Prima pagină » Actualitate » Răscoală în sistemul medical ieșean! Asistenții medicali se încăpățânează să scape de responsabilitatea scrisului!
Răscoală în sistemul medical ieșean! Asistenții medicali se încăpățânează să scape de responsabilitatea scrisului!

Răscoală în sistemul medical ieșean! Asistenții medicali se încăpățânează să scape de responsabilitatea scrisului!

28 nov. 2019, 04:00,
Bianca Ciubotariu în Actualitate

Planul de îngrijire pentru asistenții medicali stârnește din ce în ce mai multe dispute la nivelul instituțiilor ieșene. Un manager de spital distruge mitul „asistentului epuizat” și susține scriptologia

Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR), Filiala Iași primește din ce în ce mai multe plângeri din partea asistenților privind planul de îngrijire unitară. Pe de o parte, directorul instituției empatizează cu frustrările personalului medical, iar pe de alta, susține că a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a le simplifica munca. În contextul acestei dezbateri, managerul unui spital din Iași lămurește întreaga situație, demonstrând că asistenții au suficient timp și pentru scriptologie.

„Asistenții sunt epuizați, iar acum adăugăm și asta”

În acest moment, doar două dintre spitalele din Iași efectueză planul de îngrijire. Aceasta este o cerință din partea Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate (ANMCS) prin standardele de acreditare a spitalelor. Asistenții din județul Iași au făcut o confuzie și au aruncat cu noroi în OAMGMAMR, făcând această instituție responsabilă de noua lor atribuție.

„Noi nu am vrut decât să le ușurăm munca. Din opt pagini, am simplificat și am încercat să facem această muncă mai accesibilă. Mulți au crezut că noi am emis planul de îngrijiri, ceea ce este total greșit. ANMCS a impus această nouă strategie de manageriere a stării bolnavului. Într-adevăr, asistenții sunt epuizați din cauza oboselii și a cerințelor de la locul de muncă, fapt pentru care, considerăm că planul de îngrijiri îi împovărează și mai tare”, spune Liliana Pintilie, director OAMGMAMR, Filiala Iași.

„Când să aibă timp?”

Directorul instituției este la curent cu întreaga stare a asistenților medicali din județ. Acesta susține că într-o singură tură, un asistent trebuie să îngrijească aproximativ 40 de pacienți și să completeze pentru fiecare planul de îngrijire. În acest plan sunt notate modificările de dependență, planul de acțiune pentru implementare etc. Conducerea OAMGMAMR susține că în aceste condiții este foarte dificil pentru asistenți să-și îndeplinească obligațiile.

„La Spitalul de Copii de exemplu, într-o dimineață pot ajunge chiar și 50 de copii. Un asistent trebuie să se îngrijească de cei care vin, dar și de cei care sunt deja internați. Când să aibă aceștia timp să mai lucreze și la planul de îngrijire? De multe ori, asistenții se plâng că preiau și din responsabilitățile medicilor. De aici provine și efectul de «burnout» (n.r. – o stare de epuizare fizică, psihică și emoțională produsă de stresul prelungit)”, explică Liliana Pintilie, directorul instituției.

Polemică distrusă de realismul unui manager

În contextul acestei polemici stârnite de către asistenții medicali din județ și susținută de reprezentanții OAMGMAMR Iași, managerul Spitalului de Copii „Sf. Maria” din Iași schimbă total perspectiva discuției. Acesta susține că asistenții medicali au suficient timp pentru a efectua și planul de îngrijire, scriptologie imperios necesară în supravegherea pacientului.

„De multă vreme se afectuează la Spitalul de Copii acest plan de îngrijire. Fișa intră în obligațiile și fișa postului a unui asistent medical. Este o strategie extrem de utilă de a ține sub control starea de sănătate a pacientului. Dacă intră în discuție faptul că nu există destul personal și că cel existent este epuizat, trebuie de menționat faptul că avem un asistent la opt paturi, iar legea prevede că trebuie să fie unul la 8-12 paturi”, spune Corneliu Mihai, managerul Spitalului de Copii.

Fără fișă nu se poate ține o evidență

Managerul Spitalului de Copii mai spune că nu doar asistentul are această atribuție de scriptologie, ci și medicul. Astfel, medicul recomandă o medicamentație pe timpul spitalizării, iar asistentul trebuie să consemneze că s-au respectat indicațiile. Totodată, pe fișa de îngrijire se notează schimbarea în bine sau în rău a stării pacientului. Astfel, când medicul ajunge în salon, dimineața la vizită, poate decide, în funcție de fișa de îngrijire completată de asistent, ce se va întâmpla cu pacientul.

„Într-o tură de opt ore, e posibil ca cinci copii să aibă febră. Asistentul administrează tratament tuturor. Dacă nu notează pe foaie când a scăzut sau crescut temperatura unuia sau altuia, cum va ține evidența? De asemenea, nu puteam afirma că la Spitalul de Copii, asistenții sunt suprasolicitați și nu au timp pentru a completa fișa de îngrijire. În garda de ieri de exemplu, au ajuns 97 de copii la UPU, dintre care au fost internați 37 în cele cinci clinici existente și să nu uităm că la noi este pontat un asistent la opt paturi”, încheie Corneliu Mihai, managrul Spitalului „Sf. Maria”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
11 decembrie 2024
11 decembrie 2024