Actualitate

Raed Arafat a făcut anunțul: ”Se reduce perioada de carantină de la 14 la 10 zile pentru cei nevaccinați și la 5 zile pentru cei vaccinați” – LIVE VIDEO

Publicat: 07 ian. 2022
Raed Arafat gesticulează într-o conferință de presă
Raed Arafat trage astfel un semnal de alarmă cu privire la urmările pe care infectarea cu SARS CoV-2 le poate avea asupra vieții copiilor

Raed Arafat, șeful DSU, a făcut o declarație astăzi, 7 ianuarie, la Palatul Victoria. Decizia de ultimă oră care constă în reducerea perioadei de carantină pentru cei vaccinați și nevaccinați a fost luată de Guvern.

Persoanele nevaccinate vor sta în carantină 10 zile, iar persoanele vaccinate doar 5, în cazul infectării cu SARS-Cov-2. Decizia se va publica astăzi în Monitorul Oficial și va intra în vigoare de mâine, 8 ianuarie 2022.

„Decizia este următoarea(…) avem reducerea perioadei de carantină de la 14 zile la 5 zile pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 180 de zile; reducerea perioadei de carantină de la 14 la 10 zile pentru persoanele nevaccinate sau care nu au trecut prin boală în ultimele 180 de zile; introducerea măsurii carantinei cu privire la contacții direcţii ai persoanelor confirmate cu infecţia cu virusul SARS-CoV-2 cu duratele prevăzute anterior – aceeaşi regulă va fi. Dacă este persoana vaccinată sau trecută prin boală, atunci are perioadă de carantină de 5 zile.

Dacă persoană nu este vaccinată, are perioadă de carantină de 10 zile; introducerea excepţiei de la carantină pentru personalul navigant maritim român şi personalul care lucrează pe platformele fixe şi mobile de extracţie petrol şi gaze în zona exclusiv economică a României; reducerea duratei carantinei instituită prin decizii emise anterior intrării în vigoare a prezentei hotărâri şi aplicarea termenilor care le prevede această hotărâre. Dacă cineva a intrat, de exemplu, ieri şi a primit decizie de carantină de zece zile şi este vaccinat sau trecut prin boală, se reduce la 5 zile. Dacă a primit de 14 zile pentru că nu a avut test când a intrat în ţară, se reduce tot la 5 zile. Această hotărâre urmează să se publice astăzi în Monitorul Oficial şi de mâine va fi valabilă”, a spus Raed Arafat.

Decizia vine în completarea hotărârii din 5 ianuarie 2022, privind prelungirea stării de alertă și introducerea sau modificarea unor restricții.

Perioada de incubare diferă de la variantă la variantă. Cât durează în cazul mutației Omicron

Adriana Pistol, reprezentana Institutului Național de Sănătate Publică, a afirmat că perioada de incubare a variantei Omicron este mai scurtă decât cea pentru varianta Delta, acesta fiind și motivul pentru care au fost reduse intervalele de timp privind izolarea.

„Personale vaccinate şi persoanele care sunt foste bolnave în ultimele şase luni au deja un anume grad de protecție prin imunitatea dobândită, motiv pentru care perioada de transmitere a îmbolnăvirii este mult mai scurtă. Acesta este şi motivul pentru care am hotărât că 5 zile sunt suficiente. Şi aici vorbim de carantină, nu de persoanele bolnave. Cele care sunt bolnave vor fi izolate timp de şapte zile. Izolarea este o măsură care este aplicabilă persoanei pozitive care, dacă este vaccinată şi fost bolnavă, va sta în izolare şapte zile. Carantinarea se aplică persoanelor sănătoase care fie sunt contacți direcţi cu un caz confirmat, fie sosesc din ţările din zona roşie sau alte ţări. Persoanele care sunt nevaccinate şi devin pozitive vor fi izolate pentru zece zile, evident, asta dacă forma de îmbolnăvire este o formă uşoară, medie, care le permite această perioadă. Pentru formele severe, este evident că vor fi spitalizate atât cât este necesare”, a spus Adriana Pistol.

Cum arată noile intervale de carantinare pentru călătoria din țările din zonă de risc

Micșorarea perioadei de carantinare s-a pus în discuție încă de miercuri, de la prelungirea stării de alertă. CNSU a aprobat astăzi modificările în mod oficial. Acestea sunt:

​reducerea perioadei de carantină de la 14 la 5 zile pentru persoane vaccinate sau trecute prin boală;

reducerea perioadei de carantină de la 14 la 10 zile pentru persoane nevaccinate sau care nu au trecut prin boală în ultimele 180 de zile pentru contactanții direcți ai unui caz COVID-19;

carantină de 5 zile pentru persoane vaccinate sau trecute prin boală și de 10 zile pentru persoane nevaccinate.
Adauga un comentariu