Razboi în Ucraina

Război în Ucraina: Vor începe referendumuri în regiunile ocupate

Publicat: 23 sept. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Pregătirile pentru vot în patru regiuni ale Ucrainei aflate sub controlul Moscovei; Președintele Ucrainei le spune rușilor care se confruntă cu mobilizarea să protesteze, să riposteze sau să fugă

UPDATE 23.30: ​Charles Michel, preşedintele Consiliului European, cere ca Rusia să fie suspendată din Consiliul de Securitate al ONU

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat vineri că Rusia ar trebui suspendată din Consiliul de Securitate al ONU.

UPDATE 23.00: Finlanda își va închide granițele pentru turiștii ruși

Finlanda își va închide granițele pentru turiștii ruși, după ce țara a înregistrat o creștere semnificativă a intrării ruşilor la graniţa sa terestră, în urma masurii anunțate de Moscova privind mobilizarea rezerviştilor pentru războiul din Ucraina.

UPDATE 22.12: Liderii G7 au „condamnat cu fermitate”, vineri, „referendumurile fictive” ale Rusiei

Liderii G7 au „condamnat cu fermitate”, vineri, „referendumurile fictive” ale Rusiei privind anexarea teritoriilor pe care le ocupă în Ucraina, adăugând că acestea „nu vor fi niciodate recunoscute”, potrivit AFP.

UPDATE 21.00: Polonia anunță că nu va adăposti ruşi care fug de mobilizare

Polonia a precizat vineri că nu va adăposti ruşi care încearcă să fugă de mobilizarea parţială din ţara lor, după ce unii tineri ruşi s-au grăbit spre frontiere pentru a scăpa de măsura anunţată miercuri de preşedintele Vladimir Putin.

UPDATE 20.30: Generali (r) ruși: Este puțin probabil ca Moscova să folosească arme nucleare dacă NATO nu intervine / „Obiectivele pot fi atinse și fără”

Este puțin probabil ca Rusia să folosească arme nucleare în Ucraina, cu excepția cazului în care NATO pune bocancul pe teren, au declarat pentru Al Jazeera doi generali ruși în retragere.

UPDATE 20.00: Țările occidentale denunță „farsele de referendumuri” organizate de Rusia în Ucraina

Ambasadoarea Marii Britanii în Ucraina a afirmat vineri că rezultatul acestor așa-zise referendumuri este „aproape sigur deja decis”. „Vor fi publicate rezultate a ceva ce nu s-a întâmplat. Mă întreb dacă cineva va fi măcar chemat la vot. Nu vor avea nevoie să facă asta. Rezultatul este aproape sigur deja decis” – a spus ambasadoarea Melinda Simmons.

Și Elveția – printr-un comunicat difuzat vineri de Consiliul Federal Elvețian – „condamnă farsele de referendumuri organizate în părți din Ucraina”, adăugând că „referendumurile ce se desfășoară în prezent în teritorii ale Ucrainei parțial ocupate de Rusia nu sunt conforme cu legea și sunt ilegale din punct de vedere al dreptului internațional”.

NATO a emis un comunicat – difuzat de Consiliul Nord-Atlantic, principalul organism de decizie al NATO – în care condamnă „în cei mai vehemenți termeni posibili planurile de organizare acestor așa-zise referendumuri de alipire la Federația Rusă în regiuni din Ucraina parțial controlate de armata rusă”.

UPDATE 19.30: Forțele armate ucrainene au declarat că au eliberat o altă așezare în regiunea Donețk

Forțele armate ucrainene au declarat că au eliberat o altă așezare în regiunea Donețk și și-au îmbunătățit pozițiile în jurul orașului Bakhmut, situat în estul țării, potrivit The Guardian.

Satul Yatskivka din regiunea Donețk se află acum în mâinile ucrainenilor, potrivit lui Oleksii Hromov, adjunctul șefului direcției de operațiuni a Statului Major al forțelor armate ucrainene.

UPDATE 19.00: „Referendumurile” orchestrate de Kremlin: Locuitorii le ignoră, dar uneori sunt obligați să voteze-oficiali ucraineni

Oficialii ucraineni spun că locuitorii din zonele ocupate de Rusia ignoră referendumurile organizate de autoritățile locale susținute de Kremlin, dar au recunoscut că, în unele cazuri, locuitorii sunt forțați să voteze, potrivit CNN.

UPDATE 18.40: Opinie Alexandru Gussi: Putin, ultimul bal. Epuizarea sursei de legitimitate

O sinteză a analizelor la zi referitoare la războiul din Ucraina ne arată că am intrat într-o nouă fază, una ale cărei caracteristici sunt în așa măsură diferite de cele de la începutul conflictului, chiar și față de începutul verii, încât poate exista tentația de a confunda discursul analitic cu cel emoțional-idealist.

