Prima pagină » National » Raport FILIA: 78% dintre dosarele de viol sunt clasate. Cum poate România schimba această realitate?

Raport FILIA: 78% dintre dosarele de viol sunt clasate. Cum poate România schimba această realitate?

25 mart. 2025, 14:09, 1 ,
Redacția BZI în National

Centrul FILIA a lansat astăzi, 25 martie, raportul de monitorizare ”Violența Sexuală: Între Stigmă și Justiție” prin care oferă o imagine de ansamblu asupra principalelor date privind infracțiunile contra libertății și integrității sexuale, serviciile accesate de victimele violenței sexuale, precum și un studiu exploratoriu privind perspectiva avocaților în ceea ce privește accesul victimelor la justiție.

Date relevante din raport, înregistrate în anul 2024:

  • Au fost înregistrate la poliție271 infracțiuni de viol și 3.999 de infracțiuni de viol asupra unui minor.
  • Doar 534 de minori și 43 de adulți victime ale violenței sexuale au beneficiat de servicii la nivel național în 2024.
  • 884 de cauze privind infracțiunea de viol se aflau pe rolul parchetelor. Dintre acestea, au fost soluționate 1.678 de cauze. 78% dintre cauzele de viol soluționate la nivelul parchetelor au fost soluționate prin clasare. Doar 1 din 5 cauze de viol soluționate ajunge să fie trimisă în judecată.
  • Din 6.619 de cauze privind infracțiunea de act sexual cu un minor aflate pe rolul parchetelor în, 1.949 au fost soluționate. Dintre acestea, 1.274 de cauze au fost soluționate prin clasare.
  • 37 de cauze de viol și 27 de cauze de act sexual cu un minor au fost soluționate la nivelul parchetelor după împlinirea termenului de prescripție.

Principalele obstacole identificate

Raportul evidențiază principalele obstacole în ceea ce privește accesul victimelor la justiție – lipsa resurselor materiale și umane necesare barierele atitudinale și procedurale, dar și insuficienta informare a victimelor și a profesioniștilor (polițiști, procurori, judecători)..

Recomandări

Pentru a elimina aceste obstacole, raportul subliniază necesitatea respectării prevederilor Convenției de la Istanbul, asumate de statul român. Printre măsurile esențiale propuse se numără:

  1. Alocarea fondurilor publice atât de la bugetul național, cât și local, corespunzătoare și continue pentru serviciile destinate victimelor violenței sexuale.
  2. Dezvoltarea unor programe de sensibilizare și formare pentru profesioniști în privința abordării sensibile la gen și a înțelegerii dinamicii victimă-agresor specifice violenței sexuale, cât și în ceea ce privește impactul traumei sexuale, pentru o gestionare eficientă a acestor cazuri și pentru a evita atitudinile sexiste, rasiste, clasiste, homofobe și de blamare a victimelor.
  3. Creșterea capacității instituțiilor statului prin investiții în resurse umane pentru asigurarea unui volum de muncă echitabil și un termen rezonabil în ceea ce privește soluționarea cauzelor privind fapte de violență sexuală.
  4. Îmbunătățirea cadrului legislativ actual prin armonizarea legislației cu prevederile Directivei UE 1385/2024 privind combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice.
  5. Elaborarea unor rapoarte de monitorizare regulate de către Inspecția Judiciară, și analizarea detaliată a jurisprudenței în domeniul violenței sexuale pentru a identifica problemele existente în practica judiciară și posibilele soluții pentru consolidarea unor măsuri de sprijin în ceea ce privește accesul victimelor violenței sexuale la justiție.

Studiul complet este disponibil aici. Raportul de monitorizare a fost realizat în cadrul proiectului ”Empowering Women: Shaping Politics for Equality” finanțat de Ambasada Regatului Țărilor de Jos la București.

Bugetul.ro
Cutremur provocat de CEC Bank pe piața din România. Banca de stat numărul 1 din țară a decis să intre pe un teritoriu neexplorat, dar foarte dificil
redactia.ro
Doliu în politica românească. A murit un membru important USR. S-a și filmat înainte să se arunce de la etaj
Bugetul.ro
Adio, 0,50 lei din garanția SGR! Românii care colectează sticle și PET-uri vor avea parte de schimbări importante în viitorul nu foarte îndepărtat
a1.ro
Artista din România care și-a asumat relația cu o fată. Cum s-a filmat alături de noua ei iubită | VIDEO
Playtech.ro
Ce se întâmplă dacă moștenești o casă fără acte de proprietate. Ai sau nu drept legal asupra ei?
observatornews.ro
Valentina a avut parte de o moarte violentă. Raportul legiştilor în cazul adolescentei care a căzut de pe trotinetă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Renaște imperiul care a speriat Europa. Parteneriatul a venit cu un anunț clar
realitatea.net
Se anunță scumpiri în lanț. Expiră plafonările pe care Guvernul nu se știe dacă le va mai prelungi
SportpeSurse
Laurențiu Reghecampf nu a mai rezistat și a dezvăluit umilința la care a fost supus
Playtech.ro
Cu ce să stropești vița de vie în luna mai dacă vrei struguri mari, dulci și must din belșug la toamnă
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Românii nu vor mai plăti cash sau cu cardul. Noua metodă de plată care va deveni obligatorie
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Eliza Natanticu, sfâșiată de durere, după moartea lui nea Gioni din Las Fierbinți. Era TATĂL ei, dar puțină lume știa. O părăsise când era mică
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO
Comentarii
  • Date relevante din raport, înregistrate în anul 2024:

    Au fost înregistrate la poliție271 infracțiuni de viol și 3.999 de infracțiuni de viol asupra unui minor.

    Doar 534 de minori și 43 de adulți victime ale violenței sexuale au beneficiat de servicii la nivel național în 2024.

    884 de cauze privind infracțiunea de viol se aflau pe rolul parchetelor.

    Dintre acestea, au fost soluționate 1.678 de cauze. 78% dintre cauzele de viol soluționate la nivelul parchetelor au fost soluționate prin clasare.

    Doar 1 din 5 cauze de viol soluționate ajunge să fie trimisă în judecată.

    Din 6.619 de cauze privind infracțiunea de act sexual cu un minor aflate pe rolul parchetelor în, 1.949 au fost soluționate. Dintre acestea, 1.274 de cauze au fost soluționate prin clasare.

    37 de cauze de viol și 27 de cauze de act sexual cu un minor au fost soluționate la nivelul parchetelor după împlinirea termenului de prescripție.

    suntem o tara de pedofili????????????????? daupa statistica , da .

    asa ne trebuie , sa fim tratati de taraturi si deseuri umane…. rusine noua

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`