Prima pagină » Razboi în Ucraina » Război în Ucraina. Sistemele antiaeriene ale ucrainenilor ar fi doborât 6 drone kamikaze
Război în Ucraina. Sistemele antiaeriene ale ucrainenilor ar fi doborât 6 drone kamikaze

Război în Ucraina. Sistemele antiaeriene ale ucrainenilor ar fi doborât 6 drone kamikaze

29 iun. 2023, 08:01,
în Razboi în Ucraina

Ucrainenii anunță un bilanț în creștere la Kramatorsk, după ce rachetele rușilor au lovit un restaurant plin de civili. În timp ce ucrainenii susțin că în respectivul restaurant se aflau doar civili, în materialele video apărute pe rețelele de socializare se văd mulți soldați.

Un soldat britanic, mercenar în armata Ucrainei, a filmat locul exploziei exact când erau scoase cadavrele și susține că sub dărâmături se află mulți dintre colegii săi, mercenari aduși din străinătate.

„Sunt soldați peste tot sub ruine”, spune mercenarul britanic.

Șeful NATO le cere aliaților să nu meargă pe fentă după `rebeliunea Wagner`

Șeful NATO a declarat marți că puterea armatei Rusiei nu ar trebui subestimată în urma revoltei de weekend a mercenarilor Grupului Wagner și a spus că alianța și-a sporit capacitățile de confruntare cu Rusia, în ultimele zile. Jens Stoltenberg a spus că alianța ar putea decide să-și sporească puterea și capacitatea de a face față Rusiei și aliatului său Belarus, atunci când liderii NATO se vor întâlni în capitala Lituaniei, Vilnius, în perioada 11-12 iulie, relatează military.com citat de Rador.

„Așadar, fără neînțelegeri și fără să lăsăm loc de neînțelegeri la Moscova sau la Minsk cu privire la capacitatea noastră de a ne apăra aliații împotriva oricărei potențiale amenințări”, a spus Stoltenberg.

La o întâlnire de la Haga, între opt lideri din NATO, președintele lituanian Gitanas Nausėda a declarat că țările vecine se vor confrunta cu un pericol sporit dacă Grupul Wagner își va desfășura „asasinii” în Belarus.

Stoltenberg a spus că este încă devreme pentru a trage concluzii despre ce ar putea face liderul grupului Wagner, Evgheni Prigojin, și unele dintre forțele sale sau dacă toți vor ajunge în Belarus.

Liderii au convenit că, având în vedere revolta de scurtă durată a luptătorilor Wagner din Rusia, în weekend, aliații ar trebui să continue să-și întărească forțele de-a lungul flancului estic al NATO, pentru a-l descuraja președintele rus Vladimir Putin să încerce să-și extindă războiul.

Guvernul elveţian refuză transferul de tancuri vechi către Ucraina

Guvernul elveţian a spus încă o dată nu unei transferări de arme destinate Ucrainei, de data aceasta vechi tancuri Leopard 1 aparţinând Ruag, grupul de apărare publică, notează AFP, potrivit Agerpres.

Consiliul Federal a ajuns la concluzia că vânzarea celor 96 de tancuri „nu este posibilă pe baza dreptului în vigoare”, potrivit unui comunicat al guvernului federal.

Zelenski anunță o cifră colosală: ‘Am eliminat peste 20.000 de militanți Wagner!’

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că un mic grup de luptători Wagner prezenți în estul Ucrainei nu reprezintă o amenințare, informează CNN, potrivit Rador.

„Wagnerii sunt prezenți pe teritoriul temporar ocupat al Ucrainei. Ei sunt și au fost prezenți în regiunea Lugansk. Acesta este adevărul”, a declarat Volodimir Zelenski în timpul unei conferințe de presă comune cu președinții polon și lituanian, miercuri, la Kiev, adăugând că „mulți dintre ei au fost eliminați de forțele noastre de apărare – peste 20.000”.

Kremlinul e categoric în privința generalului care ar fi știut de rebeliune: ‘Acesta este un astfel de exemplu!’