UPDATE 18.00: Clerici musulmani îi îndeamnă pe uzbeci să nu se alăture războiului Rusiei din Ucraina: „E împotriva credinței noastre”

Membri ai unor „organizații teroriste” încearcă să recruteze musulmani pentru a lupta în conflictul din Ucraina sub pretextul „jihadului” sau al războiului sfânt, a declarat consiliul musulman din Uzbekistan, potrivit The Guardian.

UPDATE 17.30: H.D. Hartmann, la BZI LIVE: „Să ne imaginăm ce înseamnă 25 milioane de soldați ruși, în Europa! Va fi ruină până la Paris…” 

Vineri, 23 septembrie 2022, în ediția BZI LIVE săptămânală alături de analistul politic, profilerul și jurnalistul H.D.Hartmann s-a discutat despre soldații ruși ce ar putea fi mobilizați în Federația Rusă, dacă președintele Vladimir Putin ar lua o astfel de decizie.

De asemenea, invitatul a menționat că liderul de la Kremlin nu va ataca o țară NATO pentru că nu este pregătit pentru un asemenea pas.

UPDATE 16.45: Mihail Hodorkovski, cândva cel mai bogat om din Rusia: ‘Între mobilizare și dosar penal, merită ales dosarul penal’

Mihail Hodorkovski, omul de afaceri rus aflat în exil, consideră că locuitorii Rusiei ar trebui să refuze mobilizarea anunţată de preşedintele Vladimir Putin, chiar dacă riscă pedepse cu închisoarea.

Omul de afaceri a publicat în acest sens o declarație pe contul său de Telegram.

„Între mobilizare și ‘dosar penal’, merită ales dosarul penal. Conștiința ar fi mai curată, iar brațele și picioarele ar rămâne intacte. Dar Putin, oricum, nu mai are mult timp… Am fost închis mai bine de 10 ani, iar acum mă gândesc cu groază că, dacă nu ar fi fost aşa, aş fi putut să ajung de partea cealaltă a baricadei și să îl ajut acum pe acest demon de la Kremlin să ucidă frați. Vreau să cred că nu, nu s-ar fi putut întâmpla…”, a scris Hodorkovski, potrivit agenției Rador.

Cândva cel mai bogat om din Rusia, Hodorkovski a fost condamnat pentru evaziune fiscală şi fraudă în 2005, într-un proces la Moscova, despre care a spus că a fost orchestrat de cei doreau să distrugă compania sa de petrol şi gaze YUKOS şi să-l pedepsească pentru ambiţiile sale politice. El a negat întotdeauna acuzaţiile. Hodorkovski a fost graţiat de Putin în 2013 şi a părăsit Rusia.

UPDATE 15.30: Mobilizare parțială în Rusia: Președintele Republicii Crimeea anunță că fiul său a fost încorporat

Liderul pro-rus din Crimeea, Serghei Aksionov, a declarat că fiul său a fost înrolat în cadrul mobilizării parțiale și a mers la o unitate militară vineri dimineață.

„Nu există niciun fel de distincție pentru nimeni, legea este aceeași pentru toată lumea. Astăzi, fiul meu a fost înrolat și, în consecință, a plecat de dimineață la unitate. El însuși a venit la mine, sunt mândru de fiul meu. El spune că ieri a primit un telefon de la biroul de înrolare în armată, spunând: „Tată, nu pot să stau departe”. Astăzi l-am văzut plecând de la biroul de înregistrare și înrolare militară din Simferopol, ca și alți recruți”, a declarat el vineri reporterilor, potrivit agenției ruse Tass.

Potrivit lui Aksionov, fiul său făcuse anterior serviciul militar obligatoriu.

UPDATE 14.20: Expert militar ucrainean: ‘Rusia nu va putea pregăti într-o lună mai mult de 100.000 de persoane. Această mișcare pe care o vedem este mai mult una mediatică’

Expertul militar Roman Svitan, colonel în rezervă al Forțelor Armate ale Ucrainei, a declarat că, pe parcursul unei luni, Federația Rusă va putea pregăti pentru mobilizare cel mult 100.000 de oameni.

Potrivit acestuia, mobilizarea anunţată în Federația Rusă seamănă mai mult cu o recrutare a rezerviștilor cu arme, întrucât autorităţile nu au decretat legea marțială.

„Într-o lună, vor putea pregăti cel mult 100.000 de oameni. Adică această mișcare pe care o vedem este mai mult una mediatică. Nu va fi un val mare. Primii rezerviști pe care îi vedem acum se deplasează cu autobuzele, vor veni pe frontul nostru peste o lună, nu mai devreme” – a explicat expertul.

