Local

Răspunsul primit de senatoarea de Iași, Diana Șoșoacă, de la Academia Română legat de Parcul Copou

Publicat: 23 iun. 2023
_____ Vizualizări 5 Comentarii
Răspunsul primit de senatoarea de Iași Diana Șoșoacă de la Academia Română legat de Parcul Copou
Răspunsul primit de senatoarea de Iași, Diana Șoșoacă, de la Academia Română legat de Parcul Copou

Senatoarea de Iași, Diana Șoșoacă a primit răspunsul de la Academia Română legat de Parcul Copou. Diana Șoșoacă, președintele S.O.S. România s-a implicat activ în dezbateri legat de modernizarea parcului mai sus menționat.

Vă aducem aminte faptul că în urmă cu câteva săptămâni, Diana Șoșoacă a adresat o interpelare mai multor instituții publice legat de modernizările Parcului Copou. Parlamentarul a atras atenția asupra faptului că sunt numeroase specii de arbori care trebuie protejate.

Diana Șoșoacă, senator și președintele S.O.S. România, a primis răspuns de la Academia Română

Conform documentului prezentat de Diana Șoșoacă, senator de Iași și președintele S.O.S România, pe site-ul Senatului României, nu a existat nicio solicitare de avizare a lucrărilor din Parcul Copou la Academia Română! Asta în contextul în care Parcul Copou este declarată rezervație naturală:

” Referitor: întrebările Doamnei Senator Diana Iovanovici Șoșoacă privind reabilitarea Parcului Copou din municipiul Iași.

Urmare a adresei nr.2639/18,05,2023, transmisă de către Domnul Secretar General Mario-Ovidiu Oprea, referitoare la întrebările Doamnei Senator Diana Iovanovici Șoșoacă, privind reabilitarea Parcului Copou din municipiul Iași, înregistrată la Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii (CMN) din cadrul Academiei Române, cu nr. 413/25.05.2023, vă informăm următoarele:

– În conformitate cu Hotărârea Consiliului Județean Iași nr.8/1994, articolul 1, în care se precizează că ”se declară arii protejate cu statut de rezervații naturale terenurile din județul Iași identificate potrivit Anexei 1 Parcul (Grădina) Copou este menționat la poziția 6, în categoria Parcuri Dendrologice din municipiul Iași, cu o suprafață de 10,11 hectare.
– În conformitate cu Hotărârea Consiliului Județean Iași nr.8/1994, articolul 3 în care se precizează că se declarară monumente ale naturii arborii identificați conform Anexei 2 Teiul Lui Eminescu este menționat la poziția 18, situat în Parcul Grădina Copou (….)

Referitor la aspectele menționate precizăm că, până în prezent, nu a existat o solicitare pentru avizare transmisă Comisiei pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii din cadrul Academiei Române.” se arată în răspunsul oficial venit de la Academia Română.

Diana Șoșoacă a atras atenția că lucrările de modernizare sunt ilegale

Diana Șoșoacă afirmă că la Grădina Copou nu se pot admite alte măsuri decât cele igienico-culturale. Așadar, schimbarea aleilor, rondurilor, boscheților, pergolelor, fântânilor arteziene și altor piese de mobilier peisagistic existente este strict interzisă. Totul pentru că, Parcul Copou este declarat arie protejată cu statut de rezervație naturală.

„În urmă întrebării adresate la data de 17.05.2023 cu privire la Parcul Copou, am primit răspuns din partea Academiei Române – Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii, înregistrat la Senat cu nr. 2827/26.05.2023, pe care vi-l atașez, prin care ni se aduce la cunoștință faptul că Parcul (Grădina Copou) este declarat arie protejată cu statut de rezervație naturală, conform Anexei 1 din HCJ Iași nr. 8 /1994, art. 1, de asemenea Teiul lui Eminescu este declarat monument al naturii conform aceleiași HCL, art. 3, Anexa 2, poziția 18.
În plus, Regulamentul de administrare pentru parcuri dendrologice, categorie protejată în care este inclus Parcul Copou din Mun. Iași – Anexa 10, art. 4, menționează că sunt interzise tăierile de orice natură, fiind admise doar măsurile igienico-culturale, este interzisă schimbarea aleilor, rondurilor, boscheților, pergolelor, fântânilor arteziene și altor piese de mobilier peisagistic existente și este interzisă amplasarea unor construcții, alei betonate sau asfaltate, respectiv săpături în apropierea arborilor”, a transmis senatorul de Iași.

Așadar, conform declarațiilor făcute de Diana Șoșoacă, și a răspunsului oferit de Academia Română legat de Parcul Copou, lucrările de modernizare ar trebui stopate. Nimeni din municipalitate nu s-a ”obosit” să obțină părerea specialiștilor pentru a proteja o bijuterie a Iașului.

Comentarii
  • Felicitari Doamna! Si cu batjocorirea lui Eminescu cum ramane? Acele banci pe care orice roman este reticent sa se aseze cu fundul sa dispara! Si cu afacerile lui Chirica cu banii din bugetul local platiti pentru toata idiotenia cu bancile si celelalte cum ramane?

  • NU ARE DREPTATE, GARGARA POLITICA.. IEFTINA… CADE GARDUL.. ALEI DE BITUM.. UITATE MADAM PUTINICA LA PARCUL EXPOZIȚIEI.. LA FEL A FOST LA ÎNCEPUT DE MODERNIZARE .. MULTA GARGARA… HAI DUTE LA TIND IN FERENTARI ȘI LASA-NE NU ȘTII UNDE E IASUL PE HARTA MARE SENATOARE DE IAȘI.. UITE CINE REPREZINTA IASUL.. DOAMNE FEREȘTE!!!

Adauga un comentariu