Prima pagină » Razboi în Ucraina » Război în Ucraina: Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc că au provocat lupte în Herson

Război în Ucraina: Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc că au provocat lupte în Herson

19 sept. 2022, 08:05,
în Razboi în Ucraina

Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc că au provocat lupte în Herson, după ce un videoclip a arătat ciocniri în centrul orașului ucrainean ocupat sâmbătă seara. Armata ucraineană conduce o contraofensivă pentru reluarea orașului din sud, care a fost capturat de armata rusă în primele săptămâni de invazie. Mass-media oficială rusă Vesti-Crimea a difuzat sâmbătă seara un videoclip care arată un schimb de focuri în jurul a două vehicule blindate în apropierea gării Herson.

UPDATE 23.45: Moscova l-a convocat pe ambasadorul canadian pentru a-i transmite un protest cu privire la atacuri comise asupra ambasadei ruse la Ottawa

Potrivit MAE rus, o persoană necunoscută a aruncat un cocktail Molotov pe terenul ambasadei Rusiei din capitala Canadei, iar demonstranţi „agresivi” au blocat o intrare în secţia consulară a ambasadei.

UPDATE 23.20: Încă un oficial ungar care cere un armistiţiu în Ucraina: „Europa nu are de câştigat din prelungirea războiului”

China şi SUA ar putea avea de câştigat din prelungirea războiului din Ucraina, dar Europa cu siguranţă nu va avea niciun beneficiu, a susținut luni Balazs Orban, director politic în biroul premierului ungar Viktor Orban, la o reuniune a grupului de la Visegrad (V4).

UPDATE 23.10: Volodimir Zelenski a afirmat în discursul adresat naţiunii, că ritmul ajutorului internaţional acordat Ucrainei trebuie să corespundă ritmului în care armata eliberează teritorii de sub ocupaţia rusă

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, luni seară, în discursul adresat naţiunii, că ritmul ajutorului internaţional acordat Ucrainei trebuie să corespundă ritmului în care armata eliberează teritorii de sub ocupaţia rusă, potrivit News.ro.

„În regiunea Harkov – stabilizăm situaţia, ne menţinem poziţiile. Cu fermitate. Atât de ferm încât ocupanţii intră în panică Ei bine, am avertizat că soldaţii ruşi din Ucraina au doar două opţiuni: să fugă de pe pământul nostru sau să se predea. Colaboratorii au variante similare – fie vor încerca să evadeze, şi rămâne de văzut dacă Rusia îi va lăsa să intre pe teritoriul său, chiar dacă le-a dat paşapoarte, fie colaboratorii vor fi condamnaţi conform legislaţiei actuale a Ucrainei”, a spus Zelenski, care a precizat că a condus o şedinţă a Statului Major.

UPDATE 22.35: Reportaj AFP: În Kupiansk, rușii se chinuie să mai reziste în câteva locuri / Locuitorii, prinși între focuri

În regiunea Harkov (nord-est), forțele ucrainene susțin că au recucerit mii de kilometri pătrați de la forțele rusești în această lună. Dar în orașul Kupiansk, împărțit în două de râul Oskil, inamicul lor rezistă, potrivit AFP.

UPDATE 21.00: Ucraina: 146 de cadavre exhumate până acum din groapa comună de la Izium

Experţii ucraineni în medicină legală au exhumat până acum 146 de cadavre, majoritatea ale unor civili, din groapa comună descoperită în apropiere de oraşul Izium, în estul Ucrainei, iar unele dintre ele poartă semnele unei morţi violente, a declarat luni guvernatorul regional, relatează Agerpres.

UPDATE 20.20: Ucraina eliberează satul Bilohorivka din regiunea Luhansk

Guvernatorul regiunii Luhansk, Serghei Gaidai, a avertizat că eliberarea regiunii Luhansk va fi mai dificilă decât cea a regiunii Harkov, din cauza concentrației mari de forțe rusești din această regiune, potrivit site-ului Radio NV.

