Actualitate

Rareș Bogdan, despre pașaportul de vaccinare: „Mă tem să nu fie o restricție suplimentară“

Publicat: 21 ian. 2021
Rareş Bogdan
Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan

Europarlamentarul Rareș Bogdan a vorbit despre posibilitatea introducerii pașaportului de vaccinare.

Rareș Bogdan se arată sceptic în privința eventualului pașaport de vaccinare dorit de premierul Greciei. Bogdan se teme ca nu cumva acest document să reprezinte de fapt o restricție suplimentară.

„E complicat și restrictiv să spui pașaport. În cadrul grupului premierul grec e principatul promotor. Asta și pentru că au un PIB foarte mare provenit din turism. Și alți premieri susțin acest certificat. Mă tem însă să nu fie o restricție suplimentară. Deja sunt restricții în privința unor țări. Dar un carnet de vaccinare poate să existe. Să sperăm că o parte dintre români vor înțelege să se îndrepte către centrele de vaccinare. Dar trebuie să fim extrem de atenți. Libertatea este scumpă și a fost greu de câștigat!“, a declarat Rareș Bogdan.

Rareș Bogdan: „Cu cât avem mai puține restricții este cu atât mai bine pentru cetățeanul european“

Liderul liberal a precizat că ar trebui introduse restricții suplimentare pentru cetățenii europeni.

„Nu trebuie noi să formăm opreliști suplimentare. Cu cât avem mai puține restricții este cu atât mai bine pentru cetățeanul european. Depinde cu ce comparăm campania de la noi. Cu Israelul? Sigur că numărul e mai mic. Dar nu o putem face deoarece infrastructura e diferită. Nu aș spune că nu sunt mulțumit. Faptul că a căzut platforma e rușinos, mai ales într-o țară cu IT-iști. E vina altora”, a menționat Rareș Bogdan.

UE discută cu privire la certificatele de vaccinare anti-Covid-19 pentru călători

Țările membre ale Uniunii Europene au început să discute dacă persoanele care se vaccinează anti-Covid-19 ar trebui să aibă o libertate de mișcare mai mare vara aceasta față de restul populației, transmite Reuters.

Miniștrii celor 27 de state membre au discutat și despre o coordonare mai bună pentru distribuția vaccinurilor după ce mai multe ţări au spus că primesc stocuri de vaccinuri pentru Covid-19 mai mici decât se aşteptau şi s-au plâns de incertitudinea privind livrările viitoare, însă, subiectul va fi reluat la sfârșitul acestei săptămâni.

Grecia a cerut certificate de vaccinare

Ministrul de externe al Greciei, Kyriakos Mitsotakis, a propus ideea unui certificat european de vaccinare, care să permită deținătorilor să reia călătoriile transfrontaliere care au fost grav afectate de pandemie și astfel, să ajute la revitalizarea turismului.

Ministrul german de externe, Heiko Maas, a susținut că persoanele vaccine ar trebui să revină curând în restaurante și cinematografe, în timp ce alți miniștri au criticat acest punct de vedere.

Vicepreședintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, a declarat că vaccinarea este voluntară și astfel fiecare alege dacă vrea sau nu să fie vaccinat. De asemenea, a mai adăugat că persoanele care nu pot sau nu doresc să se vaccineze nu ar trebui să aibă drepturi limitate sau să fie obligați în vreun fel să se vaccineze.

Cu toate acestea, vaccinarea ar putea deveni o condiție pentru călătorie, la fel cum sunt acum testele Covid.

„Vor exista diferite opțiuni pentru modul în care ne ocupăm de călătorie, s-ar putea adăuga posibilitatea certificatului electronic de vaccinare”, a mai spus vicepreședintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic.

Comentarii
Adauga un comentariu