Avocatul Radu Pricop este unul dintre creditorii care își doresc să își recupereze banii din afacerea Nordis, în timp ce soția lui, Ioana Băsescu, a fost pusă sub acuzare de DIICOT în dosarul Nordis, care vizează o fraudă imobiliară de 195 de milioane de euro.
Ioana Băsescu a fost pusă sub acuzare pentru sprijinirea presupusului grup infracțional organizat, în dosarul Nordis. Procurorii nu au dispus nicio măsură preventivă pentru fiica fostului președinte, în timp ce Laura Vicol și soțul ei, Vladimir Ciorbă, patronul Nordis, au fost arestați preventiv pentru 30 de zile.
Radu Pricop, soțul Ioanei Băsescu, cere despăgubiri în dosarul Nordis
Radu Pricop, soțul Ioanei Băsescu, este unul dintre clienții Nordis care s-au înscris la masa credală în speranța că vor își vor recupera investițiile de la Nordis, în prezent aflată în insolvență. Peste 195 de milioane de euro încasați ca avans de la clienți pentru apartamente pe care nu le-au primit.
Cererea de intervenție a ginerelui lui Traian Băsescu a fost admisă la data de 9 octombrie 2024, de către Tribunalul București, care a considerat că cererea formulată de Radu Pricop reprezintă o declarație de creanță, pe care a atașat-o la dosarul de insolvență a societății Nordis Management.
Ioana Băsescu și Radu Pricop dețin trei apartamente la complexul Nordis Mamaia. Documentele au fost perfectate prin intermediul notarului public Alin Constantin Ciobanu.
Ancheta DIICOT vizează 72 de suspecți – 40 de persoane fizice și 32 de firme, iar gruparea funcționa din 2018 și era structurată pe trei niveluri ierarhice, operând printr-un sistem piramidal în domeniul imobiliar.
„Mecanismul infracţional consta în promovarea şi dezvoltarea unor proiecte imobiliare, sub acoperirea mai multor societăţi comerciale, urmate de încasarea de sume de bani de la clienţi (cumpărători), delapidarea fondurilor societăţilor, inducerea în eroare a cumpărătorilor în urma executării ante-contractelor şi contractelor de vânzare-cumpărare, evidenţierea de operaţiuni fictive în contabilitatea societăţilor controlate în scopul sustragerii de la plata taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat şi stabilirea cu rea-credinţă a taxelor (T.V.A.), având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul de stat, ori compensări datorate bugetului general, cauzându-se prejudicii societăţilor comerciale, clienţilor cumpărători şi bugetului de stat’, spun DIICOT și Poliția Română.
Potrivit DIICOT, liderii grupării au încasat de la clienți suma de peste 195 de milioane de euro, ca avans în cadrul unor promisiuni bilaterale de vânzare-cumpărare, respectiv contracte de vânzare-cumpărare (apartamente/parcări și mobilier). Banii au fost încasați prin intermediul mai multor firme.