Relatarea cotidianului american The New York Times, care susţine că generalul rus Serghei Surovikin (n.r.: foto stânga) avea cunoştinţă despre planurile de rebeliune ale liderului grupării paramilitare Wagner, Evgheni Prigojin, face parte din seria de bârfe şi speculaţii după această rebeliune, a reacţionat miercuri preşedinţia rusă, potrivit agenţiilor Reuters şi EFE, informează Agerpres.

„Vor fi multe speculaţii, bârfe şi aşa mai departe în jurul acestor evenimente. Cred că acesta este un astfel de exemplu”, a declarat la conferinţa sa de presă zilnică purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Ucraina vrea să-şi producă singură toate armele şi echipamentele militare în viitor

Ucraina, care se află sub invazia Rusiei de 16 luni, vrea să-şi producă singură toate armele şi echipamentele militare în viitor, a declarat miercuri preşedintele Volodimir Zelenski, relatează dpa.

„Soldaţii noştri vor avea întotdeauna arme”, a declarat Zelenski în Parlament, cu ocazia Zilei Constituţiei Ucrainei.

Ucraina a primit până acum rachete, tancuri şi sisteme de apărare aeriană de la ţări occidentale. Ucraina va dispune de suficient armament pentru a satisface nevoile armatei, flotei, forţelor sale aeriene şi cibernetice, a mai spus el.

Kievul a început să-şi producă propriile drone navale, a continuat Zelenski, adăugând că „le folosim deja cu succes”. Producţia de drone a Ucrainei devine cea mai puternică din Europa, a mai spus el.

Anterior, guvernul de la Kiev l-a confirmat pe Herman Smetanin, în vârstă de 31 de ani, în funcţia de şef al companiei de stat ucrainene în domeniul apărării Ukroboronprom.

O perioadă lungă de timp după prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991, Ucraina a fost unul dintre cei mai mari exportatori de arme din lume. Rusia a afirmat că stoparea producerii de arme de către Ucraina reprezintă una dintre ţintele „operaţiunii sale speciale”.

Vladimir Putin nu l-a primit la Kremlin pe emisarul pentru pace al Vaticanului

Kremlinul a anunţat miercuri că emisarul pentru pace al Vaticanului, cardinalul Matteo Zuppi, aflat în vizită la Moscova, va discuta despre conflictul din Ucraina cu Iuri Uşakov, consilier pentru politică externă al preşedintelui rus Vladimir Putin, transmite Reuters, conform Agerpres.

Potrivit purtătorului de cuvânt al preşedinţiei Rusiei, Dmitri Peskov, Putin este cel care i-a cerut lui Uşakov să discute cu trimisul Papei Francisc „situaţia legată de Ucraina şi, desigur, căi posibile de soluţionare politică şi diplomatică”.

În urmă cu trei săptămâni, Zuppi, care este arhiepiscop de Bologna şi preşedinte al Conferinţei Episcopale Italiene, a făcut o vizită la Kiev, unde a fost primit de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi s-a întâlnit cu mai mulţi lideri religioşi.

La Moscova, unde este primul înalt oficial al Vaticanului sosit după invazia rusă în Ucraina, cardinalul se va întâlni cu patriarhul ortodox Kirill, afirmă ziarul catolic francez La Croix, preluat de Reuters. Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse este un apropiat al lui Putin şi susţine războiul împotriva Ucrainei denumit oficial în Rusia „operaţiune militară specială”.

Vaticanul a comunicat marţi că principalul scop al vizitei lui Zuppi este încurajarea unui „gest umanitar” care ar putea contribui la încetarea conflictului. Reuters apreciază că termenul se referă la repatrierea copiilor ucraineni, solicitată de Kiev.

Ucraina estimează că din teritoriile sale ocupate de Rusia au fost deportaţi ilegal 19.500 de copii; Rusia dezminte acuzaţia, susţinând că doar a evacuat copiii aflaţi în pericol în zonele de conflict.

Peskov a declarat miercuri că Moscova dă o „înaltă apreciere” eforturilor şi iniţiativelor Vaticanului pentru o soluţionare paşnică a „crizei din Ucraina”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`