Razboi în Ucraina

Război în Ucraina: Atacuri cu rachete în mai multe localități, cu pagube fără precedent

Publicat: 10 iul. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Război în Ucraina Atacuri cu rachete în mai multe localități cu pagube fără precedent
Război în Ucraina

Război în Ucraina, ziua 137. Cel puțin patru civili au fost uciși, sâmbătă, de o lovitură efectuată de armata rusă asupra orașului Siversk din regiunea Donețk. De asemenea, rușii au bombardat puternic localitatea Drujkivka, situată tot în Donețk, unde au distrus, între altele, supermarketul „Astron”.

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Finlanda și Suedia se antrenează cu Marea Britanie pentru război aerian
  • Zeci de persoane sunt date dispărute după bombardamentul rusesc de la Ceasiv Yar, care a ucis cel puțin 6 persoane, conform unui bilanț preliminar
  • Volodimir Zelenski a demis ambasadorii ucraineni din cinci state, printre care și Germania
  • Rusia adună forțe militare la granița cu Ucraina pentru o nouă ofensivă
  • Mai mulți civili au fost uciși într-un bombardament rusesc la Siversk
  • Atacuri intense cu rachete în estul şi sudul Ucrainei

UPDATE 22:00: Presa germană: Lansatoarele de rachete americane fac ravagii în rândul trupelor lui Putin

Până în prezent, SUA au livrat Kievului opt lansatoare multiple de rachete Himars de ultimă generație. Influența lor asupra efortului de război ar putea fi mare, scrie Der Tagesspiegel.

UPDATE 21:40: Moscova creează un „adevărat iad” în ofensiva din estul Ucrainei

Guvernul ucrainean a îndemnat populația din zonele sudice ale țării ocupate de Rusia să evacueze „prin toate mijloacele posibile” înainte de ofensiva militară ucraineană, în timp ce forțele Moscovei au fost descrise generând un „adevărat iad” în centrul industrial din estul Ucrainei, potrivit AFP.

UPDATE 20:38: Explozie pe calea ferată din regiunea Bryansk din Rusia, lângă granița cu Ucraina. Potrivit guvernatorului regiunii Bryansk, Alexander Bogomaz, un „dispozitiv exploziv” a avariat cabina unui mecanic de tren. Autoritățile ruse nu au spus ce anume transporta trenul, relatează Kyiv Independent. Rusia folosește regiunile de la granița cu Ucraina pentru a transporta trupe care participă la invazie sau pentru aprovizionarea lor.

UPDATE 19:55: Șase rachete rusești au lovit și Nikolaev, potrivit primarului citat de Kyiv Independent.

Forțele rusești au tras șase rachete, distrugând mai multe clădiri. Nu au fost raportate victime.

UPDATE 19:35: Autoritățile ucrainene acuză invadatorii ruși că au incendiat în mod deliberat lanurile de grâu din sudul țării, potrivit Nexta.

„Rușii nu numai că fură, dar distrug și grânele ucrainene, provocând astfel foamete”, acuză ucrainenii.

UPDATE 19:12: Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a concediat pe ambasadori Ucrainei în Germania și Ungaria, potrivit Kyiv Independent.

Într-un decret care nu a oferit niciun motiv pentru această măsură, el a anunțat demiterea ambasadorilor Ucrainei în Germania, India, Republica Cehă, Norvegia și Ungaria.

UPDATE 19:08: Două explozii au fost raportate în Mariupol.

Potrivit lui Petro Andriușcenko, consilierul primarului Mariupol, exploziile au avut loc sâmbătă în apropierea fabricii de oțel Azovstal unde a izbucnit un incendiu. Andriușcenko a spus că cel puțin 3 ocupanți au fost uciși și alții răniți.

UPDATE 17:12: Rușii au amplasat depozite de armament în zonele rezidențiale din Mariupol, potrivit Nexta.

Ocupanții au organizat două astfel de depozite chiar în mijlocul zonelor cu clădiri rezidențiale ceea ce înseamnă că intenționează să folosească civilii drept ”scuturi umane”, a acuzat consilierul primarului Petro Andriușcenko.

