Actualitate

Raluca Turcan: ”Şcoala începe în mod obligatoriu de la data de 14 septembrie”

Publicat: 07 sept. 2020
Raluca Turcan: ”Şcoala începe în mod obligatoriu de la data de 14 septembrie”
Raluca Turcan: ”Şcoala începe în mod obligatoriu de la data de 14 septembrie”

Raluca Turcan: ”Şcoala începe în mod obligatoriu de la data de 14 septembrie”. Luni, vicepremierul Raluca Turcan a declarat într-o conferință de presă susţinută la Iaşi că este important ca elevii să meargă la școală începând cu data de 14 septembrie, iar școlile să fie pregătite din punct de vedere sanitar, pentru a face față cu brio pandemiei.

„E important ca 14 septembrie să ne găsească pregătiţi din punctul de vedere al condiţiilor sanitare în şcoli, din punctul de vedere al dotării cu echipamente şi materiale de protecţie în şcoli, cu circuite foarte clar stabilite pentru siguranţa elevilor şi profesorilor. În acelaşi timp, este important ca elevii să meargă la şcoală, e important ca şcoala să înceapă şi în felul acesta să reclădim şi încrederea în şcoală şi sănătatea publică, dar şi dorinţa de a intra cu toată forţa în activitatea de educaţie de care mulţi copii în perioada stării de urgenţă au fost privaţi”, a declarat Raluca Turcan.

De asemenea, aceasta a arătat că nu trebuie repetate greșelile făcute în timpul stării de urgență, chiar dacă se ajunge din nou la predarea online.

„Trebuie să ne uităm foarte bine, să ne uităm unde lucrurile nu au funcţionat foarte bine pe perioada stării de urgenţă şi acum, la începutul anului şcolar, să corectăm, inclusiv dacă se ajunge la predarea online, aceasta să fie de calitate, profesorii să ştie să predea, copiii să aibă de pe ce să înveţe şi sănătatea din spaţiul comunitar să fie una solidă”, a spus Turcan.

Raluca Turcan: ”Şcoala începe în mod obligatoriu de la data de 14 septembrie”

Raluca Turcan a evidențiat în același timp faptul că „niciodată autorităţile publice locale şi şcolile nu au mai avut la dispoziţie 175 milioane de euro pentru a achiziţiona tablete, laptopuri, echipamente electronice pentru predare, măşti, dezinfectanţi, inclusiv containere sanitare pentru igienă în localităţile care nu sunt racordate la reţeaua de apă şi canal”.

Totodată, chiar și în contextul pandemiei cu noul coronavius, Raluca Turcan a afirmat că școala nu este facultativă, chiar dacă există mai multe scenarii. Iar un rol important îl au părinții, care trebuie să verifice starea de sănătate a copiilor în fiecare zi.

„Şcoala nu este facultativă. Şcoala începe în mod obligatoriu de la data de 14 septembrie. Există mai multe scenarii în baza cărora se poate învăţa începând cu data de 14 septembrie. Din cauza contextului epidemiologic, trebuie să meargă la şcoală. Părinţii au de asemenea obligaţia pe de o parte să îi verifice pe copii să nu se prezinte bolnavi la şcoală şi în acelaşi timp să îi îndemne să meargă la şcoală”, a declarat vicepremierul.

În localitatea Bivolari, din județul Iași, copiii vor învăța doar online

Ea a precizat că o singură localitate din judeţul Iaşi, Bivolari, se află în scenariul roşu, adică elevii vor învăţa doar online.

„În localitatea Bivolari, unde nivelul de carantină este de peste 3 la mie, obligatoriu trebuie să ajungă tablete la toţi copiii, astfel încât să aibă acces la predarea şi învăţarea online. De asemenea, aceeaşi preocupare trebuie să fie şi în localităţile unde există scenariul galben, pentru că se va apela la varianta hibridă. M-am bucurat să aud din partea primarului Iaşiului că este deja în procedură de achiziţie pentru 3.000 de tablete şi laptopuri şi 1.250 de sisteme de predare online. Primăria Iaşi este în proces de achiziţie pentru două milioane de măşti. Am discutat azi şi cu primarul din localitatea Mirceşti. Acolo sunt deja achiziţionate 150 de tablete şi în proces de achiziţie pentru încă 250 tablete”, a spus Turcan.

La conferinţa de presă au fost participat şi ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, primarul municipiului Iaşi Mihai Chirica, candidaţii PNL la Consiliul Judeţean şi Primăria Iaşi, precum şi prefectul Marian Grigoraş.





Comentarii
  • În ce clasâ sa înscris —-rasa de sibiu—–sau nici nu mai știe cîți ani are—-sau dacâ se mai trezește cumva moartâ înainte de a merge la școalâ—–

Adauga un comentariu