Razboi în Ucraina

Război în Ucraina: Peste 2.000 de persoane au fost reținute în timpul protestelor din Rusia

Publicat: 26 sept. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Război în Ucraina Peste 2.000 de persoane au fost reținute în timpul protestelor din Rusia
Război în Ucraina,

Peste 2.000 de persoane în total au fost reținute în toată Rusia pentru că au protestat împotriva mobilizării militare parțiale a președintelui Vladimir Putin , inclusiv 798 de persoane reținute sâmbătă în 33 de orașe, potrivit grupului independent de monitorizare OVD-Info.

UPDATE 23.45: Cum arată instructajul noilor recruți ruși: Absorbantele și tampoanele sunt o necesitate pe câmpul de luptă

O înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare arată cum la instructaj li se spune noilor recruți ruși să facă rost de absorbante și tampoane pentru oprirea sângerărilor după în caz că sunt împușcați.

UPDATE 23.20: Departamentul de Stat al SUA a declarat că nu a văzut niciun indiciu potrivit căruia China se pregătește să sprijine Rusia la invadarea Ucrainei

Departamentul de Stat al SUA a declarat că nu a văzut niciun indiciu potrivit căruia China se pregătește să sprijine Rusia la invadarea Ucrainei sau să ajute Moscova să evite sancțiunile, relatează CNN.

UPDATE 22.45: Mai multe state membre NATO au început exerciții aeriene în Marea Baltică, fiind găzduite de Letonia

În următoarele două zile, forțele aeriene din Turcia, Germania, Italia, Regatul Unit și alte țări vor lua parte la antrenament militar, în efortul de a consolida apărarea estică.

UPDATE 22.00: Scandal în Germania după ce un manager a participat la „pseudo-referendumurile” din Donbas: „Nu există presiune. Oamenii votează voluntar”

Stefan Schaller, până în prezent director general al unui furnizor de energie din nordul landului Hessa, a fost eliberat din funcție după ce s-a dovedit că a participat la referendumurile false din Donbas și a încercat să le legitimeze prin declarațiile sale, potrivit Der Tagesspiegel.

UPDATE 21.45: Joe Biden îl va primi pe președintele francez Emmanuel Macron la Casa Albă pentru o vizită de stat pe 1 decembrie

Președintele SUA Joe Biden îl va primi pe președintele francez Emmanuel Macron la Casa Albă pentru o vizită de stat pe 1 decembrie, a declarat secretarul de presă Karine Jean-Pierre, relatează Reuters.

„Colaborăm îndeaproape cu Franța pentru o gamă completă de provocări globale… inclusiv războiul din Ucraina”, a spus ea, adăugând că Biden îl consideră pe Macron un „partener apropiat și valoros”.

UPDATE 20.30: Noi proteste în Daghestan față de mobilizarea parțială din Rusia. Polițiștii au folosit gaze lacrimogene / Autoritățile ar fi plătit huligani să îi bată pe manifestanți

Mai multe videoclipuri care circulă pe rețelele de socializare arată sute de civili care participă la o nouă zi de proteste împotriva mobilizării militare în republica Daghestan, relatează CNN.

UPDATE 20.00: Lituania a donat 50 de transportoare blindate M113 Ucrainei

Lituania a donat 50 de transportoare blindate M113 Ucrainei, iar atunci când se ia în considerare sprijin militar suplimentar, va fi necesar să se consulte aliații NATO, a declarat ministrul lituanian al apărării, Arvydas Anusauskas, relatează site-ul de știri Delfi.

UPDATE 19.30: Țările de Jos își vor spori sprijinul pentru Ucraina și vor sprijini noi sancțiuni împotriva Rusiei

Țările de Jos își vor spori sprijinul pentru Ucraina și vor sprijini noi sancțiuni împotriva Rusiei, a declarat luni premierul olandez Mark Rutte, relatează Reuters.