UPDATE 16 :02: Blinken anunță un ajutor de peste 360 de milioane de dolari pentru Kiev

UPDATE 15:47: Întreruperea gazelor rusești este „cea mai probabilă opțiune”-ministru francez

Ministrul francez al economiei, Bruno Le Maire, a cerut să se facă pregătiri pentru o „întrerupere totală” a livrărilor de gaz rusesc, „opțiunea cea mai probabilă” în opinia sa, în timpul unor reuniuni economice la Aix-en-Provence (sudul Franței), scrie AFP.

UPDATE 15:24: Fostul preşedinte al Poloniei, Lech Walesa, sugerează „o revoltă a popoarelor din această Rusia și „a popoarelor anexate de către Rusia”, în timp ce populaţia Rusiei să fie redusă la ”mai puţin de 50 de milioane de locuitori!”

UPDATE 14:15: Numărul morților în atacul rusesc cu rachete de la Ceasiv Iar crește la 15, potrivit Serviciului de Stat de Urgență.

UPDATE 13:55: Rușii au bombardat un batalion al separatiștilor din Donețk

UPDATE 13:20: Două lansatoare de rachete multiple BM-21 Grad ale forțelor ruse au fost distruse pe frontul de est, iar cel puțin alte 2 vehicule de un tip necunoscut au fost pulverizate ca urmare a loviturilor de contra-baterie ucrainene, potrivit Ukraine Weapons Tracker.

UPDATE 13:15: Forțele ruse ar fi distrus două hangare ale armatei Ucrainei din regiunea Donețk, unde se aflau obuziere americane de tip Howitzer M777, relatează Interfax citată de Reuters.

UPDATE 13:00: Ucraina ar putea fi admisă la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei în cadrul unei proceduri scurtate.

Potrivit ministrului pentru dezvoltarea comunităților și teritoriilor, Oleksiy Chernishov, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei a decis că Ucraina poate deveni membră a acesteia în condiții speciale. Banca a decis, de asemenea, să acorde împrumuturi în valoare de 465 de milioane de euro pentru a sprijini refugiații ucraineni în Europa, potrivitKyiv Independent.

UPDATE 12:45: Scade sprijinul britanicilor pentru refugiații din Ucraina (sondaj)

UPDATE 12:40: Cel puțin 347 copii au fost uciși în războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina, iar alți 648 au fost răniți. Procuratura precizează că numărul victimelor este mai mare, pentru că nu include bilanțul din zonele ocupate sau aflate în plin conflict armat.

UPDATE 12:30: Procuratura Generală de la Kiev anunță că investighează 21.677 presupuse crime de război comise de ruși, relatează Kyiv Independent. Potrivit Procuraturii Generale, agențiile ucrainene de aplicare a legii investighează alte 827 de presupuse infracțiuni privind războiul Rusiei împotriva Ucrainei, inclusiv cazuri de pregătire a războiului, de agresiune și propagandă de război.

UPDATE 12:25: Statul Major al Ucrainei: Rusia a pierdut 37.300 de militari de la debutul invaziei.

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat că Rusia a mai pierdut:

  • 641 de tancuri
  • 823 de vehicule blindate de luptă
  • 834 de sisteme de artilerie
  • 247 de sisteme de lansare multiplă de rachete
  • 108 sisteme de apărare aeriană
  • 188 elicoptere
  • 217 avioane
  • 676 drone
  • 15 bărci

UPDATE 12:11: Cel puțin un civil ucis și 9 răniți, în urma atacurilor cu rachete lansate de ruși în regiunea Harkiv. Potrivit Serviciului de Urgențe al Ucrainei, rușii au lansat sâmbătă trei rachete în regiune și au bombardat mai multe orașe și sate, declanșând o serie de incendii.

UPDATE 11:04: Forțele ruse au făcut, cel mai probabil, mici progrese teritoriale în jurul Popasnei, potrivit ultimului raport al serviciului de informații al ministerului britanic al Apărării.

UPDATE 10:10: Noi imaginii după atacul rușilor în Ceasiv Iar, regiunea Donețk.

UPDATE 09:47:  Explozie puternică la o benzinărie din regiunea Ulianovsk, din Rusia.

UPDATE 09.40: Loviturile rusești cu rachete au provocat pagube mai mari în orașele din estul și sudul Ucrainei

Patru civili au murit într-un atac asupra Siversk, un oraș din regiunea Donețk, a declarat guvernatorul local Pavlo Kyrylenko.

Adauga un comentariu