UPDATE 19.00: Germania va trimite încă 4 obuziere Panzerhaubitze 2000 în Ucraina

Planul a fost anunțat de Ministerul german al Apărării. Livrarea va ridica numărul de artilerie autopropulsată trimisă în Ucraina de Germania și Olanda la 22 de unități, dintre care 14 trimise de Germania, potrivit Pravda.ua.

UPDATE 18.30: Separatiștii pro-ruși din Lugansk cer să fie plasați „de urgență” sub umbrela nucleară a Rusiei

Parlamentul așa-zisei Republici Populare Lugansk a cerut organizarea imediată a unui referendum pentru recunoașterea regiunii ca subiect federal al Rusiei, o măsură ce ar plasa entitatea separatistă sub umbrela nucleară a Moscovei, relatează Ukraîinska Pravda, citând agențiile de presă ruse.

UPDATE 18.00:​ Separatiștii pro-ruși din Lugansk au condamnat la 13 ani de închisoare, pentru „înaltă trădare”, un angajat al OSCE

Dmitri Şabanov – încarcerat din aprilie – a fost acuzat de către „autorităţile” pro-ruse din Lugansk de furnizarea unor „informaţii confidenţiale” unor servicii de informaţii străine, între care şi Agenţia Centrală americană de Informaţii (CIA). Potrivit separatiştilor, el ar fi comis aceste fapte de „înaltă trădare” în perioada august 2021 – aprilie 2022, pe când lucra ca asistent de securitate la OSCE, la baza de patrulare avansată de la Stanovskaia.

UPDATE 17.07: Rusia și China au decis să își aprofundeze cooperarea militară

Rusia şi China au căzut de acord să-şi aprofundeze cooperarea în probleme de apărare, cu accent pe desfăşurarea de exerciţii comune, a declarat luni la Moscova Consiliul de Securitate al Federaţiei Ruse, citat de Reuters, potrivit Agerpres.

UPDATE 16.50: Germania nu se mai joacă! Forțat să se lepede de gazul rusesc, Olaf Scholz descinde în țările din Golf, în căutarea de gaze!

Cancelarul federal german Olaf Scholz va întreprinde la sfârşitul acestei săptămâni vizite oficiale în trei ţări din Golf, inclusiv în Arabia Saudită, pentru a discuta printre alte probleme despre criza energetică, a anunţat luni purtătorul său de cuvânt, informează AFP. Cancelarul, ce va fi însoţit de o delegaţie de înalţi reprezentanţi din mai multe sectoare economice, se va deplasa succesiv în Arabia Saudită sâmbătă, apoi duminică în Emiratele Arabe Unite şi în Qatar, înainte de a reveni duminică seara la Berlin, a detaliat Steffen Hebestreit în timpul unei conferinţe de presă, scrie Agerpres.

Purtătorul de cuvânt nu a detaliat în acest stadiu care vor fi marile teme ale discuţiilor, însă criza energetică provocată de războiul rus în Ucraina ar urma să se numere printre ele. „M-ar mira dacă în special acest subiect nu va fi discutat”, a spus el.

UPDATE 15.00: „Ordinul 222”. Putin îl copiază pe Stalin. Rușii care se retrag din fața ucrainenilor vor fi împușcați de „detașamente de blocare”

Serviciile secrete ucrainene susțin că armata lui Putin a reînființat tradiția celebrelor „detașamente de blocare” care au misiunea de a deschide focul în propriii militari care încearcă să se retragă din fața avansului trupelor ucrainene. Așa-numitele „detașamente de blocare” au fost înființate pentru prima oară în timpul celui De-al Doilea Război Mondial, printr-un ordin emis de fostul dictator sovietic, Iosif Stalin, în timpul bătăliei de la Stalingrad. Comandanții armatei ruse le-au transmis militarilor din subordine că riscă să fie împușcați pe loc dacă încearcă să-și părăsească „în mod arbitrar” pozițiile, se arată într-un comunicat al serviciilor militare de spionaj ucrainene.