„Mai multe arme, mai multe sancțiuni, mai multă izolare a Rusiei. Din cauza mobilizării și referendumurilor false ale Rusiei”, a scris Rutte pe Twitter fără a oferi alte detalii.

UPDATE 19.00: Rușii, disperați, trec granița pe jos în Georgia pentru a scăpa de mobilizarea parțială

Pentru a scăpa de coloanele de mașini care se întind și pe aproximativ 20 de kilometri, rușii care caută să scape de mobilizarea parțială decisă de Vladimir Putin trec granița spre Georgia pe jos.

UPDATE 18.30: SUA au anunţat luni un nou ajutor de 457,5 de milioane de dolari pentru Ucraina

SUA au anunţat luni un nou ajutor de 457,5 de milioane de dolari pentru Ucraina destinat finanţării forţele de ordine, respectiv poliţia, gărzile de frontieră şi poliţiştii care anchetează crimele de război.

„Livrările noastre de echipamente de protecţie, de material medical şi de vehicule blindate au redus net numărul de decese în rândul civililor ucraineni şi al apărătorilor lor”, a declarat şeful diplomaţiei americane Antony Blinken.

Această nouă tranşă, care ridică la 645 milioane de dolari ajutorul total al SUA pentru finanţarea forţelor de ordine ucrainene, se adaugă miliardelor de dolari de ajutor militar pe care Washingtonul l-a deblocat deja pentru Kiev.

UPDATE 18.00: Moldova nu se poate baza doar pe statutul neutru – consilier moldovean de securitate. Maia Sandu: Avem nevoie de consolidarea sectoarelor de apărare, securitate

Moldova nu se mai poate baza doar pe statutul său neutru și trebuie să-și intensifice puterea militară defensivă, a declarat luni un consilier de securitate al președintelui pro-occidental Maia Sandu, relatează Reuters. „Avem nevoie de consolidarea sectoarelor de apărare, securitate și de menținere a ordinii publice”, a subliniat Maia Sandu după ședința Consiliului Suprem de Securitate, scrie moldpres.md.

UPDATE 16.35: Vladimir Putin nici măcar nu mai mimează democrația: Presa din Rusia anunță că cenzura a început în forță

Cenzura militară a fost introdusă în Rusia, publicaţia ‘Meduza’, precum și alte mass-media ruse de opoziţie au fost blocate, dar continuăm să ne desfăşurăm activitatea, a anunţat, luni, redacţia acestei publicaţii pe site-ul ei.

De asemenea, publicaţia ‘Meduza’ a mai anunţat care sunt modalitățile de a menţine legătura cu cei de la ‘Meduza’, notează Rador.

UPDATE 15.36: Încă două gropi comune cu sute de cadavre au fost găsite în orașul Izium, recent eliberat. Zelenski: ‘Sancțiunile trebuie să continue’

Ucrainenii au descoperit încă două gropi care conțin cadavrele a sute de persoane în orașul nord-estic Izium, pe care Kievul l-a recucerit de la Rusia în această lună, a declarat președintele Volodimir Zelenski, informează Reuters.

UPDATE 14.45: Prietenul lui Vladimir Putin recunoaște că a înființat celebrul Grup Wagner, armata privată a președintelui rus

Omul de afaceri rus Evgheni Prigojin, proprietarul companiei Konkord, a recunoscut că în 2014 a creat grupul tactic de batalion (BTG) Wagner, relatează Agenţia de presă RIA NOVOSTI.

Potrivit acestuia, a creat un grup, care ulterior a devenit cunoscut sub numele de CVK Wagner și datorită activităților sale, soarta autoproclamatelor republici populare Luhansk şi Doneţk (cele două regiuni din Donbas, Ucraina, Luhansk şi Doneţk, n.r.) s-a schimbat radical, informează RRA.

