National

Raed Arafat, declarații despre ridicarea restricțiilor: „Rămânem foarte precauți”

Publicat: 20 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii

În cadrul unei conferințe de presă, Raed Arafat a vorbit despre ridicarea restricțiilor impuse pe timp de pandemie. Printre altele, acesta a spus că în țările în care restricțiile au fost relaxate vârful pandemiei a fost atins, iar cazurile au început să scadă.

Deocamdată, nu poate fi vorba de relaxarea măsurilor de siguranță, cel puțin până la depășirea vârfului valului 5, deoarece riscul este mult prea ridicat.

Ce spune Raed Arafat despre ridicarea restricțiilor

În comparație cu alte țări, restricțiile din România sunt mai blânde.

„Putem vorbi, dar nu în acest moment. Acum rămânem foarte precauți. Încă nu credem că am ajuns la vârf ca să vedem impactul. Țările care au trecut la relaxare au avut deja vârful care a însemnat sute de mii de cazuri, acum au început să scadă”, a declarat Raed Arafat

La rândul lui, medicul Valeriu Gheorghiță este de părere că riscul pe care îl presupune relaxarea restricțiilor este mult prea mare

„Riscul ar fi mult prea mare și nu cred că cineva își asumă un astfel de impact”, a completat medicul Valeriu Gheorghiță, şeful CNCAV.

Aşadar, în prezent, nu se poate vorbi de eliminarea restricțiilor, care oricum în România sunt mult mai permisive decât în alte țări, a mai precizat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU).

În cadrul intervenției sale, Valeriu Gheorghiță a oferit exemplul Marii Britanii, a cărei populație este vaccinată în procent de 90%.

„Marea Britanie are populația vaccinată peste 90%, are doza booster făcută la peste 60% din populație, așa încât COVID a devenit în Marea Britanie o infecție virală ușoară, fără impact la nivelul sănătății individuale și colective. Fiecare țară adoptă măsurile care se potrivesc situației. Nu cred că este situația României. Riscul ar fi mult prea mare”, a conchis dr. Gheorghiță.

Nu vor fi impuse noi restricții

Miercuri, 19 ianuarie 2022, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) a afirmat că dintre pacienții diagnosticați cu virusul COVID-19, 43 au ajuns la terapie intensivă în ultimele 24 de ore, iar la nivel național au fost ocupate aproximativ 500 de paturi ATI dintre cele destinate cazurilor de COVID-19.

Din fericire, Șeful DSU a declarat că în acest moment autorităţile nu se gândesc să implementeze noi restricţii pentru prevenirea răspândirii infecţiei cu virusul SARS-CoV-2. Raed Arafat, secretar de stat în cadrul Ministerul Afacerilor Interne și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, îi sfătuiește pe români să se testeze la primele simptome de răceală şi să nu meargă la serviciu, pentru că există riscul de a-și infecta colegii.

„Măsuri de restricţii, la acest moment, suplimentare, nu se discută de aşa ceva. Dar noi ne dorim chiar la acest moment ca lumea să respecte măsurile actuale, începând cu masca, care este de bază şi este minimul necesar pentru protecţie mai ales în spaţiile închise, dar şi în spaţiile deschise, având în vedere că varianta Omicron este extrem de contagioasă, continuând cu vaccinarea şi cu distanţarea şi cu toate celelalte aspecte”, a declarat Raed Arafat.

Starea de alertă a fost prelungită

De pe data 8 ianuarie 2022, în România a fost prelungită starea de alertă pentru 30 de zile și au fost adoptate o serie de măsuri suplimentare pentru prevenirea și combaterea pandemiei cu COVID-19. În ciuda faptului că varianta Omicron a virusului COVID-19 este mult mai ușoară decât forma Delta, persoanele nevaccinate sunt mai dispuse să sufere de o formă gravă a bolii și chiar să ajungă la terapie intensivă.

„90% din cei decedaţi în terapie intensivă sunt persoane nevaccinate, 10% sunt persoane vaccinate, în marea parte a lor cu comorbidităţi”, a explicat secretarul de stat într-o declarație anterioară.

Astăzi, 20 ianuarie 2022, dr. Valeriu Gheorghiță a dezvăluit detalii despre campania de imunizare a copiilor.

Adauga un comentariu