Actualitate

Radu Mazăre a fost extrădat ilegal din Madagascar în România! Instanţa a dispus să fie retrimis în insula africană

Publicat: 12 oct. 2020
Radu Mazăre cu cătușe
Radu Mazăre a fost extrădat ilegal din Madagascar în România

Radu Mazăre a fost extrădat ilegal din Madagascar în România, în luna mai a anului trecut şi trebuie retrimis în insula din estul Africii. Este decizia definitivă luată de Tribunalul Antananarivo după ce fostul primar al Constanţei a atacat în instanţă decizia autorităţilor din Madagascar de a-l repatria, fără o hotărâre judecătorească.

Anul trecut, pe 8 mai, Radu Mazare a fost arestat în Madagascar, la solicitarea autorităţilor române, după ce fostul primar al Constanţei fusese condamnat la 9 ani de închisoare într-un dosar vizând mai multe retrocedări ilegale.

După 10 zile, Mazăre era suit în avion şi trimis autorităţilor din România, pentru ispăşirea pedepsei. La mai bine un an de la acel moment, Tribunalul Antananarivo (capitala statului Madagascar) a decis că operaţiunea de extrădare s-a făcut ilegal, fără să există o decizie a judecătorilor din insulă, iar fostul primar al Constanţei trebuie readus în Madagascar pentru a avea parte de un proces corect.

Instanţa a dispus să fie retrimis în insula africană

Tribunalul Antananarivo a dispus repunerea in siuaţia anterioară extrădării, respectiv aducerea lui Radu Mazare înapoi în Madagascar din închisoarea din România. Hotărârea Tribunalului din Antananarivo a fost pronunţată în 9 octombrie 2020, fiind executorie odată cu comunicarea oficială a actelor către autorităţile române.

Ce spune Radu Mazăre după ce a aflat că se poate întoarce în Madagascar

Aflat în spatele gratiilor, Radu Mazăre a trimis un comunicat, prin intermediul avocatului, prin care explică în detaliu cum a câştigat procesul cu autorităţile malgaşe.

„Documentele care au stat la baza predării-preluării mele au fost două autorizații ale Procurorului de pe lângă Tribunalul din Antananarivo și un ordin de extracție a mea din închisoarea malgașă în vederea predării (Autorizațiile și Ordinul de extracție).

Pus în fața unei asemenea situații de vădită încălcare a drepturilor mele – nerespectarea dreptului la apărare și a dreptului de acces la o instanța de judecată (drepturi fundamentale ale omului) – am invocat în fața judecătorilor români atât nelegalitatea procedurii derulate în Madagascar, cât și nelegalitatea procedurii de preluare prin raportare la Legea nr. 302/2004 (legea română aplicabilă în materie). Față de cele invocate, instanțele române au arătat că nu sunt competente să se pronunțe asupra legalități procedurilor derulate într-un stat străin.

Față de aspectul invocat de către instanțele române, am inițiat un proces în Republica Madagascar, în cadrul căruia am solicitat să se constate nelegalitățile menționate mai sus. În urma procesului demarat, s-a statuat definitiv că procedura predării mele a fost ilegală, deoarece au fost încălcate flagrant dispozițiile legale aplicabile.”, spune Radu Mazăre prin intermediul unui comunicat.

Avocatul fostului primar al Constanţei, Mihai Hotca, a declarat la că Radu Mazăre trebuie trimis de autorităţile române înapoi în Madagascar, pentru reluarea, în condiţii legale, a procedurii de extrădare.

Cât de mare este averea edilului Radu Mazăre! Teren în Madagascar şi un adevărat palat în Constantă

Presa vremii a dezvăluit faptul că Radu Mazăre a achiziţionat, încă din 2012, un teren de doau hectare în Madagascar. Terenul a fost luat în concesiune de la un trib malgaş pe o perioadă de 99 de ani. Legea din insula prevede faptul că niciun străin nu poate deţine teren în Madagascar. În insulă are un resort cu 16 bungalowuri, toate cu vedere spectaculoasă la Oceanul Indian. Cei aproape 300.000 de euro pentru ridicarea complexului au fost asiguraţi de un investitor. Edilul explica faptul că pentru teren a plătit 1 euro per metru pătrat.

Pe lângă terenul din Madagascar, Radu Mazăre mai are şi un apartament în Bucureşti și o şalupă.Totuşi, casa din Constantă nu apare în ultimă declaraţie de a avere a fostului edil. Radu Mazăre mai deţine, conform ultimei declaraţii de avere, o şalupă şi o remorcă pentru transportul acesteia.

El are însă 287.000 de euro cash şi un card de debit cu 5.000 de euro la City Bank, plus alte două carduri de credit, la City Bank şi la Banca Transilvania, dar fără cash colateral.

Conform declarației de avere, Radu Mazăre este acţionar sau asociat şi are împrumuturi la mai multe societăţi comerciale: SC Sigma Trading SA Constanţa, SC Ideea Contrast SRL Constanţa, SC Comtext SA Constanţa, SC Xenoti SRL Constanţa, SC Conpress Group SRL Constanţa şi SC Royal Distribution Services SRL.

De asemenea, are şi un împrumut de 600.000 de euro acordat unei persoane fizice – Ioanis Poulos Skantzikas.

Cu exactitate, nu se ştie exact cât de mare e averea lui Radu Mazăre, dar unele surse susţin că este considerabilă. În aceste momente, fostul edil se afla în închisoare.

Comentarii
  • Stimata instanta, neaparat trebuie sa-l trimiteti pe Radu Mazare inapoi in Madagascar ca sa-si poata administra averea de acolo cu banii furati din Romania. Prostimea trebuie sa se distreze cu sportul exoctic a lui Mazare fara sa inteleaga ca acest individ se distreaza pe banii Romaniei. Halal popor!

  • Asta trebuie extradat in pzda lu masa imbracat in calypso si calare pe o racheta nord coreeana! Mafiot imputit, sa iasa de la bulau cand il scot eu!

  • Asta trebuie extradat in pzda lu masa imbracat in calypso si calare pe o racheta nord coreeana! Mafiot imputit, sa iasa de la bulau cand il scot eu! PS Muie anonimului avorton care iar a evadat din kurul lui bovanis sa mai pape niste kk pe aici!

Adauga un comentariu