Prigojin a anunţat că fiul său participă la operațiunea militară specială rusă de pe teritoriul Ucrainei. Cu toate acestea, el nu a dezvăluit detalii despre sarcinile şi misiunile pe care le îndeplinește fiul său în cadrul acestei operaţiuni. Potrivit acestuia, fiul său a finalizat serviciul militar la vârsta de 18 ani, iar la o lună de la finalizarea acestuia a plecat să lupte în războiul din Siria.

UPDATE 13.30: Măcel în Ucraina: Statul Major anunță că 500 de militari ruși au fost uciși în numai 24 de ore

Forţele ucrainene au lichidat 500 de militari ruși în ultimele 24 de ore, astfel că numărul invadatorilor ucişi pe front, de la începutul războiului, a ajuns la 57.200 – potrivit unui raport publicat, luni, de Statul Major al Ucrainei. De asemenea, de la începutul invaziei ruse la scără largă, trupele ucrainene au doborât 260 (+1) de avioane și 224 (+4) de elicoptere rusești, scrie Rador.ro.

Au mai fost distruse 2.290 (+15) de tancuri ale armatei ruse, 4.857 (+25) vehicule blindate, 1.369 (+1) de sisteme de artilerie, 172 (+1) de sisteme de apărare aeriană, 330 (+2) de lansatoare multiple de rachete, 3.711 (+10) vehicule și cisterne transportatoare de combustibil, 15 nave, 970 (+4) de drone, 241 de rachete de croazieră și tehnică specială (131 de unități), informează Rador.

UPDATE 12.45: Explozie uriașă în centrul orașului Melitopol: Un soldat s-a detonat din greșeală

O explozie a avut loc în centrul orașului Melitopol, din sudul regiunii Zaporijjia – a scris pe Telegram președintele Mișcării „Suntem împreună cu Rusia”, membru al consiliului general al administrației regiunii (administraţie provizorie rusească, desemnată de Rusia după ocuparea teritoriilor din Ucraina – n.red.), Vladimir Rogov, pe canalul său de Telegram. „A avut loc o explozie în centrul orașului” – a anunţat Rogov. Informații despre răniţi şi victime nu au fost deocamdată furnizate. Administrația rusească a orașului a anunțat că în oraș a fost ucis un militar al Forțelor Armate ale Ucrainei, un presupus sabotor, în explozia unei mașini, care a avut loc pe Strada Lomonosov, la ora 17:15, scrie Rador.

Potrivit unei versiuni preliminare, bărbatul care pregătea atacul armat a murit din cauza manipulării neglijente a explozibililor. Rogov a mai precizat anterior că Enerhodar și Ivanivka au fost atacate de către Forțele Armate ale Ucrainei. El a adăugat că au avut loc atacuri folosindu-se artileria grea, de tip NATO. Potrivit acestuia, una dintre secțiile de votare din Ivanivka a trebuit să fie evacuată într-o altă clădire, din cauza bombardamentelor. Comisia electorală va continua să-şi desfăşoare activitatea în regim normal în noua clădire, aşa cum vor proceda și alte secții de votare din oraşul Enerhodar.

UPDATE 12.15: Bulgaria condamnă dur ‘referendumurile’ din Ucraina: ‘Creează un pericol pentru întreaga ordine internaţională bazată pe reguli’

Ministrul interimar al afacerilor externe din Bulgaria, Nikolai Milkov, a declarat în cadrul celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a ONU de la New York, că „trecem printr-o perioadă marcată de multe provocări”.

Şeful diplomaţiei bulgare a exprimat, de asemenea, poziţia ţării sale cu privire la agresiunea rusă în Ucraina şi la referendumurile din teritoriile ocupate: „Această agresiune militară ilegală, care este condusă de un stat membru permanent al Consiliului de Securitate, nu numai că subminează securitatea globală, dar creează şi un pericol pentru întreaga ordine internaţională bazată pe reguli. Bulgaria este foarte îngrijorată de escaladarea actuală a conflictului şi de mobilizarea parţială anunţată în Federaţia Rusă”, a subliniat Milkov, scrie Rador.

