Actualitate

Raed Arafat răspunde mesajului Patriarhului Daniel: „Nu s-a interzis niciun fel de sărbătoare să aibă loc”

Publicat: 09 oct. 2020
Secretarul de stat și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat
Secretarul de stat și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat

Vineri seara, 9 octombrie 2020, Raed Arafat, șeful DSU, a reacționat, în cadrul unei emisiuni difuzate de Antena 3, la mesajul Patriarhului Daniel, în care le cere autorităților să revină asupra deciziei ”disproporționată, discriminatorie şi luată fără o consultare prealabilă cu Biserica Ortodoxă Română” de interzicere a pelerinajelor. Arafat a motivat că nu s-a interzis sărbătoarea, ci s-a interzis deplasarea oamenilor în condiții riscante, în contextul pandemiei.

„Am evitat pe cât am putut să intru în acest subiect, pentru a nu spune unii ca Arafat e de o anumită religie şi înseamnă că face asta împotriva creştinilor. Nu iau deciziile singur, stăm mulţi la masă când luăm aceste decizii. Vorbim de logică medicală. Nu s-a interzis niciun fel de sărbătoare să aibă loc, sau o slujbă, s-a interzis deplaserea oamenilor în condiţii extrem de riscante către aceste locuri şi desfăşurarea acestor manifestări în condiţii de maximă aglomeraţie în care nu mai pot să controlezi ce se întâmplă şi să creezi o situaţie în care oamenii se întorc acasă şi produc focare”, a declarat Raed Arafat.

Care este mesajul Patriarhului Daniel

După ce Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis interzicerea pelerinilor din alte localități la racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, Patriarhul Daniel a formulat un mesaj, în care critică măsura luată fără o consultare prealabilă cu Biserica Ortodoxă Română.

”Patriarhia Română își exprimă deplina solidaritate cu toți credincioșii ortodocși care în aceste zile doresc să se roage ca pelerini Sfintei Cuvioase Parascheva, precum și cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei, gazda profund responsabilă a pelerinajului anual de la Iași.   Interzicerea în acest an a pelerinajului la Sfânta Cuvioasă Parascheva pentru credincioşii care nu locuiesc în municipiul Iaşi este o măsură disproporționată, discriminatorie şi luată fără o consultare prealabilă cu Biserica Ortodoxă Română.

Arhiepiscopia Iaşilor, în calitatea sa de organizator al acestui pelerinaj, s-a pregătit intens și foarte temeinic pentru întâmpinarea pelerinilor din acest an, ținând cont de toate măsurile sanitare aflate în vigoare.  Această pregătire temeinică şi o strânsă cooperare cu autoritățile locale erau o garanție că pelerinajul de la Iași sau apropiatul pelerinaj de la București, prilejuit de sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, constituie, în acelaşi timp, un exerciţiu de protejare responsabilă a sănătăţii şi o manifestare a libertăţii religioase a unui popor eminamente religios.

„Măsurile restrictive ce se impun ca absolut necesare trebuie să aibă un solid temei legal, să fie justificate în mod transparent, argumentat şi nediscriminatoriu”

Înţelegem că, în contextul epidemiologic de azi, regulile stricte referitoare la igienă, la purtarea măștii și la păstrarea distanței de 1,5 m între persoane se impun atât în spațiile liturgice, cât şi în afara acestora, pentru toţi credincioşii care participă la pelerinajul organizat oficial.

Ne exprimăm speranța că, pentru cinstirea demnă şi responsabilă a Sfintei Cuvioase Parascheva, se va reveni cât mai curând asupra măsurii excesive de interzicere a pelerinajului de la Iași, printr-o înţeleaptă modalitate de coresponsabilitate şi colaborare între Stat şi Biserică, astfel încât toți pelerinii să se poată ruga Sfintei Parascheva în mod liber în aceste zile, cu respectarea strictă a tuturor măsurilor sanitare dispuse de autorităţile competente” este mesajul Patriarhului Daniel.

Comentarii
  • Biserica a căzut într-o capcană îngrozitoare, victimă a propriei prostii și vanități. După 1989 s-a băgat în toate, a avut păreri despre orice, a avut pretenția să se afle pe toate scenele, unde avea și mai ales n-avea treabă. Mai mult, popii fiind niște inși profund inculți și gregari, n-au înțeles nimic din povestea secularizării. Anume că îmbrățișarea Statului întâi e călduță, apoi caldă, apoi fierbinte și la urmă sufocantă. S-au întins la colaborare cu Statul mai rău ca-n comunism, sfârșind prin a se compromite.

  • Da intradevar biserica a cazut intro capcana dar a si ramas acolo cu placere !, popimea a ramas in Evul Mediu ca mentalitate, filosofie, comportament, atitudine si pretentii hilare !, ba chiar se cred buricul pamantului si unicii salvatori ai omenirii si numai prin ei si numai dupa cuvantul lor vei avea succes si viata vesnica !, na ? ce zici de asta ?

  • Nenea capcana dumneata faci legatura intre doua paralele diferite ?, pai hai sa numim si pelerinajul cu autobuzul si pelerinajul la piata si pelerinajul dupa ofertele din supermarketuri si de ce nu si pelerinajul la taxe si impozite !, matale nu vezi ca ce se intampla acolo este o manipulare ordinara iar sforarii in sutana isi rad in barba cu gandul la profit ?, ce are a face alegerile a cine sa menegerieze treburile tarii cu adunarea gramada a unor oameni fara discernamant la popat niste oase ori a unui vesmant inscriptionat cu blesteme ?

  • Alooo asta Ghicim viitorul — esti cumva rrom ? oare cine e incult ? Tu care scrii tampenii sau altii? Jos cu tiganiada si prostimea, inclusiv -De iasi- care te aproba . Huooooooo
    Veti muri cu prostia in voi. BRAVO!

  • BZI, de ce stergeti comentariile care nu convin Guvernului actual? Oare de ce? …….daca vreti ca lumea sa va citeasca ziarul, fiti impartiali. Va vom urmari si daca veti mai face asa ceva vom sesiza celelalte ziare rivale, va vom inchide pagina si cu siguramta veti avea o campanie negativa.

  • Mai dobitocilor, una e sa stai la un rand (unde ai venit cu masina personala sau pe jos), ordonat și supravegheat. Și alta e sa încarci sute de autocare cu mii de proști și sa ii ții câteva sute de km înghesuiți. Acolo e problema.

  • Tocmai de asta Jonny existau alternative. Adică cei care stau la rand la Racla sunt niște „animale” care nu ar fi putut respecta regulile? Sunt aceleași „animale” care au fost și la vot, și ar fi putut veni și aici in aceleași condiții măcar! Un musulman nu poate hotărâ asta, și mai ales , cea mai mare greșeală, nu iese el în fața sa spună asta

Adauga un comentariu