Razboi în Ucraina

Război în Ucraina: Rusia: „Relațiile cu Grecia au fost anulate!”

Publicat: 26 iul. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Forțele ruse au lovit din nou orașul port Odesa, din sudul Ucrainei, la primele ore ale acestei dimineți, informează oficialii locali.

Șeful administrației militare a regiunii, Serhiy Bratchuk, a declarat că va publica mai multe detalii într-o postare Telegram chiar după ora 6 dimineața în această dimineață.

UPDATE 23.30: Schroeder este la Moscova pentru discuţii despre gaz

Fostul cancelar german, Gerhard Schroeder, se află la Moscova pentru discuţii privind aprovizionarea cu gaze prin Nord Stream 1. relatează Der Spiegel, citând diverse surse, dar fără a clarifica cu cine ar trebui să se întâlnească. În această dimineaţă, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de TASS, confirmase prezenţa lui Schroeder la Moscova.

UPDATE 22.40: Rusia anunţă că va părăsi Staţia Spaţială Internaţională

Şeful Rosmocos, agenţia spaţială rusă, s-a schimbat, dar nu s-au schimbat tonurile, care sună a ameninţări. Iuri Borisov, care a preluat de la Dimitrij Rogozin în urmă cu câteva săptămâni, a declarat că Federaţia Rusă va abandonează Staţia Spaţială Internaţională după 2024, când va începe construcţia unei noi instalaţii exclusiv ruseşti.

UPDATE 22.00: Ce este Nord Stream 1 și de ce este crucial pentru Europa

Gazoductul Nord Stream 1 a fost în centrul unei dispute între Rusia și membrii UE în ultimele săptămâni, în contextul în care Bruxelles-ul încearcă să asigure rezerve suficiente pentru ca statele membre să treacă prin iarna europeană care se apropie, potrivit Al Jazeera.

UPDATE 21.20: Primarul din Kramatorsk se așteaptă la o iarnă „foarte dificilă” din cauza lipsei de gaz

Primarul din Kramatorsk se așteaptă la o iarnă „foarte dificilă” din cauza lipsei de gaz: Rușii ar trebui împinși 20 km ca să reparăm țevile Primarul din Kramatorsk, ultimul oraș important din regiunea Donbass aflat încă sub control ucrainean, a declarat marți pentru AFP că iarna va fi „foarte dificilă” din cauza lipsei „conductelor de gaz deteriorate” și a necesității de a încălzi cele 60.000 de persoane care încă locuiesc acolo, potrivit AFP.

UPDATE 20.50: Preşedintele francez Emmanuel Macron critică Africa pentru poziţia în conflictul ruso-ucrainean

Preşedintele francez Emmanuel Macron critică Africa pentru poziţia în conflictul ruso-ucrainean. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, aflat la rândul său într-un turneu în Africa, confirmă interesul Rusiei pentru continentul african. Polonia și statele baltice au tras învățămintele că se numără printre cele mai eficiente arme pentru a opri avansul rusesc în Ucraina și comandă sute de sisteme de lansare la un cost de sute de milioane de dolari.

UPDATE 20.20: Marea Britanie sancționează noi persoane şi entităţi ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina

Guvernul Marii Britanii a sancţionat noi persoane şi entităţi ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina, a anunţat marţi Ministerul britanic de Externe, relatează News.ro citând CNN.

UPDATE 19.45: Ministerul Apărării din Rusia va organiza exerciții militare strategice în estul țării

Ministerul Apărării din Rusia va organiza exerciții militare strategice în estul țării din 30 august până pe 5 septembrie, relatează marți agențiile ruse de presă. Conform agenției Interfax, care citează ministerul rus, militari din alte țări, nespecificate, vor lua parte la exercițiile „Vostok”, desfășurate periodic.

UPDATE 19.20: Ungaria denunță acordul „inaplicabil” al UE privind reducerea consumului de gaze naturale

Ungaria a denunțat marți „un acord inaplicabil” după ce, în cadrul unei reuniuni la Bruxelles a miniștrilor energiei din Uniunea Europeană, statele UE au convenit să-și reducă consumul de gaze naturale în mod coordonat, după o nouă scădere drastică a livrărilor rusești către Europa, scrie AFP.

