Local

Rata deceselor în rândul pacienților COVID-19 a crescut cu 20 la sută odată cu valul trei de pandemie la nivelul județului Iași. Peste 700 de pacienți și-au pierdut viața pe patul de Terapie Intensivă

Publicat: 12 apr. 2021
Un pacient aflat pe patul de spital din cauza infecției cu coronavirus, intubat și ventilat mecanic
Numărul deceselor cauzate de infecția cu coronavirus a crescut la nivelul județului Iași odată cu valul trei de pandemie

Din ce în ce mai mulți pacienți COVID-19 nu mai supraviețuiesc. Ajunși pe patul de spital din cauza formei grave a bolii, evoluția lor este de multe ori una nefavorabilă, iar acest lucru se reflectă în numărul de decese raportate la nivelul județului Iași din ultimele săptămâni

Pacienții infectați cu coronavirus care ajung la spitale cu o formă medie a bolii evoluează nefavorabil, către o formă severă, într-o perioadă mult mai scurtă de timp. Din nefericire, medicii ieșeni anunță și o creștere a mortalității în ultimele patru săptămâni la nivelul județului. De la debutul pandemiei COVID-19 și până pe 11 aprilie 2021 au fost confirmate 40.184 de persoane infectate cu coronavirus. În total, numărul deceselor a ajuns la 747. În județul Iași au fost efectuate 718 teste în perioada 10 – 11 aprilie 2021, iar 20 de persoane au fost externate din spitale.

„În medie, pacienții infectați cu coronavirus sunt internați pentru o perioadă cuprinsă între 10 – 14 zile. Temporizarea prezentării la medic și automedicația rămân în continuare o problemă, mai ales că pacienții urmează tot felul de scheme de tratament. Totodată, noile tulpini care circulă determină forme mai severe. Observăm o creștere a ratei deceselor cu 20 la sută în ultima lună în județul Iași”, a declarat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

Cinci paturi libere pentru pacienții care au nevoie de internare în secțiile de Terapie Intensivă

Ieri, 11 aprilie 2021, mai erau libere cinci paturi ATI în unitățile medicale din județul Iași: două paturi ATI la Unitatea Mobilă – Spitalul de Boli Infecțioase și trei la Spitalul de Neurochirurgie. În spitalele suport COVID-19 mai erau libere 119 paturi: opt paturi la Spitalul de Boli Infecțioase, patru paturi la Spitalul de Pneumoftiziologie, 11 paturi la Spitalul de Recuperare, 35 de paturi la Spitalul C.F. Iași, două paturi la Spitalul „Sf. Spiridon”, 13 la Spitalul Militar și 46 la Spitalul C.F. Pașcani.

Pe de altă parte, ieri, erau ocupate 481 de paturi în spitalele suport COVID-19. Dintre acestea, 74 de paturi erau de Terapie Intensivă, astfel: nouă paturi ATI erau ocupate la Spitalul de Boli Infecțioase, 10 la Unitatea Mobilă – Spitalul de Boli Infecțioase, opt la Spitalul de Pneumoftiziologie, șase paturi ATI la Spitalul Municipal Pașcani, cinci la Spitalul de Recuperare, șapte la Spitalul C.F. Iași, 16 la Spitalul de Neurochirurgie și 13 paturi ATI la Spitalul „Sf. Spiridon”.

Mii de ieșeni sunt izolați sau carantinați la domiciliu

La nivelul Direcției de Sănătate Publică Iași, ieri s-a raportat un număr de 2.257 de persoane care se aflau în izolare și 1.562 de persoane care erau carantinate la domiciliu. De le începutul pandemiei și până în prezent, autoritățile au emis în total 40.396 de decizii pentru persoanele aflate în izolare și 41.143 de decizii pentru persoanele aflate în carantină. La Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon”, centru suport COVID-19 pentru bolnavii care au nevoie de asistență medicală de specialitate, ieri erau ocupate trei paturi ATI. Alți 6 bolnavi confirmați pozitiv cu noul coronavirus urmează tratamentul prin dializă în stația din unitatea medicală. La Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Elena Doamna” Iași, centru suport COVID-19 pentru gravidele care au nevoie de asistență medicală de specialitate, erau ocupate două paturi ATI.

Peste 157.000 de vaccinări împotriva infecției cu coronavirus

În ceea ce privește solicitările de testare ale pacienților care prezintă simptomatologie specifică noului coronavirus, încărcate de medicii de familie pe platforma CAPESARO, în perioada 10-11 aprilie 2021, echipajele mobile au realizat 82 de recoltări la domiciliu. Mai exact, au fost realizate 65 de recoltări de DSP Iași și 17 de Serviciul de Ambulanță Județean Iași.

Odată cu debutul Campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, desfășurată la nivelul județului Iași în cadrul centrelor pentru imunizarea populației, au fost efectuate 157.566 de vaccinări până pe data de 11 aprilie 2021 . Din acest număr total de persoane vaccinate, 89.462 au fost vaccinate cu prima doză și 68.104 cu cea de-a doua doză. Pe data de 10 aprilie 2021 au fost vaccinate 1.899 de persoane, dintre care 541 de persoane au primit prima doză și 1.358 de persoane au primit cea de-a doua doză. De la începutul campaniei de vaccinare s-au înregistrat 282 de reacții adverse ușoare.

Comentarii
Adauga un comentariu