Actualitate

Purtătorul de cuvânt al BNR explică deprecierea leului în raport cu euro: „Există un context regional care a dus la deprecieri ale monedelor din zonă“

Publicat: 04 sept. 2020
Dan Suciu vorbește la microfon despre deprecierea leului
Leul atinge un nou minim istoric în raport cu euro

Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, explică deprecierea leului în raport cu euro. Dan Suciu pune deprecierea monedelor din zonă în raport cu euro pe seama unui context regional, spunând că nu sunt anticipate evoluţii majore în acest sens, dacă politicile publice vor continua să fie cumpătate.

„E un record doar din punct de vedere ‘statistic’ pentru că leul a pierdut azi doar jumătate de ban, deci foarte puţin. Există un context regional care a dus la deprecieri ale monedelor din zonă în raport cu euro dar nu anticipăm evoluţii majore în acest sens, dacă politicile noastre publice vor continua să fie cumpătate”, a declarat Dan Suciu..

Purtătorul de cuvânt al BNR avertizează că suntem într-o criză mondială fără precedent

„Să nu uităm că suntem într-o criză mondială fără precedent şi în acest context chiar şi discuţiile care implică slăbirea echilibrelor economice pe plan local au un ecou mai puternic decât în alte ocazii“, menșionează Dan Suciu.

Daniel Dăianu nu crede în criza economică

Președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, a declarat că România nu este într-o criză economică mai mare decât cea în care se află Europa sau SUA și că nu avem o cădere a monedei naționale.

„Care criză economică? BNR are rezerve considerabile, nu e vorba de o pierdere mare de rezerve. Nu e vorba de așa ceva. Am avut și plăți ajunse la scadență care trebuiau făcute și astea se văd. Sunt și resurse europene.

Nu trebuie să exagerăm, nu avem o cădere a monedei naționale. Leul românesc nu este bolnav. Criza economică e peste tot în Europa, în SUA, este o criză fără precedent Nu doar România este într-o situație dificilă.

Finanțarea pentru acest an e asigurată, e în mare măsură rezolvată, bugetul poate fi finanțat. Nu suntem într-o criză mai mare decât cea în care se află Europa sau SUA”, a declarat Daniel Dăianu.

Leul, la un minim istoric în raport cu euro

Maximul istoric înregistrat de euro în raport cu leul, de 4,8448 lei/euro, a fost atins pe 17 martie 2020. Cursul mediu al BNR pentru euro aferent lunii august 2020 a fost de 4,8372 lei pe unitate.

Transmisiuni fără precedent ale presei de la Phenian – Ce s-a întâmplat după cele două uragane care au lovit Coreea de Nord

Dolarul american, cotat indirect în piaţa românească prin raportare la paritatea euro/dolar, a scăzut vineri cu 0,06%, de la nivelul de 4,0940 lei pe uitate înregistrat miercuri la 4,0915 lei pe unitate.

Pe 23 martie 2020, dolarul a atins un maxim istoric, de 4,5316 lei/dolar.

Lira sterlină a vineri cu 0,02%, la 5,4424 lei pe unitate, faţă de nivelul de 5,4435 lei pe unitate consemnat joi.

Francul elveţian a coborât cu 0,03%, la 4,4940 lei pe unitate, comparativ cu nivelul atins joi, de 4,495 lei pe unitate.

Aurul a fost cotat la 255,1851 lei pentru un gram, în crestere faţă de preţul înregistrat joi, de 254,6004 lei.

ROBOR la trei luni a rămas la 1,99%, acelaşi nivel cu cel din şedinţa precedentă. ROBOR 3M a atins pe 20 august 2020 cea mai scăzută valoare (1,98%) din 6 februarie 2018 încoace (1,97%).

ROBOR la şase luni a rămas la 2,08%,acelaşi nivel cu cel din şedinţa precedentă. Pe 20 august, ROBOR 6M a atins cel mai scăzut nivel (2,05%) din 10 noiembrie 2017 (2,03%) încoace.

Adauga un comentariu