Ordinul a fost dat în contextul luptelor puternice care se dau în acest moment în zona orașului Bakhmut, din regiunea Donețk, unde rușii bombardează pozițiile armatei ucrainene care se luptă pentru controlul orașului.

UPDATE 14.30: Bombardamente puternice la Donețk: cel puțin 13 oameni au murit!

Treisprezece persoane au fost ucise luni în bombardamente de artilerie asupra oraşului Doneţk deţinut de separatiştii proruşi în estul Ucrainei, a anunţat primarul susţinut de Rusia al oraşului, citat de agenţia Reuters. Într-o declaraţie postată pe aplicaţia de mesagerie Telegram, primarul separatist al Doneţkului, Aleksei Kulemzin, a spus că 13 civili, inclusiv doi copii, au fost ucişi în lovitura asupra cartierului Kuibîşevski din Doneţk.

El a adăugat că numărul răniţilor este în curs de confirmare. Oraşul Doneţk este controlat din 2014 de aşa-numita „Republică Populară Doneţk” susţinută de Rusia. Armata ucraineană continuă să deţină poziţii la periferia Doneţkului şi oraşul s-a aflat sub focul artileriei în mod repetat în ultimele luni. De obicei, Reuters nu poate confirma rapoartele de pe câmpul de luptă.

UPDATE 13.30: Rusia, ieșire în forță după acuzațiile Ucrainei privind crimele de război de la Harkov: ‘Este același scenariu ca și în Bucea! Este o minciună’

Purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, a calificat acuzațiile Kievului împotriva Rusiei de crime de război în teritoriile care au intrat recent sub controlul Ucrainei drept o minciună.

„Este același scenariu ca și în Bucea. Totul se dezvoltă conform unui singur scenariu. Este o minciună”, a spus el la un briefing, citează Interfax. „Desigur, vom apăra adevărul în toată această poveste.”

UPDATE 13.07: Scenariu: Rusia ar putea ataca centre de aprovizionare a armatei ucrainene din țări NATO, inclusiv din România (NYT)

Oficialii de la Casa Albă, Departamentul de Stat, Pentagon și agențiile americane de informații par mai îngrijorați ca niciodată că Vladimir Putin, pentru a compensa retragerea sa umilitoare din Harkov, ar putea face o mișcare prin care ar escalada conflictul armat declanșat în Ucraina. Ei nu știu, însă, ce formă ar putea lua această escaladare, dar fac mai multe scenarii, printre care posibilitatea de a ataca centrele de aprovizionare a armatei ucrainene situate în afara granițelor, în țări precum Polonia și România, scrie „The New York Times”.

UPDATE 12.20: O televiziune rusească promovează tema soldaților NATO care luptă în Ucraina: ‘Chiar am văzut un ofițer NATO în uniformă’

Julia Davis, editorialist la publicația The Daily Beast și afiliată proiectului Russian Media Monitor (sancționat de Rusia), prezintă o înregistrare dintr-o emisiune TV din Rusia, în care prezentatorul și invitatul Andrei Marochko (comandant și purtător de cuvânt al Republicii Populare Lugansk) vorbesc despre prezența trupelor NATO în luptele din Ucraina.

„Televiziunea de stat rusă continuă să promoveze tema ‘ofițerilor NATO’ în uniformă care luptă împotriva Rusiei în Ucraina. Nu numai că susțin că „unități de luptă NATO sunt acolo”, dar și că se află în Ucraina din 2014. Bineînțeles, ei folosesc termeni rasiști”, a scris Julia Davis, pe Twitter.

Comandantul pro-rus Andrei Marochko susține în intervenția sa, fără a prezenta și probe, că trupele NATO sunt în Ucraina încă din 2014.

„Deja sunt acolo. Ceea ce eram obișnuiți noi să descriem drept ‘instructori occidentali’, mercenari sau altcumva, unitățile de luptă sunt active pe teritoriul Ucrainei.

