Rădăcina de brusture, provenită din familia Asteraceae, este apreciată de mii de ani în Asia și Europa pentru proprietățile sale benefice. Este utilizată în medicina tradițională chineză și europeană pentru diverse scopuri, inclusiv pentru sănătatea pielii și a sistemului digestiv.
Moduri de utilizare și beneficii rădăcină de brusture
Asemenea rădăcinii de păpădie, rădăcina de brusture poate fi folosită sub formă de ceai sau supliment, sau poate fi consumată ca legumă. Gustul său este descris că fiind crocant și pământos, asemănător cu cel al rădăcinii de lotus sau al țelinei. Atât rădăcina de brusture cât și cea de păpădie, au beneficii pentru diabet și piele. În timp ce păpădia este apreciată pentru curățarea ficatului și protejarea oaselor, brusturele este considerat un detoxifiant impresionant pentru sânge, fiind util și pentru sănătatea ficatului și a oaselor.
- Rădăcina de brusture oferă o serie impresionantă de beneficii pentru sănătate. Aceasta are proprietăți detoxifiante pentru sânge, eliminând toxinele și metalele grele, îmbunătățind sănătatea organelor și circulația sângelui.
- De asemenea, contribuie la o piele sănătoasă, la drenaj limfatic și detoxifiere, întărind sistemul imunitar și ajutând organismul să lupte împotriva bolilor.
- Este un diuretic natural, sporind producția de urină, și astfel ajutând la eliminarea excesului de apă și deșeuri din corp.
- Calmează și tratează problemele de piele, de la acnee la eczeme și psoriazis, având capacitatea de a trata semnele de îmbătrânire a pielii.
- Conține insulină, o fibră solubilă ce poate ajuta la scăderea zahărului din sânge, fiind benefică pentru persoanele cu diabet.
- Arctigenina, conținută în rădăcina de brusture, este asociată cu oprirea metastazelor și combaterea celulelor canceroase în diverse tipuri de cancer.
- Are puternice proprietăți antiinflamatorii și poate ajuta la reducerea inflamației și a stresului oxidativ asociat artritei.
- Ajută la curățarea sângelui, îmbunătățind calitatea acestuia și este benefic pentru ficat și splină.
- Are potențial în tratarea amigdalitei, fiind utilizată pentru a ajuta la vindecarea rănilor, reducerea inflamației și ameliorarea simptomelor dureroase.
- Rădăcina de brusture pare să ofere multiple beneficii pentru sănătate, inclusiv proprietăți antioxidante, detoxifiante și antiinflamatorii. Totuși, înainte de a începe un tratament sau suplimentare cu acest produs, este întotdeauna recomandat să consulți un specialist.
Riscuri și efecte secundare
Rădăcina de brusture este considerată sigură pentru consum mai ales în țările asiatice, dar femeile însărcinate și cele care alăptează ar trebui să evite această rădăcină, deoarece poate afecta negativ fătul.
- Dacă suferiți de deshidratare, evitați consumul de rădăcină de brusture, deoarece efectele sale diuretice ar putea agrava starea.
- Nu există informații științifice despre interacțiunile dintre brusture și medicamentele convenționale, dar este indicat să discutați cu un medic dacă luați diuretice (brusturele poate intensifica efectul acestora), medicamente pentru diabet (ar putea reduce nivelul zahărului din sânge, provocând hipoglicemie) sau medicamente anticoagulante (brusturele poate încetini coagularea sângelui, crescând riscul de vânătăi și sângerări în asociere cu anticoagulantele).
- În cazul în care urmează o intervenție chirurgicală, întrerupeți consumul de rădăcină de brusture cu cel puțin două săptămâni înainte, deoarece poate crește riscul de sângerare în timpul și după operație.
Produsele din rădăcină de brusture conțin fie rădăcina proaspătă, fie uscată. Această rădăcină poate fi inclusă în fripturi sau tocănițe de legume, consumată crudă cu puțină sare de mare sau mărunțită și murată. Curățați bine rădăcina de brusture și, dacă nu vă place coaja, o puteți îndepărta la fel cum ați face-o cu un morcov. Rădăcinile curățate și uscate pot fi păstrate proaspete câteva luni într-o zonă răcoroasă și bine ventilată. Suplimentele din brusture sunt disponibile online sau în magazinele de produse naturiste sub diverse forme, cum ar fi ulei din rădăcină, pulbere uscată, tinctură, capsule sau ceai din rădăcină de brusture. O doză obișnuită este de unu până la două grame de rădăcină uscată de pudră de trei ori pe zi. Recoltarea din natură a rădăcinii de brusture prezintă riscuri, deoarece plantele pot acumula toxine din mediul înconjurător. Dacă alegeți să faceți acest lucru, asigurați-vă că brusturele a crescut departe de zonele poluate și asigurați-vă că îl recunoașteți clar pentru a evita confuziile cu alte plante, cum ar fi gălbenelele.
Rădăcina de brusture aduce numeroase beneficii pentru corp, inclusiv curățarea sângelui, întărirea sistemului limfatic, acțiune diuretică și vindecarea pielii. De asemenea, este utilă în prevenirea diabetului, lupta împotriva cancerului, ameliorarea artritei și tratamentul splinei mărite și amigdalitei. Are multe beneficii în comun cu păpădia, cum ar fi acțiunea împotriva diabetului și beneficiile pentru piele, dar păpădia este specific utilă pentru curățarea ficatului și protejarea oaselor. Rădăcina de brusture este recunoscută pentru curățarea sângelui, fiind utilă și pentru sănătatea ficatului. Poate fi consumată crudă, gătită sau sub formă de ceai sau suplimente, inclusiv ulei, pulbere, tinctură, capsule.