Actualitate

PSD anunță că nu va vota bugetul pe 2021. Marcel Ciolacu: „E cea mai mare greșeală!“

Publicat: 10 feb. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii

PSD nu va vota bugetul pe 2021, anunță președintele formațiunii politice, Marcel Ciolacu. Liderul social democrat a declarat că este un buget de austeritate și afirmă că tăierea sporurilor bugetarilor trebuie să facă parte dintr-un program de reformă.

„Am avut dreptate, se vine în anul 2021 cu un buget de austeritate. Este cea mai mare greșeală. E a doua oară când se întâmplă acest lucru în România. S-a întâmplat și în 2010 și până și FMI-ul consideră că atunci a fost o greșeală acel buget și program de austeritate . Atâta timp cât considerăm bugetul simple cifre, fără să vedem și efectul pe care îl are asupra oamenilor, greșim major”, a declarat Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu: „Am venit cu un buget alternativ“

Președintele social democraților a precizat că PSD a adus mai multe amendamente și a propus și un buget alternativ.

„Categoric, nu vom vota! Vom încerca să venim cu amendamentele. Deja este de notorietate faptul că pentru prima oară, partidul de Opoziție din România a venit cu un buget alternativ și noi am demonstrat că se poate o cu totul altă abordare. Au găsit anumite soluții de tăieri. Eu vreau să știu care este filozofia acestui buget, cum este gândit în ansamblul său, nu că venim cu lucruri populiste, domnule, vom tăia sporurile. Foarte bine, deci tăierea sporurilor trebuie să facă parte dintr-un program de reformă, pentru că altfel creezi nedreptăți și discuții și frustrări în rândul oamenilor”, a menționat Marcel Ciolacu.

„Marile reforme le faci când ai o provocare majoră“

Liderul social democrat a explicat de ce nu a eliminat PSD-ul sporurile cât a fost la putere și nu a făcut reformele despre care vorbește acum.

„Marile reforme le faci când ai o provocare majoră. În guvernările PSD, noi am lăsat România în noiembrie cu un deficit bugetar de 2,8%. S-au plătit facturile și pe urmă, într-o lună de zile, am intrat cu un deficit de 4%. Domnul Cîțu și cu domnul Orban au luat decizia de a returna TVA-ul, fără să se facă controale la ANAF, a fost de fapt o decizie politică, pentru că sperau ei să aibă alegeri anticipate”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Tăieri masive anunțate de Guvernul Florin Cîțu

Guvernul pregătește adoptarea unei ordonanțe de urgență prin care vor fi eliminate o serie de sporuri, subvenții și indemnizații acordate angajaților din sectorul bugetar. Premierul Florin Cîțu i-a anunțat pe colegii din conducerea PNL că nu se vor mai acorda vouchere de vacanță în acest an pentru bugetari. Anul acesta se vor folosi doar voucherele de vacanță acordate în 2019 și 2020 care nu au fost folosite, urmând ca din 2022 să se reia acordarea acestora, dacă bugetul va permite.

Totodată, sporurile pentru angajații din sectorul public vor fi plafonate, sporurile pentru expunere la Covid acordate angajaților din prefecturi vor fi eliminate și va fi redusă indemnizația de hrană pentru anumite categorii de bugetari, argumentul guvernului fiind acela că unii dintre ei primesc indemnizații de hrană egale cu două salarii minime pe economie. Costurile totale pentru indemnizațiile de hrană s-ar ridica la 800 milioane de lei.

„Despre sporuri, vorbim, ele există, ori prin ordonanţă, ori vor fi în Parlament, e vorba de o plafonare în acest moment, dar urmează o Lege a salarizării care va lega sporurile de performanţă în sectorul bugetar“, a mai spus Florin Cîțu.

De asemenea, premierul a confirmat că va reduce subvenția publică pentru partide.

Adauga un comentariu