UPDATE 11.25: Rușii folosesc dronele iraniene și au lovit puternic în Odessa

Două drone lansate de forțele rusești în regiunea ucraineană Odessa au lovit obiecte militare, potrivit Reuters.

Cele două drone au lovit obiective militare și au provocat un incendiu și detonarea de muniție, a declarat luni comandamentul de sud al forțelor ucrainene, informează Mediafax.

„Ca urmare a unui incendiu pe scară largă și a detonării de muniție a fost organizată evacuarea populației civile”, a precizat comandamentul într-o declarație pe Telegram.

„Nu s-au înregistrat victime”, se mai arată în declarație.

Duminică, forțele ucrainene au arătat că orașul portuar Odessa, situat în sudul țării, a fost atacat în cursul nopții de drone de fabricație iraniană.

Acest lucru intervine după ce Ucraina a redus relațiile diplomatice cu Iranul și i-a retras acreditarea ambasadorului său din cauza deciziei Teheranului de a furniza arme forțelor ruse.

UPDATE 09.55: Ministerul rus al Apărării anunță că a provocat pierderi grele ucrainenilor în direcția Mikolaiv-Krivoi Rog

Ca urmare a loviturilor de înaltă precizie ale Forțelor Aerospațiale Ruse, pierderile Forțelor Armate ale Ucrainei s-au ridicat la peste 110 de persoane ucise și rănite în ultimele 24 de ore pe direcția Mikolaiv-Krivoi Rog, potrivit TASS, scrie Rador.

De asemenea, inamicul a pierdut 13 unități de tehnică militară, a anunțat, duminică, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, general-locotenent Igor Konașenkov.

„În urma loviturilor de înaltă precizie ale Forțelor Aerospațiale Ruse asupra punctelor permanente de desfășurare și a unui centru de comunicații al celei de-a 46-a brigăzi aeromobile și a 60-a de infanterie ale Forțelor Armate ale Ucrainei în zona localităţilor Bezimennoe, Miroliubovka și Osokorovka din regiunea Herson, până la 30 de luptători și cinci unităţi de tehnică militară au fost distruse.

În total, într-o zi, în direcția Mikolaiv-Krivoi Rog, pierderile Forțelor Armate ale Ucrainei s-au ridicat la peste 110 persoane ucise și rănite, precum și 13 unități de tehnică militară”, a subliniat Konașenkov.

UPDATE 09.15: Premierul Bulgariei va convoca Consiliul de Securitate după mobilizarea anunțată de Putin: ‘Există un risc pentru securitatea naţională

Premierul interimar al Bulgariei, Gălăb Donev, a declarat că va convoca Consiliul de Securitate, care săptămâna viitoare, probabil joi, va lua deciziile şi măsurile relevante. Motivul este escaladarea tensiunilor în conflictul militar dintre Rusia şi Ucraina, scrie Rador.

„Există un risc pentru securitatea naţională a Bulgariei, dar nu există nicio ameninţare militară directă pentru Bulgaria în acest moment”, a subliniat Donev.

Potrivit şefului cabinetului interimar, mobilizarea parţială anunţată de către preşedintele Federaţiei Ruse duce la o escaladare a tensiunilor.

„Nu sprijinim acţiunile militare ale Rusiei în Ucraina”, a menţionat premierul bulgar.

UPDATE 08.00: Rusofilii s-au adunat duminică în toată Bulgaria pentru a sărbători președintele rus Vladimir Putin

UPDATE 07.30: Serbia nu va recunoaște „referendumurile” de anexare a Rusiei în zonele ucrainene ocupate.

UPDATE 07.00: Israelul va trata 20 de soldați ucraineni care au fost răniți în războiul cu Rusia, potrivit ambasadorului israelian în Ucraina .

Adauga un comentariu