Roman Svitan a mai precizat că, cel mai probabil, vor fi mai multe valuri de mobilizare în Rusia, a câte 100.000 de persoane, în decurs de o lună și jumătate sau două luni, potrivit Rador.

UPDATE 13.00: Ministerul rus al Apărării acordă scutiri de la mobilizare: IT-iștii, presa, angajații băncilor sunt vizați

Ministerul rus al Apărării a anunțat că anumite categorii de cetățeni care lucrează în domeniul IT, al informației și comunicațiilor, în mass-media, în organizațiile care asigură stabilitatea sistemului național de plăți și în infrastructura pieței financiare nu vor fi implicate în mobilizarea parțială.

„Pentru a asigura activitatea anumitor industrii de înaltă tehnologie, precum și a sistemului financiar al Federației Ruse, s-a decis să nu fie implicați cetățenii cu studii superioare (…), care lucrează în organizații acreditate implicate în tehnologia informației și care sunt implicați în proiectarea, dezvoltarea, implementarea, întreținerea și operarea soluțiilor în domeniul tehnologiei informației și asigurarea funcționării infrastructurii informaționale”, a precizat Ministerul Apărării, potrivit agenției Interfax.

UPDATE 11.00: Zelenski ia în râs mobilizarea anunțată de Putin: ‘O sperietoare în uniformă militară, care va alunga doar ciorile’

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că, în Ucraina, mobilizarea rușilor decretată de Vladimir Putin este percepută și comparată cu îmbrăcarea unei sperietoare de păsări în uniformă militară.

„Cred că acesta (Vladimir Putin – n.r.) poate aduce în Ucraina chiar mai mult de 300.000 de oameni mobilizați. Numai că aceștia nu sunt militari” – a subliniat Zelenski, într-un mesaj video difuzat joi seară, potrivit Rador.

Potrivit preşedintelui, dacă o persoană îmbracă o uniformă, nu înseamnă că aceasta devine specialist militar.

„Poate să ia o sperietoare de pe câmp și să o îmbrace în uniformă rusească, dar această sperietoare va alunga doar ciorile. Asta-i tot” – a adăugat Volodimir Zelenski.

Potrivit liderului de la Kiev, rușii mobilizați nu vor putea face nimic împotriva serioaselor trupe ucrainene. Președintele mai crede că poporul rus încă nu realizează că lui Putin nu îi pasă câți ruși mor în război.

UPDATE 09.15: Rușii continuă asaltul asupra orașului Zaporojie

Armata invadatoare rusă a lansat 10 rachete asupra oraşului ucrainean Zaporojie, în noaptea de joi spre vineri. Potrivit guvernatorului regiunii, Oleksandr Staruh, ruşii au lovit infrastructura oraşului, scrie Rador.

Deocamdată nu există informaţii despre eventuale victime sau distrugeri.

Amintim că armata rusă a atacat Zaporojie şi joi dimineaţă, lansând nouă rachete. Atacurile s-au soldat cu un mort şi cinci răniţi.

UPDATE 08.00: Pregătirile au început în patru teritorii ocupate de ruși pentru a organiza „referendumuri” cu privire la posibilitatea de a deveni parte a Rusiei .

Provinciile Lugansk, Donețk, Herson și Zaporizhzhia reprezintă aproximativ 15% din teritoriul ucrainean. Votarea acolo se va desfășura de vineri până marți. Rezultatele sunt văzute ca o concluzie anticipată în favoarea anexării, iar Ucraina și aliații săi au precizat deja că nu vor recunoaște rezultatele.

UPDATE 07.30: NATO a condamnat planurile de a organiza „referendumuri” privind aderarea la Federația Rusă în regiunile ocupate de Rusia din Ucraina

NATO a condamnat planurile de a organiza „referendumuri” privind aderarea la Federația Rusă în regiunile ocupate de Rusia din Ucraina , descriindu-le drept „încercările flagrante de cucerire teritorială” ale Moscovei. „Referendumele simulate” nu au legitimitate, a spus alianța. Planurile de referendum au fost condamnate pe scară largă de Occident ca fiind ilegitime și un precursor al anexării ilegale.

UPDATE 07.00: Kremlinul a respins informațiile despre un exod al bărbaților ruși de vârstă luptă ca fiind „exagerate”

Kremlinul a respins informațiile despre un exod al bărbaților ruși de vârstă luptă ca fiind „exagerate” . Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat, de asemenea, să nege informațiile din presa rusă conform cărora unor protestatari anti-mobilizare reținuți miercuri seara au primit proiecte de documente, spunând: „Acest lucru nu este împotriva legii”.

Adauga un comentariu