Rata șomajului din Iași, la ultima raportare, a fost de 2,86 la sută, fiind la fel de scăzută ca în luna decembrie din anul precedent. În 2021 s-au angajat, prin intermediul AJOFM, 7.801 persoane și alte 300 anul acesta
Rata șomajului înregistrată la Iași la ultima raportare a fost de 2,86 la sută, în continuare scăzută. În luna ianuarie 2022 au fost înregistrați peste 9.000 de șomeri, dintre aceștia încasând indemnizația de șomaj peste 1.000 de persoane. Cei mai mulți șomeri provin din mediul rural și sunt femei. Iașul este unul dintre puținele județe în care rata șomajului a fost constantă de la debutul pandemiei de Covid-19, până în prezent.
De asemenea, în primele 2 luni din acest an s-au angajat peste 300 de persoane. În anul 2021 s-au angajat în Iași 7.801 persoane prin intermediul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM). Consilierii din cadrul instituției au mediat 11.482 de persoane, iar 68 la sută dintre acestea s-au angajat. Din numărul total de 7.801 persoane angajate, 339 erau şomere. Din totalul şomerilor care au beneficiat și de un stimulent ca urmare a angajării, 57,50 la sută sunt femei (195). În ceea ce privește mediul de rezidență, 220 sunt din mediul urban, iar 119 sunt din cel rural.
Rata șomajului a fost scăzută în ultimele luni la Iași
În această perioadă sunt disponibile 518 locuri de muncă vacante, cele mai multe în domeniile construcții și servicii. Patronii din domeniul HoReCa vor să angajeze ajutor de bucătar, cameriste pentru hoteluri și bucătari. De asemenea, se caută economiști, consilier juridic și expert în legislația muncii, dar și femei de serviciu. În domeniul construcțiilor în continuare există o lipsă acută de personal, fiind nevoie de 214 angajați calificați sau necalificați. Astfel, patronii angajează fochiști, ingineri, fierar betonist, îngrijitor clădiri sau lăcătuș mecanic.
În edițiile anterioare ale cotidianului BZI a fost prezentată povestea unei vânzătoare din Iași pe care, din cauza vârstei, nu o angaja nimeni. A reușit să găsească un loc de muncă după ce a depus zeci de CV-uri și a mers aproape zilnic la sediul AJOFM pentru a verifica anunțurile de angajare.
Ucrainenii care vor să se angajeze în Iași pot cere ajutorul consilierilor AJOFM
Refugiații ucraineni care vor să se angajeze în Iași nu au nevoie de un aviz pentru o perioadă de maximum 9 luni într-un an calendaristic. Pentru a se putea angaja cu ușurință, ucrainenii vor beneficia de un program de formare profesională asigurat. După dobândirea unei forme de protecție internaţională, aceștia se pot înregistra în evidențele AJOFM Iaşi.
Acest lucru se datorează Legii nr. 200/2020 pentru completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România şi a Ordonanţei Guvernului nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind regimul străinilor în România.
Peste 170.000 de ucraineni au intrat în țară de la debutul războiului, pe 24 februarie 2022. Dacă rata șomajului a crescut în Ucraina pe fondul conflictului cu Rusia, cetățenii din țara vecină fiind fără casă, serviciu sau chiar membrii familiei, aceștia se pot angaja în Iași. De remarcat este faptul că, în Iași, rata șomajului se menține scăzută.