Prima pagină » Sanatate » Puroi la gingie: Cum apare abcesul dentar și cum poate fi tratat rapid

Puroi la gingie: Cum apare abcesul dentar și cum poate fi tratat rapid

22 dec. 2021, 13:34,
în Sanatate

Abcesul dentar reprezintă un proces inflamator în care o pungă umplută cu puroi se formează lângă dinte sau la vârful rădăcinii acestuia. Abcesul dentar poate provoca dureri de intensitate variabilă, care pot iradia spre ureche sau gât.

Abcesul dentar apare ca urmare a pătrunderii unei infecții bacteriene în dinte sau în țesutul gingival. Intervenția în asemenea cazuri este foarte importantă deoarece se poate ajunge ca inflamația purulentă să se poată transforma într-o stare mai gravă și poate pune în pericol viața pacientului. Prin urmare, merită să aflați mai multe despre tipurile unui astfel de proces infecțios, simptomele și tratamentul acestuia.

persoana care sufera de abces dentar

Puroi la gingie: Tipurile de abces dentar

Abcesul dentar este cauzat de infecții bacteriene și poate fi gingival sau periodontal și periapical, diferența dintre cele două tipuri fiind făcută de plecare al infectței.

Abcesul gingival sau periodontal este cauzat de o infecție în spațiul dintre gingie și dinte. Acest tip de abces este cauzat de bacteriile din placa dentară de la nivelul marginii gingivale sau resturile alimentare rămase între gingie și dinte. Abcesul gingival se formează în partea laterala a dintelui și mai aproape de marginea gingivală.

Abcesul periapical este cauzat de o infecție în interiorul dintelui. Punctul de plecare al acestuia sunt microbii din cariile dentare. La acest tip de abces, există riscul ca bacteriile din cariile dentare netratate să pătrundă în pulpa dintelui, iar prin canalul radicular pot ajunge în țesuturile situate sub dinte producând infecții ale acestora. Abcesul periapical se formează la vârful rădăcinii dintelui și apare, de obicei, la dinții cu obturații sau lucrări dentare vechi sau defectuoase.

persoana care sufera de abces dentar

Cum se tratează abcesul dentar

În cazul în care aveți un abces dentar, trebuie să mergeți la un medic stomatolog. Doar acesta poate trata un astfel de proces. Totuși, până în momentul în care ajungeți la un dentist, puteți ameliora durerea cu medicamentele antiinflamatorii sau puteți clăti gura cu apă caldă și sărată.

Tratarea abcesului dentar presupune eliminarea infecției și ameliorarea durerii. Înainte de a începe tratamentul, medicul poate cere o radiografie înainte de începerea tratamentului pentru a determina gradul de infecție.

În funcție de gravitația infecției și de tipul de abces, medicul stomatolog va stabili tratamentul. Terapia unui abces dentar presupune, în cele mai multe cazuri deschiderea pungii și drenarea puroiului cu curățarea zonei afectate cu soluție salină. Ulterior, se aplică un tratament de canal, cu îndepărtarea pulpei infectate, aplicarea de soluții medicamentoase în canal, și sigilarea etanșă a canalului.

persoana care sufera de abces dentar

În situația în care dintele este grav deteriorat, medicul dentist poate recomanda extracția dintelui.

Dacă este vorba despre infecții extinse a țesuturilor, medicul prescrie antibiotice pentru a opri infecția, după care să programeze intervenția.

Atunci când infecția este cauzată de prezența unui corp străin, care a intrat în gingie, medicul stomatolog îl va îndepărta și va trata zona afectată.

Prezența la medicul dentist este necesară chiar și în situația în care punga cu puroi s-a deschis deja și a drenat. Asta deoarece așa excludeți posibilele complicații ce pot să apară.

persoana care sufera de abces dentar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 ianuarie 2025
18 ianuarie 2025