Aparent, au lucrat sub acoperire, dar acum se ascund tot mai puțin. De fapt chiar am văzut un ofițer NATO în uniformă în Kramatorsk. Și-au aruncat măștile. Ei sunt deja aici. Cred că e inexact să spun că niciuna din unitățile lor nu se află aici. Au venit aici în 2014. Acum ei operează pe teren mult mai deschis”, a spus Andrei Marochko, în direct la postul rusesc TV.

UPDATE 09.20: Ucraina vrea arme mai puternice: avioane F-16, sistemele NASAM, mai multe HIMARS și dronele MQ-1C Grey Eagle/ Negocieri de culise

Ucraina a încetat să mai ceară în mod public arme americane de ultimă generație, cum ar fi sisteme de apărare aeriană Patriot, avioane de luptă F-16 și drone Grey Eagle.

Dar în culise, Ucraina face în continuare presiuni pentru a primi armele care ar putea schimba războiul în favoarea sa, iar Kievul devine mai exigent cu privire la cererile sale, relatează Politico.

Ambele părți discută dacă să trimită toate cele trei articole militare pe măsură ce se încheie acorduri de finanțare pe termen lung, potrivit consilierilor guvernului ucrainean, oficialilor Pentagonului și directorilor din industria de apărare.

Președintele Volodimir Zelenski nu a fost timid în a cere guvernelor occidentale armele de care țara sa are nevoie pentru a respinge invadatorii ruși și a cerut mai multă artilerie, lansatoare de rachete și arme de precizie, pe care SUA și aliații occidentali le-au furnizat în cele din urmă în număr mare în această vară.

Dar a existat o schimbare în ultimele săptămâni: de la apeluri puternice publice furnizarea de avioane de luptă și sisteme publice la negocieri mai liniștite.

UPDATE 08.00: Președintele SUA, Joe Biden, l-a îndemnat pe omologul său rus, Vladimir Putin, să nu folosească arme tactice nucleare sau chimice în urma eșecurilor din Ucraina

Președintele SUA, Joe Biden, l-a îndemnat pe omologul său rus, Vladimir Putin, să nu folosească arme tactice nucleare sau chimice în urma eșecurilor din Ucraina. Întrebat de CBS ce i-ar spune lui Putin dacă s-ar gândi să folosească astfel de arme, Biden a spus: „Nu. Nu. Nu. Ar schimba fața războiului, spre deosebire de orice de la cel de-al doilea război mondial.” Biden a spus că răspunsul SUA va fi „consecvențial”, dar a refuzat să ofere detalii.

UPDATE 07.30: Un total de 165 de nave cu 3,7 milioane de tone de produse agricole la bord au părăsit Ucraina

Un total de 165 de nave cu 3,7 milioane de tone de produse agricole la bord au părăsit Ucraina în baza unui acord negociat de Națiunile Unite și Turcia pentru a debloca porturile maritime ucrainene, a anunțat ministerul ucrainean al infrastructurii. Ministerul a declarat că 10 nave cu 169.300 de tone de produse agricole urmează să părăsească porturile ucrainene de la Marea Neagră, relatează Reuters.

UPDATE 07.00: Invazia Ucrainei de către Rusia și o criză alimentară globală agravată de război vor fi în centrul atenției liderilor mondiali atunci când se vor reuni la Organizația Națiunilor Unite

Invazia Ucrainei de către Rusia și o criză alimentară globală agravată de război vor fi în centrul atenției liderilor mondiali atunci când se vor reuni la Organizația Națiunilor Unite la New York în această săptămână. „Ar fi naiv să credem că suntem aproape de posibilitatea unui acord de pace”, a spus secretarul general al ONU, António Guterres, înainte de reuniunea la nivel înalt a adunării generale a ONU, formată din 193 de membri, care începe marți. „Șansele unui acord de pace sunt minime, în prezent

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
14 decembrie 2024
14 decembrie 2024