Prima pagină » Titlurile zilei » Rățuștele de pe râul Bahlui, atracție pentru ieșeni! Prof. univ. Carmen Gache: „Ele pot fi hrănite de oameni, dar nu cu pâine. Aceasta le poate provoca moartea”

Rățuștele de pe râul Bahlui, atracție pentru ieșeni! Prof. univ. Carmen Gache: „Ele pot fi hrănite de oameni, dar nu cu pâine. Aceasta le poate provoca moartea”

13 mai 2025, 02:00, 9 ,
Iulia MARIA în Titlurile zilei

Râul Bahlui, din Iași, nu mai este doar o apă care străbate orașul, ci o scenă vie, în care natura își spune povestea în fiecare anotimp. De ani buni, rățuștele sălbatice pot fi văzute plutind liniștite în apele sale, spre încântarea trecătorilor.

Puțini știu ce se ascunde în spatele acestui tablou aparent banal: migrație, adaptare și echilibru ecologic.

Rățuștele rămân în Iași, pe râul Bahlui, chiar și pe timp de iarnă

Potrivit prof. univ. dr. Carmen Gache, ornitolog în Iași, prezența rățuștelor pe râul Bahlui nu este întâmplătoare. Aceste păsări sunt, în general, imature sexual și aleg această zonă nu pentru reproducere, ci pentru relaxare și hrană. Surprinzător pentru mulți, ele sunt considerate parțial migratoare și provin din regiunile nordice, unde iernile sunt mult mai aspre decât în România.

„La noi, iernile sunt blânde pentru ele. Faptul că Bahluiul este o apă curgătoare, care nu îngheață complet, le oferă un luciu de apă dezghețat, unde pot găsi hrană și pot supraviețui foarte bine. La noi, ele, iarna, o duc foarte bine”, explică prof. univ. dr. Carmen Gache.

În ciuda urbanizării, aceste păsări au găsit în Iași o zonă sigură, cu resurse suficiente pentru a-și duce traiul liniștit.

Specia cel mai des întâlnită în zona râului Bahlui este rața mare (anas platyrhynchos), o pasăre acvatică recunoscută ușor după penajul său viu colorat, în special la masculi. Masculii au capul verde metalizat, pieptul maroniu și corpul gri, delimitat de un inel alb; femela, în schimb, este mai discretă, cu un penaj maroniu, striat cu nuanțe închise, pieptul maro-roșcat, iar creștetul și dunga de la ochi sunt mai închise decât restul corpului.

Hrana acestora constă, în principal, în plante acvatice și larve de insecte, pe care le filtrează cu ajutorul ciocului. Este un comportament natural, care le permite să-și mențină sănătatea și echilibrul biologic în habitatul lor temporar.

Atenție la hrănirea păsărilor! Intențiile bune pot dăuna

Mulți ieșeni, impresionați de prezența rățuștelor, aleg să le hrănească, de regulă, cu pâine. Deși gestul este făcut cu cele mai bune intenții, efectele pot fi dăunătoare.

„Rățuștele pot fi hrănite de oameni, dar noi nu le facem bine făcând asta. Pâinea se umflă în stomacul lor și le poate provoca probleme digestive sau chiar moartea. E important să intervenim în echilibrul lor natural, mai ales că ele se descurcă singure”, avertizează prof. univ. dr. Carmen Gache.

Specialiștii recomandă ca cetățenii să admire păsările de la distanță și să evite orice intervenție care le-ar putea altera comportamentul. Hrănirea artificială le poate face dependente de oameni, modificând astfel migrația și ciclurile lor naturale.

Prezența constantă a acestor păsări, pe râul Bahlui, nu este doar o imagine plăcută, ci și un indicator al transformărilor climatice și al adaptării faunei la medii urbane. Este un semnal că natura găsește modalități de coexistență chiar și în inima orașului, iar noi, oamenii, avem responsabilitatea de a o proteja.

Rățuștele de pe râul Bahlui, din Iași, fac parte din peisajul orașului și merită să fie respectate și protejate de toți cei care le admiră.

