Prima pagină » Local » Răsturnare de situație în cel mai mare dosar din istoria DNA Iași! Faptele inculpaților s-au prescris! Avocatul Cătălin Boacnă: „După 12 ani de proces, prescripția răspunderii penale nu este un cadou pe care l-au primit inculpații”
Răsturnare de situație în cel mai mare dosar din istoria DNA Iași! Faptele inculpaților s-au prescris! Avocatul Cătălin Boacnă:

Răsturnare de situație în cel mai mare dosar din istoria DNA Iași! Faptele inculpaților s-au prescris! Avocatul Cătălin Boacnă: „După 12 ani de proces, prescripția răspunderii penale nu este un cadou pe care l-au primit inculpații”

08 iul. 2022, 11:21, 9 ,
Ciprian Nedelcu în Local

Lovitură de teatru în cel mai mare dosar din istoria DNA Iași! Faptele unor inculpați s-au prescris! Decizia a fost luată recent de magistrații din cadrul Tribunalului Iași. În urma acestei hotărâri, avocatul Cătălin Boacnă spune că, după 12 ani de proces, prescripția răspunderii penale nu este un cadou pe care l-au primit inculpații.

Răsturnare de situație în cel mai mare dosar din istoria DNA Iași! În cursul zilei de ieri, a fost publicată sentința prin care judecătorii din cadrul Tribunalului Iași au constatat prescripția faptelor pentru toți inculpații din cel mai mare dosar din istoria DNA Iași.

Avocatul Cătălin Boacnă, apărătorul mai multor acuzați din acest dosar, susține că prescripția a fost invocată înainte de publicarea deciziei nr. 358/2022 a Curții Constituționale a României (CCR). În acest caz au fost trimise în judecată peste 150 de persoane, printre care și funcționari publici din cadrul AJOFM Iași. „Constatarea prescripției în acest caz nu mai poate reprezenta o sancțiune împotriva pasivității organelor judiciare, ci reprezintă un act de normalitate, un semn de sănătate deplină a Justiției”, a declarat avocatul Cătălin Boacnă. În edițiile anterioare, reporterii cotidianului BZI au prezentat un caz similar.

Răsturnare de situație în cel mai mare dosar din istoria DNA Iași

De asemenea, avocatul ieșean a susținut că decizia luată recent de instanță este una absolut normală.

“Apreciez că rolul profilactic al Justiției a fost atins în acest dosar prin simplul fapt că cele câteva sute de persoane împotriva cărora a fost pusă în mișcare acțiunea penală au fost nevoite să joace rolul de inculpat într-un proces cu o durată atât de mare. Au trecut aproximativ 14 ani de la momentul comiterii presupuselor fapte, iar constatarea prescripției în acest caz nu mai poate reprezenta o sancțiune împotriva pasivității organelor judiciare, ci reprezintă un act de normalitate, un semn de sănătate deplină a Justiției. Prescriția răspunderii penale nu este un cadou pe care l-au primit inculpații din partea Justiției, pentru că, în realitate, ei au fost deja pedepsiți prin faptul că au purtat atâția ani stigmatul inculpării în acest proces, au avut bunurile puse sub sechestru, comunitatea i-a perceput negativ, băncile le-au refuzat creditarea, iar autoritățile statului i-au tratat ca persoane de mâna a doua. Durata excesivă a procesului poate fi considerată o pedeapsă în sine pentru toți inculpații, astfel că aplicarea instituției prescripției răspunderii penale nu prea mai ajută pe nimeni, în concret”, a subliniat avocatul Cătălin Boacnă.

Avocatul ieșean: “După 12 ani de proces, pericolul social al faptei este aproape inexistent!”

Avocatul ieșean a mai subliniat că nu se mai poate discuta despre vreun pericol social al faptei în acest caz.

“Cred că orice observator rezonabil poate aprecia că, după 12 ani de proces, pericolul social al faptei este aproape inexistent, iar despre funcțiile și scopul pedepsei putem discuta doar la nivel utopic. Având în vedere numărul mare de inculpați, de ordinul sutelor, au existat situații în care aceștia nici măcar nu au încăput toți odată în sala de judecată. Astfel că nici pentru această durată excesivă nu vom putea găsi cu ușurință vreun responsabil. Încetarea procesului penal care a operat prin sentința Tribunalului Iași nu a avut în vedere nici decizia nr. 297/2018, deși a fost invocată în septembrie 2021, dar nici decizia nr. 358/2022 a Curții Constituționale, privind prescripția. Ultima decizie nu a fost invocată pentru că dosarul nostru a rămas în pronunțare înainte ca instanța de contencios constituțional să declare neconstituționalitatea articolului 155, alin. 1 din Codul penal, în integralitate. În ceea ce privește prejudiciul, până în acest moment nu avem o expertiză care să stabilească valoarea acestuia, simpla invocare a unui prejudiciu în rechizitoriu nefiind suficientă”, a încheiat Cătălin Boacnă.

