Actualitate

Raed Arafat, despre restricţii: „Măsuri ţintite, regionale, zonale sunt posibile oricând“

Publicat: 11 oct. 2020
Raed Arafat explică la microfon
Raed Arafat a declarat că cifra reală a cazurilor de bolnavi Covid-19 ar putea fi mult mai mare

Secretarul de stat Raed Arafat a vorbit despre noi restricții. Raed Arafat a declarat că acolo unde se impune, se vor lua restricţii „ţintite, regionale, zonale”, dar acestea nu trebuie să fie generalizate, astfel încât să paralizeze totul.

Raed Arafat a precizat că, dacă DSP-urile solicită şi consideră necesară carantinarea unor localităţi sau zone, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă va semna ordinul „fără nicio problemă”.

„Măsuri ţintite, regionale, zonale sunt posibile oricând, dacă se impune. Aceste măsuri nu treuie să fie generalizate care să paralizeze absolut totul, decât dacă este o stituaţie extraodinar de gravă şi se decide că asta este unica soluţie. În rest, noi am început să luăm unele măsuri de carantinare, e adevărat pe localităţimici în acest moment. S-a luat msura interzicerii evenimentelor, pentru că, pe lângă transportul în comun, una dintre probleme sunt evenimentele cu sute de persoane participante în spaţii închise”, a declarat Raed Arafat.

Raed Arafar: „Cantinarea se va stabili acolo unde se impune“

În legătură cu carantinarea localităţilor, Raed Arafat a menționat că această decizie se va lua acolo se impune.

„Acolo unde se impune – este factorul de peste 3 la mie, dar nu este singurul care se analizează înainte de a carantina o localitate. Acolo unde DSP-ul consideră acest lucru necesar, noi semnăm imediat ordinul fără nicio problemă. Nu s-a pus problema din partea noastră să nu carantinăm şi chiar i-am îndemnat pe colegi să ia decizia fără nicio teamă”,  menționat Raed Arafat.

„Aceste măsuri nu sunt luate împotriva lor, nici împotriva poplaţiei“

Șeful DSU a explicat că se face apel la înţelegerea primarilor şi a preşedinţilor de consilii judeţene.

„Aceste măsuri nu sunt luate împotriva lor, nici împotriva poplaţiei. Sunt măsuri să vină în sprijinul lor pentru a rezolva problema şi a reveni la normalitate cât de cât şi la o convieţire mai balansată cu virisul”, a mai spus Raed Arafat.

Reacția lui Raed Arafat la mesajul Patriarhului Daniel

Raed Arafat a reacționat la mesajul Patriarhului Daniel, spunând că nu s-a interzis sărbătoarea, ci s-a interzis deplasarea oamenilor în condiții riscante, în contextul pandemiei.

„Am evitat pe cât am putut să intru în acest subiect, pentru a nu spune unii ca Arafat e de o anumită religie şi înseamnă că face asta împotriva creştinilor. Nu iau deciziile singur, stăm mulţi la masă când luăm aceste decizii. Vorbim de logică medicală. Nu s-a interzis niciun fel de sărbătoare să aibă loc, sau o slujbă, s-a interzis deplaserea oamenilor în condiţii extrem de riscante către aceste locuri şi desfăşurarea acestor manifestări în condiţii de maximă aglomeraţie în care nu mai pot să controlezi ce se întâmplă şi să creezi o situaţie în care oamenii se întorc acasă şi produc focare”, a declarat Raed Arafat.

Ce a transmis Patriarhul Daniel

După ce Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis interzicerea pelerinilor din alte localități la racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, Patriarhul Daniel a formulat un mesaj, în care critică măsura luată fără o consultare prealabilă cu Biserica Ortodoxă Română.

”Patriarhia Română își exprimă deplina solidaritate cu toți credincioșii ortodocși care în aceste zile doresc să se roage ca pelerini Sfintei Cuvioase Parascheva, precum și cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei, gazda profund responsabilă a pelerinajului anual de la Iași.   Interzicerea în acest an a pelerinajului la Sfânta Cuvioasă Parascheva pentru credincioşii care nu locuiesc în municipiul Iaşi este o măsură disproporționată, discriminatorie şi luată fără o consultare prealabilă cu Biserica Ortodoxă Română.

Arhiepiscopia Iaşilor, în calitatea sa de organizator al acestui pelerinaj, s-a pregătit intens și foarte temeinic pentru întâmpinarea pelerinilor din acest an, ținând cont de toate măsurile sanitare aflate în vigoare.  Această pregătire temeinică şi o strânsă cooperare cu autoritățile locale erau o garanție că pelerinajul de la Iași sau apropiatul pelerinaj de la București, prilejuit de sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, constituie, în acelaşi timp, un exerciţiu de protejare responsabilă a sănătăţii şi o manifestare a libertăţii religioase a unui popor eminamente religios“, a transmis Patriarhul Daneil.

Adauga un comentariu