Bugetul.ro
Adio, Parcul IOR din București în actuala formă! Primarul Robert Negoiță vrea să transforme locul de recreere din Sectorul 3 într-o oază modernă
redactia.ro
Răsturnare de situație. Cine va fi până la urmă premierul României. Nicușor Dan va face anunțul azi
Bugetul.ro
Prigoana ANAF bagă spaima în proprietarii de mașini din România. Controalele autorității s-au întețit, iar inspectorii sunt neiertători cu cei care încalcă legea
a1.ro
Rezultate BAC 2025. Află primul ce note s-au luat anul acesta. Model de cerere pentru vizualizarea lucrării sau pentru contestație
Playtech.ro
Ce nu trebuie să uiți săptămânal dacă ai vinete în grădină. Așa previi dăunătorii și fructele deformate
observatornews.ro
Ce se ştie despre cele 3 atacuri americane asupra siturilor nucleare din Iran. Cum ar putea răspunde Teheranul
Playsport.ro
O femeie și fiica ei au strâns 8.000 de sticle, apoi au construit o casă cu 7 camere: „Pentru noi a fost o metodă de supraviețuire”
Evz.ro
Desertul perfect al verii. Chec grecesc cu cireșe
realitatea.net
Românii au găsit o nouă metodă de a păcăli aparatele de reciclare. Reușesc să obțină o grămadă de bani cu un singur pahar de plastic
SportpeSurse
EXCLUSIV Imagini devastatoare cu casa părintească a lui Ion Țiriac din Brașov. Locuința a ajuns o dărăpănătură în care colcăie șobolanii. Primarul orașului face declarații tulburătoare despre miliardar: ““Nu l-a interesat niciodată”
Playtech.ro
Ventilația încrucișată nocturnă, varianta rapidă prin care răcoreşti casa fără aerul condiţionat. Ce trebuie să faci exact?
Dailybusiness.ro
E LEGE! Ce trebuie să facă șoferii rămași fără plăcuțe de înmatriculare. Amenzi uriașe pentru cei care nu respectă obligația
RomaniaTV
Zile libere de care nu ştiai: Cum poţi să iei bani fără să mergi la job două zile. Alte concedii pe care poţi să le ceri oricând
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Adio garanţia de 50 de bani la punctele de reciclare. Românii, campioni în campania SGR
redactia.ro
Scandal între Nicușor Dan și Ilie Bolojan. De ce nu se înțeleg cei doi și soluția extremă la care se gândește președintele României
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!
Comentarii
  • Dacian Roman

    Adevarul e că trebuie să fii prof.univ.dr. ca să folosești formulări „savante” de genul: „o apă curgătoare, care nu îngheață complet, le oferă un luciu de apă dezghețat”! Rățuștelor!!! :)))
    Ca și non-sensul tip Gâgă: „E important să intervenim în echilibrul lor natural, mai ales că ele se descurcă singure”. Pam-Pam! :)))

    • „Masculii au capul verde metalizat”. Sotul o tot pacaleste ca asa e al lui, si nu are legatura cu badijonajele cu albastru de metil 🙂

  • Sa speram ca persoana care a scris articolul a si redat corect cele spuse de specialist. Si daca veti avea curiozitatea de a cauta despre Carmen Gache veti afla ca este un reputat ornitolog, cunoscut si apreciat pe plan international.

    • Ruda cu Gache care se da jurnalist?

    • Și eu cred la fel , undeva , in editare s-a perdut un „NU”. Dar , iarta-i Doamne, jurnaliști cu patru clase. Păcat că acest ziar nu are un rating la vedere. As fi curios sa vad ce cred cititorii serioși.

  • Putea macar sa spuna cu ce pot fi hranite….

  • Ne plac rățuște cu buze 😜

  • Și eu cred la fel , undeva , in editare s-a perdut un „NU”. Dar , iarta-i Doamne, jurnaliști cu patru clase. Păcat că acest ziar nu are un rating la vedere. As fi curios sa vad ce cred cititorii serioși.

  • na, s-au gasit sa comenteze maancatorii de kaakat filtrat prin buzeele pyzdelor mamicilor lor; marsh la prashit jivinelor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 iunie 2025
21 iunie 2025