Razboi în Ucraina

Război în Ucraina: Bombardamentele rușilor asupra Sloviansk s-au soldat cu cel puțin șase morți și 15 răniți

Publicat: 03 iul. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Război în Ucraina Bombardamentele rușilor asupra Sloviansk s-au soldat cu cel puțin șase morți și 15 răniți
Război în Ucraina

Război în Ucraina, ziua 130. Ramzan Kadîrov anunţă că separatiştii pro-ruşi au înconjurat „complet” un oraş din estul Ucrainei şi va începe în curând un nou atac.

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Norvegia anunţă un ajutor de un miliard de euro pentru Ucraina
  • Forțele rusești au abandonat punctul strategic de pe Insula Șerpilor
  • Joe Biden a anunţat că Washingtonul trimite în Ucraina sistemul său de apărare NASAMS
  • Șeful NATO răspunde ce se va întâmpla dacă Rusia va încerca să repete agresiunea din Ucraina
  • Separatiştii anunţă asediul Lisichansk, oraş cheie din estul Ucrainei. Ucraineniii neagă
  • Lukaşenko susţine că armata sa a doborât rachete lansate dinspre Ucraina asupra Belarusului
  • Ramzan Kadîrov anunţă că separatiştii pro-ruşi au înconjurat „complet” un oraş din estul Ucrainei

UPDATE 20:13: Armata ucraineană își anunță retragerea din Lisiciansk: „Superioritate multiplă a rușilor în plan material”

Armata ucraineană a anunțat duminică că soldații săi se retrag din Lisiciansk, oraș-cheie din estul Ucrainei care de săptămâni se confrunta cu un violent asalt al trupelor ruse.

„Pentru a prezerva viețile apărătorilor ucraineni, a fost luată decizia de retragere” din oraș, a transmis într-un comunicat Statul Major al forțelor armate ucrainene, indicând „superioritatea multiplă” a armatei ruse în plan material.

UPDATE 19:00: Australia va interzice importurile de aur rusesc și va trimite în Ucraina mai multe vehicule blindate

Australia va furniza 34 de vehicule blindate suplimentare și va interzice importurile de aur din Rusia, a anunțat premierul australian Anthony Albanese, duminică, la Kiev, în timpul unei conferințe de presă comune cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

UPDATE 18:52: SUA urmează să furnizeze Ucrainei sistemul avansat de rachete sol-aer (NASAMS) ca parte a unui pachet de ajutor militar de 820 de milioane de dolari, relatează BBC. Ministrul ucrainean al apărării , Oleksiy Reznikov , a transmis pe Twitter mulțumiri președintelui american Joe Biden și secretarului apărării Lloyd Austin.

UPDATE 18:10:Bombardamente rusești au avut loc și în Harkov duminică, cel puțin o persoană fiind ucisă, relatează The Kyiv Independent.

Serhii Bolvinov, șef al departamentului de investigații din cadrul Poliției regiunii Harkov, a informat că o persoană a fost ucisă și cel puțin patru au fost rănite în aceste bombardamente ale rușilor.

Mai multe blocuri de apartamente au fost totodată avariate.

UPDATE 17:50: O navă rusească ce transporta cereale furate din Ucraina a fost reținută de vameșii turci, a anunțat ambasadorul ucrainean în Turcia

UPDATE 17:34: Ambasada SUA la Moscova și-a șters adresa de pe site după ce zona din apropierea sa a fost redenumită „Piața Republica Populară Donețk”

UPDATE 16:38: Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin susține că reluarea negocierilor pentru a pune capăt războiului ar trebui să se facă abia după ce Kievul „va înțelege toate condițiile” puse de Rusia și va fi de acord cu ele

UPDATE 16:15: Potrivit The Guardian, și Kramatorsk, un alt oraș din regiunea Donețk care nu este ocupat de forțele ruse, a fost de asemenea lovit de bombardamente

UPDATE 16:07: Bombardamentele rușilor asupra Sloviansk s-au soldat cu cel puțin șase morți și 15 răniți – potrivit unei purtătoare de cuvânt a Administrației regionale din Donetsk

UPDATE 16:00: Premierul australian Anthony Albanese a vizitat trei orașe devastate de război din regiunea ucraineană Kiev, a anunțat duminică guvernatorul local.

Guvernatorul Oleksiy Kuleba a scris pe Telegram că Albanese a vizitat orașele Bucha, Irpin și Hostomel, unde Ucraina spune că Rusia a comis atrocități împotriva civililor

„Australia susține Ucraina și dorește să vadă că se face dreptate pentru crimele comise aici”, a spus Albanese, potrivit lui Kuleba.

