Actualitate

În România au fost create 120.000 de locuri de muncă. Circa 40% dintre acestea sunt plătite cu salariul minim

Publicat: 01 sept. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
În România au fost create 120.000 de locuri de muncă. Circa 40 dintre acestea sunt plătite cu salariul minim
Reprezentanții a 7 companii din România și Confederația Patronală „Concordia” pun la dispoziție 400.000 de locuri de muncă

De la începutul anului 2021 şi până în momentul de față au fost create nu mai puțin de 120.000 de locuri de muncă şi circa jumătate dintre acestea sunt remunerate cu salariul minim pe economie, a declarat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan. Din acest motiv, oficialul are în vedere majorarea salariului.

„De la începutul acestui an, au fost create 120.000 de locuri de muncă, o informaţie care a trecut oarecum mai puţin observată şi din cauza zumzetului politic, cu alegeri interne și așa mai departe. Din aceste 120.000 de locuri de muncă, aproximativ 40% sunt plătite cu salariul minim şi de aceea ţin foarte tare şi la majorarea salariului minim, şi la corectitudinea în relaţiile de muncă. De asemenea, reprezintă în continuare o direcţie pe care trebuie să accelerăm: dinamizarea pieţei muncii este sursă şi de creştere a nivelului de trai, dar si de sustenabilitate a marilor sisteme publice, pentru că ne va creşte implicit contribuţia la bugetul de stat”, a declarat ministrul Muncii, Raluca Turcan, marţi.

Raluca Turcan: „În România au fost create, în acest an, 120.000 de locuri de muncă”

În contextul actual al salariului minim, şefa de la Muncă i-a îndemnat pe români să militeze pentru ca drepturile lor salariale să fie trecute pe cartea de muncă şi să nu încurajeze munca „la negru”.

„Oamenii să-și ceară drepturile!”, este sfatul Ralucăi Turcan, care a explicat pe ce ar putea miza viitorii angajați.

„Vreau să fie un lucru foarte limpede. În momentul de față, avem așa: aproximativ 480.000 de oferte de muncă înregistrate, avem aproximativ 200.000 de cereri de locuri de muncă, ceea ce înseamnă că undeva există aproximativ 280.000 de locuri de muncă neocupate. Deci, oamenii de afaceri au nevoie de forță de muncă exact ca de aer și atunci, dacă angajatul este bine pregătit, să se ducă la angajator și să-și ceară drepturile pe contractul de muncă. Este un drept pentru care trebuie să învețe să militeze, pentru că și angajatorii au nevoie de forță de muncă”, a spus Raluca Turcan.

Raluca Turcan a transmis faptul că în acest an a crescut şi contingentul de lucrători din spaţiul non-Uniunii Europene care pot lucra pe teritoriul țării noastre, astfel încât angajatorii care au nevoie de forţă de muncă să poată accesa astfel de lucrători.

Raluca Turcan vrea să mărească salariul minim: „Este mic. Ar putea creşte din 1 ianuarie 2022”

Salariul minim pe economie este printre cele mai mici din UE şi este necesar să crească. Ministrul Muncii a anunțat recent că vor începe negocierile cu sindicatele şi patronatele pe această temă.

Mai mult decât atât, Ministerul Muncii a anunţat patronatele şi sindicatele să aibă în vedere că urmează o serie de negocierile cu privire la salariului minim care ar putea creşte din 1 ianuarie 2022.

„Eu o să vă spun câteva principii, ca să fie lucrurile foarte clare. Unu: cred că salariul minim trebuie să crească şi cred că este mic în România”, a spus, miercuri, ministrul Muncii, Raluca Turcan.

1,6 milioane de angajați sunt încadrați cu salariul minim lunar, adică 1.386 de lei în mână

În momentul de față, în jur de 1,6 milioane de angajați sunt încadrați oficial cu salariul minim lunar, de 2.300 de lei brut, adică 1.386 de lei în mână.

Dar, a completat Raluca Turcan, nu toţi salariaţii care au salariul minim în cartea de muncă primesc acest venit, ea catalogând drept „negativ, contraproductiv” faptul că unii angajaţi acceptă să fie plătiţi „la negru sau la gri”.

Adauga un comentariu