National

PSD va decide cine va fi noul ministru al Apărării. Cine se află pe lista candidaților

Publicat: 31 oct. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
PSD va decide cine va fi noul ministru al Apărării. Cine se află pe lista candidaților
Consiliul Politic Natioal al Partidului Social Democrat se va reuni la sediul central al PSD pentru a decide cine va fi noul ministru al Apărării

Astăzi, 31 octombrie 2022, de la ora 16.00, Consiliul Politic National al Partidului Social – Democrat se va reuni la sediul central al PSD pentru a decide cine va fi noul ministru al Apărării, după demisia lui Vasile Dîncu. Acesta a demisionat pe 24 octombrie 2022, după mai multe declarații controversate. Ulterior, premierul României, Nicolae Ciucă a anunțat că preia interimatul.

Nominalizarea unui nou ministru al Apărării este primul punct de pe agenda conducerii social-democrate. PSD a refuzat anterior numirea unui nou ministru, în ideea unei renegocieri a portofoliilor, pentru a renunţa la Apărare în schimbul unul alt minister.

PSD va decide cine e noul ministru al Apărării

După demisia lui Vasile Dincu, preşedintele PSD Marcel Ciolacu a menţionat că partidul nu se grăbeşte să vină cu o propunere de ministru, pentru ca interimarul, premierul Nicolae Ciuca, poate rămâne în funcţie pe durata celor 45 de zile prevăzute de lege, întrucât a mai condus acest minister şi a fost şef al Statului Major al Armatei.

PNL a menţionat că nu va accepta niciun schimb de ministere şi a solicitat PSD să vină cu un ministru la Apărare. Astfel, printre candidaturile pentru a prelua portofoliul Apărării sunt senatorul Angel Tâlvăr şi europarlamentarul Mihai Tudose.

Preşedintele PSD a ieşit apoi, precizând că nu se va produce nicio rocadă, înainte de schimbarea premierilor, în luna mai 2023, conform protocolului coaliţiei.

„Nu se produce nicio rocadă. Nu facem trocuri, rocade. Avem un acord politic pe care îl respectăm. Domnul Dincu a demisionat. E normal să avem o discuţie în interiorul coaliţiei, nu între mine şi premier. Şi apoi o decizie în Consiliul Naţional al PSD”, a spus Marcel Ciolacu.

Vasile Dincu și-a dat demisia din funcţia de ministru al Apărării

Vasile Dîncu și-a dat demisia pe 24 octombrie 2022, din funcția de ministru al Apărării. Decizia de a demisiona a venit după mai multe declarații controversate pe care le-a spus Vasile Dîncu în această perioadă.

Vasile Dîncu a spus că îşi dă demisia, întrucât nu mai poate colabora cu preşedintele României, comandantul suprem al Armatei, Klaus Iohannis. Președintele României i-a reproşat fostului ministru al Apărării o poziţie care nu este a României şi care a creat probleme serioase.

O primă reacție cu privire la demisia lui Vasile Dîncu a avut-o președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu. Acesta a menționat că respectă decizia fostului ministru al Apărării şi i-a cerut prim-ministrului să preia interimatul pentru a asigura stabilitatea tării.

„Îi respect decizia lui Vasile Dîncu și îi mulțumesc pentru activitatea sa în cadrul Ministerului Apărării Naționale. Am avut deja o discuție cu premierul Ciucă și i-am solicitat să preia interimatul la MAPN, pentru că România are obligația să asigure stabilitate pe flancul estic al NATO”, a scris pe pagina de Facebook, Marcel Ciolacu.

În urma demisiei fostului ministru al Apărării, Vasile Dîncu, Nicolae Ciucă a anunțat că preia interimatul. Anterior, și șeful Camerei Deputaţilor i-a solicitat premierului să preia interimatul ministerului. Potrivit legii, Nicolae Ciucă ar trebui să asigure interimatul maximum 45 de zile.

După demisia lui Vasile Dîncu, PSD va decide cine e noul ministru al Apărării.  Tot azi, 31 octombrie 2022, trebuia să fie și o discuție în coaliția de guvernare, însă întâlnirea nu va mai avea loc.

Adauga un comentariu