UPDATE  15:46: Germania discută cu aliații săi despre garanțiile de securitate pentru Ucraina, pentru a se pregăti pentru perioada de după războiul din Ucraina, a declarat duminică cancelarul german Scholz la postul de televiziune ARD

„Discutăm cu prietenii apropiați problema garanțiilor de securitate pe care le putem oferi. Acesta este un proces în curs de desfășurare. Este clar că nu va fi la fel ca în cazul în care ar fi membru NATO”, a spus Scholz

„Este destul de clar că aceasta este o chestiune care este pregătită cu atenție în sfera diplomatică, pentru ziua pe care sperăm să o vedem în curând, când războiul se va încheia”, a adăugat el.

UPDATE  15:35: Reconstrucţia Ucrainei este cel mai mare proiect economic din Europa, consideră președintele Volodimir Zelenski

UPDATE 15:27: Orașul Sloviansk, din estul Ucrainei, a fost lovit duminică de un puternic bombardament cu lansatoare multiple de rachete și numeroase persoane au fost ucise și rănite, a declarat primarul orașului, Vadim Lyakh.

„Sunt 15 incendii. Mulți morți și răniți”, a scris Lyakh pe Telegram. El a spus că a fost cel mai puternic bombardament recent asupra orașului.

UPDATE 15:01: Pe rețelele de socializare au fost postate fotografii făcute din elicopterele rusești care au efectuat evacuarea forțelor de ocupație de pe Insula Șerpilor din Marea Neagră

UPDATE 14:12: Predicția fostului șef al armatei britanice: Care va fi momentul în care va „îngheța” războiul din Ucraina și vor începe adevăratele negocieri.

UPDATE 14:01: Purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Yuriy Sak, a declarat pentru BBC că Lysychansk nu se află sub „controlul deplin” al forțelor ruse, în ciuda afirmațiilor Moscovei că orașul a căzut. Dar el a adăugat că situația din oraș este „foarte intensă de ceva vreme”, iar forțele terestre rusești „atacă non-stop”

UPDATE 13:16​: Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat duminică că forțele Kremlinului controlează întreaga regiune Lugansk din estul Ucrainei după ce au capturat orașul cheie Lysychansk, inima luptelor intense din ultima perioadă

UPDATE 13:15: Canale rusești de Telegram spun că în Kursk, aflat aproape de granița cu Ucraina, au fost auzite explozii. Potrivit guvernatorului regional, au fost doborâte două drone ucrainene încărcate cu explozibili

UPDATE 12:46: Un jucător rus de hochei pe gheață aflat sub contract cu o echipă americană a fost reținut în Rusia sub acuzația că s-a sustras serviciului militar, iar de atunci a fost dus la un spital militar după ce s-a îmbolnăvit

UPDATE 12:18: Trupele rusești au încercuit orașul Lysychansk din estul Ucrainei, ultimul bastion important al Ucrainei în regiunea Lugansk, a anunțat duminică agenția de presă TASS, care a citat Ministerul rus al Apărării

UPDATE 11:36: Reporterul de război al Kyiv Independent, Ilia Ponomarenko, remarcă, pe Twitter, o schimbare în abordarea armatei ucrainene.

„Una dintre cele patru baze rusești din Melitopol a fost lovită, o altă explozie puternică la Belgorod, un alt depozit mare a fost distrus la Popasna.

Este o campanie zilnică, organizată pentru a distruge infrastructura militară rusă și pentru a submina efortul său de război iminent în Ucraina. Înainte nu se făcea așa ceva”

UPDATE 11:10: Zelenski a cerut ajutor internațional pentru a ajuta la reconstrucția țării sale devastate după ce războiul se va încheia, aducând o rară notă de speranță după patru luni de conflict brutal

UPDATE 10:00: Bombardament rusesc în regiunea Doneţk, 4 civili morţi şi 5 răniţi

Un bombardament rusesc în regiunea Doneţk a ucis 4 civili. 3 adulţi şi doi copii au fost răniţi. Şeful administraţiei militare regionale Doneţk, Pavlo Kirilenko, a dezvăluit pe Telegram.

De la începutul invadării Ucrainei de către Rusia în regiunea Doneţk, subliniază el, cel puţin 554 de civili au fost ucişi, alţi 1.442 au fost răniţi.

Kirilenko a subliniat că în prezent este imposibil să se stabilească numărul exact al victimelor din Mariupol şi din Volnovakha.

UPDATE 09:00: Doar 5% dintre oamenii din Mariupol au acces la apă

Alimentarea reţelei de apă este o urgenţă. Doar 5% dintre locuitorii din Mariupol au acces la apă, potrivit autorităţilor locale citate de Kyiv Independent.

Consilierul municipal Petro Andriuşcenko spune că accesul la aprovizionare este în prezent „problema numărul unu” a oraşului din sud-estul Ucrainei.

UPDATE 08:00: Cel puţin 3 morţi în exploziile din Belgorod, oraş în apropierea graniţei cu Ucraina

Cel puţin trei persoane au fost ucise şi zeci de clădiri rezidenţiale au fost avariate duminică dimineaţa în urma unor explozii în oraşul Belgorod, Rusia, a declarat guvernatorul local.

Adauga un comentariu