National

Raed Arafat: „Asta este o problemă cu care ne vom confrunta în continuare cât este pandemie pe plan mondial”

Publicat: 26 iun. 2021
Raed Arafat
Raed Arafat face noi declarații despre varianta Covid-19, Delta

Raed Arafat face noi declarații despre varianta Covid-19, Delta. Secretarul de stat a mărturisit că virusul Sars-Cov-2 nu ne va da pace atâta timp cât este pandemie la nivel mondial.

Arafat a declarat, joi, că orice focar de infectare cu SARS-COV-2 trebuie să atragă atenţia şi trebuie făcute secvenţieri pentru a se vedea dacă este vorba despre varianta Delta. „Avem Delta şi avem Delta plus, care se pare că e mai agresivă decât tulpina Delta. Deci asta este o problemă cu care ne vom confrunta în continuare cât este pandemie pe plan mondial.

Există măsuri care se iau”, a afirmat el, menţionând că, în prezent, vaccinurile sunt eficiente şi faţă de tulpinile noi.

Secretarul de stat a fost întrebat dacă se va lua în calcul un scenariu cu măsuri care nu au mai fost luate până acum în cazul aparţiei unui focar de infectare cu varianta Delta a coronavirusului, Raed Arafat a răspuns: „Dacă apare un focar, cu toate forţele(…) vom face tot posibilul ca acesta să fie limitat”.
„Măsurile care se iau depind ce înseamnă focarul, dacă ştim sigur că este această tulpină şi orice focar trebuie să ne atragă atenţia. Dacă apare un focar trebuie să ne atragă atenţia şi să fie secvenţiat să vedem dacă e tulpină nouă. Avem Delta şi avem Delta plus, care se pare că e mai agresivă decât tulpina Delta.

Deci asta este o problemă cu care ne vom confrunta în continuare cât este pandemie pe plan mondial. Există măsuri care se iau(…) La acest moment, legislaţia(…) are prevederi care ne permite să luăm măsuri chiar imediate dacă este necesar”, a afirmat şeful DSU.

Valul patru al pandemiei Sars-Cov-2

Raed Arafat a vorbit și despre un posibil val patru al pandemiei COVID-19. „O să parafrazez ce a zis premierul, că nu ar trebui să ajungem la valul 4 că avem vaccinuri, avem capacitate de vaccinare şi ar trebuie să ne vaccinăm. Cu cât ne vaccinăm mai mulţi, reducem acest risc. Dacă rămânem mai puţini vaccinaţi şi dorinţa de vaccinare rămâne una scăzută, posibilitatea de a avea la un moment dat un val nou există, nimeni nu poate să o nege, mai ales că acest lucru depinde de evoluţia pandemică nu numai în România, (….) pe plan internaţional”, a adăugat Arafat.

El a subliniat că la acest moment vaccinurile au eficienţă.

„Poate că nu e egală cu varianta iniţială, dar există, adică cine se vaccinează cel puţin probabil că va limita posibilitatea să aibă o îmbolnăvire gravă.

Sfatul de a se vaccina rămâne sfatul numărul 1 pentru noi dacă vrem chiar să nu ajungem într-o fază nouă de un vârf nou, în următoarea perioadă”, a completat Arafat.
Oficialul a discutat și despre noile măsuri care ar putea fi aplicate pentru a opri răspândirea virusului COVID-19. „Fiecare situaţie ne învaţă, scoatem lecţii, încercăm să aplicăm măsuri mai bune. Poate că vom fi mai eficienţi ceva, în modul în care le implementăm mai repede, dar nu pot să spun că erau măsuri care le-am luat şi care acum nu o să le luăm. Poate o să adaptăm unele măsuri. Dar la fiecare pas am reuşit să învăţăm ceva şi ne-am îmbunăţit timpul de reacţie de-a lungul timpului”, a adăugat el.

Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) anunţă că, în 20 iunie, au fost confirmate 44 de cazuri de infectare cu varianta Delta a coronavirusului, fiind înregistrat şi un deces. Este vorba despre o femeie de 72 de ani, care a decedat la Spitalul Judeţean Piteşti, în 18 iunie. Femeia nu călătorise în afara ţării.
Adauga un comentariu