Partidul Social Democrat a solicitat creșterea salariului minim brut general pe economie de la valoarea de 2.300 la 2.500 lei ca urmare a diminuării puterii de cumpărare a cetățenilor români.
Social-democrații susțin că aceasta este o măsură absolut necesară în contextul actual.
„În contextul scăderii abrupte a puterii de cumpărare a populației urmare a exploziei prețurilor la toate produsele și serviciile, dar în special la utilități, este absolut necesară creșterea imediată a salariului minim brut pe economie cu un procent de 8,7%, concomitent cu ridicarea plafoanelor privind deducerile personale de care pot beneficia angajații care au persoane în întreținere”, potrivit unui comunicat al PSD.
Mai exact, membrii Partidului Social Democrat (PSD) solicită o creștere a salariului minim brut de la valoarea de 2.300 de lei la 2.500 de lei.
„Partidul Social Democrat susține creșterea imediată a salariului minim brut general pe economie de la valoarea de 2.300 la 2.500 lei, concomitent cu ridicarea plafoanelor de deduceri personale, așa cum am prezentat în proiectul de lege privind stimularea natalității și sprijinirea familiilor cu copii. Astfel, după inițierea Comisiei de anchetă privind creșterile exorbitante de prețuri la energie și gaze, Partidul Social Democrat va iniția un proiect de lege privind susținerea IMM-urilor pentru compensarea pierderilor de venit generate de creșterea prețurilor la utilități astfel încât sumele rezultate din valorificarea ofertei să poată fi redistribuite echitabil și către salariați, iar creșterea salariului minim să nu reprezinte o presiune suplimentară pe costurile companiilor”, se menționează în comunicat.
120.000 de locuri de muncă au fost create de la începutul anului 2021
Nu mai puțin de 120.00 de locuri de muncă au fost create în România de la începutul anului 2021. Se pare că aproximativ jumătate dintre acestea sunt remunerate cu salariul minim pe economie. Nu se știe când, dar conform ministrului Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, se ia în considerare majorarea salariului.
„De la începutul acestui an, au fost create 120.000 de locuri de muncă, o informaţie care a trecut oarecum mai puţin observată şi din cauza zumzetului politic, cu alegeri interne și așa mai departe. Din aceste 120.000 de locuri de muncă, aproximativ 40% sunt plătite cu salariul minim şi de aceea ţin foarte tare şi la majorarea salariului minim, şi la corectitudinea în relaţiile de muncă. De asemenea, reprezintă în continuare o direcţie pe care trebuie să accelerăm: dinamizarea pieţei muncii este sursă şi de creştere a nivelului de trai, dar si de sustenabilitate a marilor sisteme publice, pentru că ne va creşte implicit contribuţia la bugetul de stat”, a declarat ministrul Muncii, Raluca Turcan, marţi.
Raluca Turcan: „În România au fost create, în acest an, 120.000 de locuri de muncă”
Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, i-a încurajat pe cetățeni să nu încurajeze munca „la negru” și să militeze ca să le fie trecute pe cartea de muncă drepturile lor salariale.
„Oamenii să-și ceară drepturile!”, i-a sfătuit pe cetățeni RalucaTurcan, care a explicat pe ce ar putea miza viitorii angajați.
„Vreau să fie un lucru foarte limpede. În momentul de față, avem așa: aproximativ 480.000 de oferte de muncă înregistrate, avem aproximativ 200.000 de cereri de locuri de muncă, ceea ce înseamnă că undeva există aproximativ 280.000 de locuri de muncă neocupate. Deci, oamenii de afaceri au nevoie de forță de muncă exact ca de aer și atunci, dacă angajatul este bine pregătit, să se ducă la angajator și să-și ceară drepturile pe contractul de muncă. Este un drept pentru care trebuie să învețe să militeze, pentru că și angajatorii au nevoie de forță de muncă”, a spus Raluca Turcan.