Actualitate

Raed Arafat, șeful DSU afirmă că ”România este departe de a avea cea mai mare mortalitate din Europa”

Publicat: 21 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Raed Arafat șeful DSU afirmă că România este departe de a avea cea mai mare mortalitate din Europa
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență Raed Arafat

Raed Arafat, șeful DSU afirmă că ”România este departe de a avea cea mai mare mortalitate din Europa”. Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, răstoarnă informațiile vehiculate recent în unele medii, cum că România are cea mai mare mortalitate din Europa.

”Pentru o informare corectă asupra mortalităţii cauzate de COVID-19 în România, aceasta fiind calculată ca fiind procentul deceselor din totalul cazurilor confirmate, anexez doua grafice care arată unde se situează România comparativ cu media UE şi cu unele ţări pe care le-am inclus în comparaţia respectivă. Datele din grafice sunt din 20 Aug. 2020.

Orice deces este unul regretabil şi înseamnă pierderea unei vieţi care a însemnat mult pentru familia şi prieteni, însă pe de altă parte România este departe de a avea cea mai mare mortalitate din Europa cum s-a afirmat în unele medii recent.

Din păcate aceste cifre sunt într-o dinamică şi pot să se schimbe oricând, mai ales dacă sistemul sanitar nu face faţă presiunii. De aceea rămâne valabilă şi extrem de importanta recomandarea de a nu lua în considerare informaţiile şi afirmațiile nefondate care nu pot fi verificate.

Totodată rămâne importantă respectarea recomandărilor de distanţare şi de port al măştii în spaţiile închise şi cele deschise aglomerate astfel încât să putem limita răspândirea comunitară a virusului”, a scris Raed Arafat, vineri seară, pe pagina sa de Facebook.

 

Avertismentul medicului Raed Arafat: „Riscăm să ajungem ca medicul să trebuiască să decidă pe cine să trateze”

Raed Arafat, medic și șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, a precizat că odată cu creșterea bruscă a numărului cazurilor de Covid-19, există riscul ca medicul să trebuiască să decidă ce pacient tratează prima dată. Impactul pe secția de Anestezie și Terapie Intensivă este unul rapid și de scurtă durată. Acesta a menționat că pare dur și cinic, dar din păcate acesta este adevărul și asta este medicina de dezastre în momentul în care resursele nu sunt suficiente.

„Când creșterea e mare și rapidă și impactul pe ATI e pe durată scurtă, e clar că vom avea probleme cu numărul paturilor, cu personalul. Chiar dacă putem transfera, dacă se agravează 3-4 bolnavi grav rapid și nu mai ai niciun pat, până îl transferăm pacientul are nevoie de îngrijire. Aici devine riscul ca medicul să trebuiască să decidă. Știu că pare dur și cinic, din păcate asta e medicina de dezastre și asta se întâmplă când nu sunt resurse suficiente: medicul trebuie să decidă și noi asta vrem să evităm”, a declarat şeful DSU, Raed Arafat, joi.

Raed Arafat: „Noi nu suntem în stare de normalitate”. Raed Arafat, șeful DSU afirmă că ”România este departe de a avea cea mai mare mortalitate din Europa”

În ceea ce priveşte prelungirea stării de alertă care ar putea fi decisă astăzi, 14 august 2020, secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne a ținut să precizeze că această creștere a cazurilor de COVID-19 impune menținerea acestei situaţii speciale pe întreg teritoriul României, iar cetățenii trebuie să fie conștienți de contextul actual.

„Ieșirea din starea de alertă înseamnă că am ajuns în starea de normalitate. Noi nu suntem în starea de normalitate acum”, a spus secretarul de stat Raed Arafat.

Raed Arafat a avertizat că o creștere a cazurilor de coronaviru va pune din nou presiune pe unitățile spitalicești în deserviciul tratării persoanelor cu boli cronice.

Adauga un comentariu