

Protestul angajaților HoReCa a avut efect! Ludovic Orban s-a întâlnit cu reprezentanții industriei. Ce asigurări a oferit premierul

Publicat: 09 oct. 2020
HoReCa protestează în Piața Victoriei din București
Protestatari în fața restaurantelor

Vineri, 9 octombrie 2020, la Palatul Victoria, premierul Ludovic Orban a avut o întâlnire cu reprezentanţii industriei HoReCa. Acesta a dat asigurări că, în perioada în care activitatea este suspendată, Guvernul nu va înceta să plătească șomajul tehnic, pentru angajații din domeniu. De asemenea, premierul a menționat că, pentru sprijinirea antreprenorilor din sectorul HoReCa, vor fi analizate măsuri fiscale, pentru ca impactul efectelor crizei sanitare să fie diminuat.

„O modalitate de susţinere a sectorului HORECA stabilită de Guvern constă în continuarea plăţii şomajului tehnic pentru angajaţi pe perioada în care activitatea este suspendată, aplicarea programului de lucru flexibil şi a plăţii unui procent reprezentând 41,5% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat pentru fiecare loc de muncă menţinut la reluarea activităţii”, transmit reprezentanţii Executivului, într-un comunicat de presă.

Au fost prezenți la această întâlnire șeful Cancelariei prim-ministrului Ionel Dancă şi reprezentanţi ai ministerelor Sănătăţii şi Finanţelor.

Protest HoReCa în fața Guvernului!

Pentru a doua oară în ultimele opt luni, decizia de închidere a restaurantelor a iscat frustrare și neputință în rândurile antreprenorilor, dar și a angajaților. Mii de oameni au hotărât ca miercuri, 7 octombrie, să se unească pentru a protesta în fața Guvernului. Protestul a avut la bază decizia nedreaptă de închidere a restaurantelor, fiindcă patronii se gândesc deja la faliment, iar mulți oameni își vor pierde locurile de muncă.

Persoanele care activează în domeniul HoReCa au primit vestea de închidere a restaurantelor ca pe o palmă uriașă venită din partea Guvernului. În plus, această decizie a venit dintr-odată, fără ca oamenii să fie anunțați să ia măsuri.

”Noi nu putem să mai trecem prin ce am trecut în luna martie. Am fost cei care am respectat întocmai deciziile Guvernului, dar de data asta nu mai putem să trecem prin aşa ceva. Pur si simplu de pe o zi pe alta nu se pot inchide restaurantele. Avem marfa perisabilă de sute de milioane. Avem oameni angajaţi care au chirii de plătit”, spune Ninel Dănilă, antreprenor.

Antreprenor: „Noi nu putem să mai trecem prin ce am trecut în luna martie”

Angajatorii și persoanele care lucrează în domeniul HoReCa au pus piciorul în prag și au hotărât să scoată la iveală toate problemele pe care le întâmpină. De asemenea, unul dintre antreprenori a precizat că nu domeniul menționat este de vină pentru răspândirea virusului, fiindcă regulile au fost respectate întocmai.

”Credem că domeniul HoReCa trebuie să protesteze. Nu suntem noi responsabili de răspândirea virusului , noi am respectat regulile impuse. Data trecută am primit şomaj tehnic după şapte săptămâni”, a adăugat patronul care cere o analiză argumentată pentru incriminarea HoReCa.

Protestul a avut loc miercuri, 7 octombrie, în Piața Victoriei, la ora 20.00. Managerul Ninel Dănilă, unul dintre persoanele care au protestat, a lansat niște întrebări după ce s-a decis închiderea restaurantelor:

”Întrebări fără răspunsuri:

1. Cum e posibil sa fim închiși de pe o zi pe alta?

2. Ce se întâmpla cu chiriile?

3. Ce se întâmpla cu taxele aferente acestei perioade?

4. Ce se întâmpla cu marfa perisabilă din stoc?5. In cât timp se plătește Șomajul tehnic?

6. Exista variante de ajutor din partea statului pentru acesta perioada ?

7. Cum procedam cu creditele, leasingurile pentru echipamente și celelalte plăti pe care nu le putem onora?”

Adauga un comentariu