UPDATE 18.40: UE a prelungit cu şase luni sancţiunile împotriva Rusiei

Statele membre ale UE au decis marţi prelungirea cu şase luni, până pe 31 ianuarie 2023, a sancţiunilor europene împotriva unor sectoare ale economiei ruse, impuse iniţial în 2014 după anexarea Crimeei şi la care s-au adăugat noi pachete de sancţiuni după agresiunea începută de Rusia contra Ucrainei pe 24 februarie.

UPDATE 18.00: Recep Tayyip Erdogan va face în 5 august o vizită de o zi în Rusia

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, va face în 5 august o vizită de o zi în Rusia, la Soci, pe litoralul Mării Negre, potrivit Reuters. Anunțul a fost făcut de preşedinţia de la Ankara, care nu a oferit alte detalii.

UPDATE 17.35: Dmitri Medvedev acuză UE de ‘infantilism’ şi ‘prostie primitivă’

Vicepreşedintele Consiliului rus de Securitate, Dmitri Medvedev, a catalogat marţi actuala politică a Uniunii Europene (UE) împotriva Rusiei drept ”un cocktail dezgustător”, relatează Tass.

”Întreaga politică din prezent a europenilor împotriva Rusiei este un cocktail dezgustător de grosolănie arogantă, infantilism adolescentin şi prostie primitivă”, scrie fostul preşedinte al Rusiei într-o posatre pe Telegram.

UPDATE 16.40: Ungaria a bătut cu pumnul în masă: Este singura țară care a votat împotriva planului UE de reducere a consumului de gaz

Ministrul ungar al Energiei a votat, în Consiliul Uniunii Europene, împotriva planului Comisiei Europene privind reducerea voluntară a consumului de gaze, iar Ungaria consideră că versiunea aprobată este oricum mai flexibilă decât cea iniţială.

„Tocmai a fost aprobată în Consiliul UE propunerea de reducere cu 15% a consumului de gaz între 1 august 2022 şi 23 martie 2023. O largă majoritate, doar Ungaria a fost împotrivă”, a declarat Sven Giegold, secretar de stat în Ministerul german al Energiei, citat de publicaţia Die Welt.

Oficiali de la Budapesta, citaţi de site-ul Index.hu, au confirmat că reprezentantul Ungariei a votat împotriva proiectului, care oricum este mai flexibil decât versiunea iniţială elaborată de Comisia Europeană. Planul prevede reducerea voluntară a consumului de gaze de către statele Uniunii Europene şi conţine excepţii pentru Malta, Republica Cipru şi Irlanda. Planul prevede şi măsuri obligatorii în situaţia în care Rusia va opri alimentarea cu gaze a Europei, scrie mediafax.ro.

UPDATE 15.15: Motivul pentru care Putin nu vrea să se întâlnească cu Zelenski, dezvăluit de diplomatul rus de la Geneva a demisionat „de rușine”

Boris Bondarev, fostul diplomat al misiunii ruse de la Geneva, care a demisionat în urmă cu două luni, a comentat pentru presa europeană posibilitatea unei întâlniri între președinții rus și ucrainean, Vladimir Putin și Volodimir Zelenski.

„Putin ar fi umilit dacă s-ar întâlni față în față cu Zelenski”, susține Bondarev.

Potrivit acestuia, o întâlnire între cei doi președinți este puțin probabilă.

„Poate vă amintiți că Putin l-a numit public pe Zelenski ‘drogat’ și a făcut apel la ofițerii armatei ucrainene să scape de el și de ‘drogații’ din guvernul de la Kiev. Imaginați-vă cum s-ar simți (Putin, n.r.) dacă ar trebui să dea mâna cu președintele ucrainean”, a estimat fostul diplomat.

UPDATE 14.16: Rusia: ‘Relațiile cu Grecia au fost anulate!’

Ambasadorul Rusiei în Grecia, Andrei Maslov, a declarat că în acest moment relațiile dintre Moscova și Atena sunt complet distruse, iar cooperarea și contactele lipsesc.

„De la sfârșitul lunii februarie, relațiile bilaterale au fost complet distruse, nu mai sunt acolo”, a declarat Maslov la postul de televiziune Rossiya-24 (VGTRK), relatează Interfax.

Potrivit acestuia, cu partea greacă „nu există cooperare, nu există contacte”. „Într-un cuvânt, literalmente în câteva zile, toate evoluțiile, întreaga gamă bogată de relații bilaterale, care s-a acumulat de-a lungul mai multor decenii, au fost anulate”, a spus diplomatul.

