Razboi în Ucraina

Război în Ucraina: Parlamentul rus ar urma să dezbată joi alipirea la Rusia a provinciilor Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie

Publicat: 25 sept. 2022
Război în Ucraina Parlamentul rus ar urma să dezbată joi alipirea la Rusia a provinciilor Doneţk Lugansk Herson şi Zaporojie
Război în Ucraina, ziua 214

Război în Ucraina, ziua 214. Camera inferioară a parlamentului rus ar urma să dezbată joi, 29 septembrie, proiectele de lege privind alipirea la Rusia a celor patru provincii ucrainene parţial ocupate de trupele ruse, unde sunt în desfăşurare aşa-zise referendumuri.

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Parlamentul rus ar urma să dezbată joi alipirea la Rusia a provinciilor Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie
  • Putin nu a fost de acord să retragă trupele din Herson, cum l-au sfătuit generalii săi, spun surse oficiale americane
  • Armata ucraineană anunţă că a doborât nouă ținte aeriene rusești
  • Iranul regretă decizia Ucrainei de a restrânge legăturile diplomatice din cauza informațiilor privind furnizarea de drone iraniene către Rusia
  • Coada de la granița dintre Rusia și Georgia se întinde pe 10 kilometri
  • Ordine de încorporare pentru bărbații aflați în zonele din Herson și Zaporojie
  • Zelenski, le cere ucrainenilor din teritoriile ocupate de ruși să se ascundă de mobilizarea rusă în orice mod pot

UPDATE  21:00: Referendumurile din autoproclamatele republici Doneţk şi Lugansk au fost recunoscute ca fiind valide, scrie TASS, potrivit Rador.

Referendumul privind intrarea Lugansk în Federația Rusă a fost validat, deoarece la el au participat peste 50% dintre alegători, a declarat șeful Comisiei Electorale Centrale. Prezența la vot în Lugansk, în cele trei zile de scrutin, până la ora 20:00, ora Moscovei, este de 76,09%.

Prezența la vot la referendumul desfăşurat în regiunea Herson pentru intrarea în componenţa Rusiei este de 48,91%, iar prezența la vot la referendumul din regiunea Zaporijjia a fost de 51,55%, în cele trei zile de scrutin, luând în calcul inclusiv voturile din străinătate.

UPDATE 18:45: SUA și aliații săi vor acționa „decisiv” dacă Rusia va folosi arme nucleare în Ucraina, a declarat duminică consilierul pentru securitate naţională al SUA, Jake Sullivan.

„Am comunicat direct, în privat și la niveluri foarte înalte Kremlinului că orice utilizare a armelor nucleare va fi întâmpinată cu consecințe catastrofale pentru Rusia, că SUA și aliații noștri vor răspunde în mod decisiv și am fost clari cu privire la ceea ce implică acest lucru”, a declarat Sullivan la CBS, citat de The Guardian.

Sullivan a spus că liderul rus Putin a „fluturat cartea nucleară în diferite momente de-a lungul acestui conflict”, iar aceasta este o chestiune pe care administrația Biden trebuie „să o ia extrem de în serios, deoarece este o chestiune de o gravitate extremă – posibila utilizare a armelor nucleare pentru prima dată de la cel de-al Doilea Război Mondial”.

UPDATE 17:40: Alte șapte nave care transportau produse agricole au părăsit porturile ucrainene duminică, au anunțat autoritățile, urcând 218 numărul total al navelor de când un coridor intermediat de ONU prin Marea Neagră a fost deschis în august. Ucraina nu a putut să exporte pe această rută din cauza lipsei unor acorduri de siguranță.

UPDATE 16:20: Mai multe imagini apărute duminică pe rețelele sociale arată nemulțumiri în creștere în Rusia față de mobilizarea forțată dispusă de la Kremlin.

„Protest anti-mobilizare în regiunea Khasaviurt din Daghestan. Se pare că mai multe sate refuză individual să permită recrutarea bărbaților locali. Rapoartele locale indică faptul că protestatarii au blocat și autostrada federală din zonă. Am văzut ceva similar în Babayurt (n.r. – o altă regiune din Daghestan), precum și un videoclip cu o confruntare la un alt centru de recrutare”, scrie pe Twitter Andrew Roth, corespondentul The Guardian în Rusia.

UPDATE 14:10: Autoritățile pro-ruse din orașul ucrainean ocupat Herson au acuzat forțele Kievului că au ucis două persoane într-un atac cu rachete asupra hotelului Play de Ribas, duminică, în jurul orei 5.30 dimineața.

Oficialul de ocupație Kirill Stremousov a declarat că Oleksiy Jouravko, un fost deputat ucrainean pro-rus, se numără printre cei morți.

În momentul în care racheta a lovit se aflau în hotel și jurnaliști din presa rusă, potrivit The Guardian.

UPDATE 13:40: Declarațiile Kremlinului privind posibila utilizare a armelor nucleare sunt „absolut inacceptabile” și Kievul nu va ceda în fața lor, a declarat duminică dimineață ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, conform Reuters.

Președintele rus Vladimir Putin și alți oficiali ruși, inclusiv ministrul de externe Serghei Lavrov, au menționat armele nucleare ca o opțiune în situații extreme.

„Declarațiile iresponsabile ale lui Putin și Lavrov privind posibila utilizare a armelor nucleare sunt absolut inacceptabile”, a scris Kuleba pe Twitter. „Ucraina nu va ceda. Facem apel la toate puterile nucleare să se exprime acum și să îi spună clar Rusiei că astfel de retorici pun lumea în pericol și nu vor fi tolerate”.

UPDATE 12:50: Recolta de cereale a Ucrainei în acest an ar putea totaliza doar 54,1 – 55,7 milioane de tone, faţă de nivelul record de 86 milioane de tone, din cauza invadării ţării de către Rusia, care a provocat reducerea suprafeţei cultivate, au estimat analiştii companiei de consultanţă APK-Inform, citaţi de Agerpres.

Recolta ar putea include 19 milioane de tone de grâu, 30 milioane de tone de porumb şi 5,5 milioane de tone de orz.

Analiştii avertizează că exporturile de cereale în sezonul 2022/2023 ar putea scădea la 22,6 – 38,8 milioane de tone, din cauza reducerea suprafeţei cultivate şi a dificultăţilor logistice.

De asemenea, producţia de floarea soarelui a Ucrainei în sezonul 2022/2023 ar putea totaliza 3,5 – 4,9 milioane de tone, faţă de cinci milioane de tone în sezonul 2021/2022, au estimat analiştii APK-Inform.

Exporturile de ulei de floarea soarelui ar urma să se situeze la 3 – 4,6 milioane de tone în sezonul 2022/2023 in 2022/23, în funcţie de recoltă şi de problemele logistice.

Înainte de război, Ucraina era cel mai mare producător şi exportator global de ulei de floarea soarelui.

UPDATE 11:30: Armata ucraineană a anunțat duminică dimineața că forțele ruse au lansat zeci de atacuri cu rachete și bombardamente asupra unor ținte militare și civile, între care 35 de „așezări”, în ultimele 24 de ore.

UPDATE 10.00: Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, ar urma să dezbată joi, 29 septembrie, proiectele de lege privind alipirea la Rusia a celor patru provincii ucrainene parţial ocupate de trupele ruse, unde sunt în desfăşurare aşa-zise referendumuri, transmite Reuters în urma unei relatări a agenţiei TASS.

 
Adauga un comentariu