National

Raluca Turcan anunță că se lucrează la o nouă lege a salarizării! Iată când va fi gata această lege

Publicat: 17 feb. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Raluca Turcan anunță că se lucrează la o nouă lege a salarizării Iată când va fi gata această lege
Referitor la următoarea majorare a alocaţiilor pentru copii, ministrul de resort a precizat că această decizie trebuie tranşată în Parlament

Miercuri, 17 februarie, la Antena 3, Raluca Turcan, ministrul Muncii, a dat de înțeles că se lucrează la o nouă lege a salarizării, care va fi gata în anul 2022. În această lege vor fi plafonate anumite sporuri, care vor avea o sumă fixă prevăzută, iar altele vor fi eliminate.

În funcție de domeniul de activitate, ministrul Muncii anunță că vor fi mai multe grile de salarizare.

”Unele sporuri pot fi eliminate, altele pot fi introduse în sumă fixă. În paralel cu grilă de salarizare din administraţia publică, mai luăm în calcul introducerea unei grile şi în anumite instituţii cu rol de reglementare, cum ar fi ANCOM-ul, cum ar fi ANE-ul, cum ar fi ASF-ul, pentru că acelea sunt instituţii publice unde toţi angajaţii practic sunt remuneraţi din bani publici, însă aceste salarii sunt disproporţionate cu ceea ce există în sistemul bugetar.

Toată procedura pentru noua lege a salarizării va dura un an.”, a spus Raluca Ţurcan la Antena 3.

Raluca Turcan: „Sporul de risc şi suprasolicitare neuropsihică. El este extrem de disproporţionat”

Ministrul Raluca Turcan a mai anunțat că Guvernul plănuiește să intervină asupra sporului de suprasolicitare neuropsihică, fiindcă acesta este „extrem de disproporționat”. Astfel, ea realizează o comparație între un magistrat și un medic.

„Sporul de risc şi suprasolicitare neuropsihică. El este extrem de disproporţionat. Un magistrat are un salariu de bază de 29.269 de lei cu un spor de solicitare neuropsihică de 5.660 de lei, în timp ce un un medic are salariu baza de 15.256 de lei şi spor de solicitare de 2.300 de lei pe lună. Vom evalua acest spor, da”, a declarat Raluca Ţurcan.

Raluca Turcan, despre sporurile pentru bugetari

Luni, 15 februarie, la Realitatea Plus, Raluca Turcan, ministrul Muncii, a declarat că unele sporuri pentru bugetari vor fi eliminate. Este vorba despre sporul de calculator sau sporul de confidențialitate, care nu ar trebui să existe. De aceea, se va propune eliminarea lor, iar modificările ar urma să fie realizate în Parlament.

În plus, ministrul Muncii a anunțat că scopul eliminării acestor sporuri nu este să facă rău bugetarilor.

„Realmente, sunt categorii de bugetari care muncesc foarte mult și merită motivați și, în același timp, bugetari care lucrează în condiții dificile. Aceștia trebuie sprijiniți acolo unde sunt sporuri anapoda, în momentul în care le luăm la puricat, unul câte unul, punem degetul pe rană și, fie le acordăm într-o sumă fixă, dacă vor fi necesare, dar unele vor fi eliminate”, a spus Turcan.

Raluca Turcan anunță eliminarea unor sporuri pentru bugetari

În ceea ce privește sporul de antenă, Raluca Turcan a menționat că ar trebui să fie acordat într-o sumă fixă.

„Dacă există un nivel de radiații sau expunere la radiații, funcționarii să fie recompensați”, admite ministrul Muncii.

Despre sporul de calculator, Raluca Turcan nu are, însă, aceeași părere.

„Nici nu ar trebui să existe (spor de calculator – n.r.), din punctul nostru de vedere, și vom propune eliminarea. Așa cum am propune eliminarea și pentru sporul de confidențialitate. Dacă lucrezi într-un domeniu care presupune confidențialitate, nu trebuie să fii răsplătit pentru faptul că respecți legea”, a mai spus ministrul Turcan.

Adauga un comentariu