De unde a pornit scandalul în acest caz

Anchetatorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Iași au precizat că, în perioada 2007-2010, Gabriel Barbălată și Daniel Lucian Lupu ar fi inițiat și coordonat un grup infracțional organizat care a acționat în scopul de a obține importante sume de bani cu titlu de subvenții prin inducerea și menținerea în eroare a unor funcționari publici din cadrul Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă Iași (AJOFM) prin utilizarea unor documente care atestau raporturi de muncă fictive (contracte de muncă, tabele nominale, foi de prezență etc.).

„Acest grup, la care au aderat și reprezentanții unor societăți comerciale în numele cărora au fost solicitate subvențiile, a urmărit încasarea de subvenții acordate de AJOFM Iași, în temeiul Legii nr. 76/2002, conform căreia societățile comerciale care încadrează în muncă, pe durată nedeterminată, absolvenți ai unor instituții de învățământ sau persoane cu vârsta de peste 45 de ani, beneficiază de astfel de subvenții”, au afirmat reprezentanții DNA Iași. Însă, acum, a avut loc o răsturnare de situație în cel mai mare dosar din istoria DNA Iași, fiind constatată prescripția răspunderii penale pentru faptele c ear fi fost comise de unii inculpați.

Comentarii
  • TRAIASCA JUSTITIA …VREAU SA LE MARIM SALARIIIIIIIILEEEEEE PENSIIIIILEEEEEEEE SI SA LE LUAM VIZZZZZ PR ,,,,,,,,,

  • Dar de terenul fostului peco din raducaneni dat procurorului de caz Eva,care a creionat dosarul la inceput ,domnule ziarist ,nu ai auzit nimic ? Tot raducaneniul stie ca Cretu a facilitat intalnirea intre procuror si inculpatii, si asta este rezultatul pe care multi din Raducaneni il stiau de atunci…au trebuit doar sa astepte in liniste sa treaca timpul,totul a fost regizat in detaliu de la inceput,pt asta a day Gabi terenul si 300 mii euro . Succesuri saraciilor !

  • Cætatænu furat

    Pensi spekiale la domni maghistratzi va rog!

  • Vînd restaurant in centrul civic Belcesti, persoană de contact Cojocaru Mihai , barman, preț avantajos

  • FERITI.VA de firma fantoma termosanital IASI,isi bate joc de muncitori ,ii fura la salarii ,nu ofera echipament de munca nici dupa 3 luni ,nu platesc orele de muncaSUPLIMENTARE ,fac contracte false si te obliga sa muncesti peste 10 ore …RUSINE ACESTOR BORFASI

  • Cătălin Boacnă, te-am apreciat mult, dar cu dosarul ăsta ai apărat niște hoțomani. Traiască hoția!

  • Cum de permiteți sa se spună despre fostuleva? Ce întâmplări mai ascundeți de pa la Raducaneni ? Pana când ?

  • Trebuie o ancheta pentru a se stabili cu exactitate de ce acest proces a fost „dus” de judecatori 14 ani, Este inadmisibil ca termenele sa fie duse la infinit, cu o regie dinainte stabilita. Iar dl avocat sa puna capul jos, de ce nu a iesit in presa dupa 2-3 ani si sa spuna ca procesul este lungit si ca oamenii sunt tracasati? Sa iesi acum cu astfel de declaratie este josnic. Vrem reactia prompta a ministrului, a instantelor superioare si o ancheta corecta asupra acestor judecatori cu salarii si pensii speciale.

  • Razvan Leonte

    Ministrul ar trebui sa verifice de ce sa ridicat schestrul pe bunurile lui barbalata,dupa ce ia dat terenul de la fostul peco lui Cretu,de intalnirele lui Eva si inculpati la Cretu,daca ar fi luati la intrebarii inculpatii sigur ar vb…dar coruptia e pana sus…Asa ca prostimea la munca,sa aiba jmecherii de unde fura

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`