UPDATE 13.45: Prietenii lui Putin din Franța, anchetați de Parchetul francez: ‘Urmărirea averilor oligarhilor regimului rus bate pasul pe loc’

Parchetul Naţional Financiar francez a deschis la 1 iulie o anchetă cu privire la bunuri achiziţionate ilegal în Franţa de către oligarhi ruşi apropiaţi preşedintelui rus Vladimir Putin, potrivit unei surse apropiate dosarului, care confirmă o dezvăluire a cotidianului Le Parisien, relatează AFP, informează News.ro.

Această anchetă a fost încrednţată Oficiului Centrul de reprimapre a marii infracţionalităţi financiare (OCRGDF).

Ea intervine după ce ONG-ul anticorupţie Transparency International (TIF) a depus o plângere, la sfârşitul lui mai, la Paris, cu privire la fapte de ”spălare de bani” vizând posibile bunuri cumpărate ilicit în Franţa de către ”oameni de afaceri şi funcţionari de rang înalt apropiaţi lui Vladimir Putin”.

Plângerea împotriva unui autor necunoscut depusă de ONG vizează de asemenea o nejustificare a resurselor

UPDATE 12.30: Nicolae Ciucă, despre măsurile pentru refugiații ucraineni: ‘România devine prima țară din UE care are o viziune și un plan pe termen mediu și lung’

Premierul Nicolae Ciucă a declarat marți că România devine prima țară din Europa care are o viziune și un plan pe termen mediu și lung în ceea ce privește modalitatea prin care vor fi sprijiniți refugiații din Ucraina.

UPDATE 11.45: Ucrainenii atacă puternic în Donețk: un depozit de petrol, controlat de ruși, a fost incendiat

Un incendiu a izbucnit în timpul nopții la un depozit de petrol din teritoriul controlat de Rusia în estul Ucrainei, după ce forțele ucrainene au bombardat orașul Donețk, a declarat marți șeful administrației orașului.

UPDATE 10.30: Iohannis salută măsurile luate de Guvern pentru refugiații ucraineni: ‘Nimeni nu știe cât va dura acest conflict. Avem responsabilitatea să fim solidari’

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a transmis marţi, 26 iulie 2022, un mesaj în cadrul Conferinţei ”A vision for medium and long- term Refugees Response in Europe – Romania’s Plan for an integrated and inclusive response to protect Refugees from Ukraine”, care a fost prezentat de către consilierul prezidenţial Ligia Deca. Şeful statului afirmă în mesaj că este important ca statul român să continue să ofere o perspectivă tuturor cetăţenilor ucraineni care trec graniţa şi să le asigure condiţiile unei vieţi cât mai apropiate de normalitate.

UPDATE 09.10: Marea Britanie contrazice Rusia după atacul portului Odesa

Ministerul britanic al Apărării a declarat marţi că nu există „niciun indiciu” că o navă de război ucraineană şi un stoc de rachete antinavă s-ar fi aflat sâmbătă în docul din portul Odesa, unde Rusia a declarat anterior că a distrus astfel de ţinte „militare” cu rachete de înaltă precizie, relatează Reuters.

UPDATE 07.55: Incendiu major la un depozit din Donețk

Un incendiu major a izbucnit la un depozit de petrol din districtul Budyonnovsky din Republica Populară Donețk, susținută de Rusia, din estul Ucrainei , după ce trupele ucrainene au bombardat provincia, potrivit rapoartelor presei locale.

UPDATE 07.30: Ucraina speră să înceapă să exporte cereale săptămâna aceasta

Ucraina spune că speră să înceapă să exporte cereale din porturile sale săptămâna aceasta , primele nave putând fi mutate din porturile sale de la Marea Neagră în câteva zile. Detaliile procedurilor vor fi publicate în curând de un centru comun de coordonare care colaborează cu industria de transport maritim, a declarat purtătorul de cuvânt adjunct al ONU, Farhan Haq.

UPDATE 07.00: Gazprom din Rusia urmează să reducă în continuare livrările de gaze după ce a anunțat o reducere drastică a livrărilor de gaze prin conductă principală către Europa de miercuri

Compania a declarat că oprește funcționarea uneia dintre ultimele două turbine în funcțiune din cauza „staţii tehnice a motorului”, reducând livrările zilnice de gaz prin conductă Nord Stream la 33 de milioane de metri cubi pe zi – aproximativ 20% din capacitatea conductei. .

Adauga un comentariu