Razboi în Ucraina

Război în Ucraina: G7 promite să stea alături de Ucraina „atâta timp cât este nevoie”

Publicat: 27 iun. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Rusia a intensificat atacurile aeriene asupra Ucrainei în weekend, inclusiv asupra capitalei Kiev, în timp ce orașul strategic din est Sievierodonetsk a căzut în mâinile forțelor pro-ruse. Nu au avut loc greve majore la Kiev de la începutul lunii iunie.

Președintele SUA, Joe Biden , a spus că „este mai mult din barbaria lor”, referindu-se la loviturile cu rachete asupra Kievului, în timp ce liderii din țările G7 s-au adunat la un summit în Germania.

UPDATE 23.00: Locuitorii din Mariupol, „nevoiți să vâneze porumbei” pentru a se hrăni / „Carnea poate fi infectată și să provoace boli periculoase”

Locuitorii din orașul-port ucrainean Mariupol, ocupat de ruși, sunt „nevoiți să vâneze porumbei” pentru a se hrăni, a afirmat luni într-un comunicat primarul exilat al Mariupolului, Vadim Boichenko, relatează CNN.

UPDATE 22.00: Ucraina va primi sisteme de apărare antiaeriană NASAMS din SUA / Raytheon îl propusese și României

SUA va trimite în Ucraina sisteme de apărare antiaeriană NASAMS, spune Nexta, fără a preciza numărul lor sau o dată certă.

UPDATE 21.13: Scholz: „Nu se poate reveni la relația de dinainte de război cu Rusia”

Nu se poate reveni la ceea ce erau relațiile cu Rusia înainte de războiul din Ucraina, a declarat luni cancelarul german Olaf Scholz, adăugând că războiul purtat de Moscova este o „tăietură adâncă, profundă în relațiile internaționale”, scrie CNN.

UPDATE 20.00: Rusia confirmă parteneriatul strategic cu Brazilia. Putin și Bolsonaro au discutat despre „securitatea alimentară globală”

Președintele rus Vladimir Putin și omologul său brazilian Jair Bolsonaro au discutat luni despre securitatea alimentară globală și și-au reiterat intenția de a consolida parteneriatul strategic între Rusia și Brazilia, a transmis Kremlinul într-un comunicat.

UPDATE 19.00: Putin intenţionează să participe la summitul G20 din Indonezia, potrivit Kremlinului

Preşedintele rus Vladimir Putin intenţionează să participe la summitul G20 din noiembrie de la Bali, în Indonezia, după ce a primit o invitaţie oficială, a anunţat luni consilierul Kremlinului, Iuri Uşakov.

UPDATE 18.00: Un mall din orașul Kremenciuk din centrul Ucrainei, lovit de rachete. Peste 1.000 de oameni erau înăuntru (Zelenski) / Zeci de victime anunțate

Mai multe rachete rusești au lovit luni un centru comercial aglomerat din orașul Kremenciuk, regiunea Poltava, din centrul Ucrainei, a declarat președintele Volodimir Zelenski, relatează Reuters.

UPDATE 17.23: Maia Sandu a vizitat Borodianka, Bucha și Irpin

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, este în Ucraina. Ea a vizitat orașele Borodianka, Bucha și Irpin și va discuta cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

UPDATE 15.40: Amenințările Rusiei l-au pus pe gânduri pe Stoltenberg: NATO îşi revizuieşte planurile de luptă pentru a proteja statele din Est

NATO urmează să aprobe o revizuire a planurilor sale de luptă pentru a oferi o mai bună protecţie a flancului estic al alianţei, rupând un model care ar fi putut însemna renunţarea şi apoi încercarea de a recaptura statele baltice în cazul unei invazii ruseşti, scrie FT.

UPDATE 15.00: Dovada că Vladimir Putin a plănuit timp de 8 ani invadarea Ucrainei

Ucraina se află într-o situație extrem de dificilă, în ciuda eroismului soldaților și al ajutorului occidental. Jurnaliștii de la The Washington Post arată faptul că, în acest moment, s-a ajuns exact în punctul în care a dorit Vladimir Putin: un război de uzură, în care contează doar cine are mai multe arme și putere de foc mai mare.

UPDATE 14.00: Britanicii laudă cum forțele ucrainene folosesc terenul împădurit pentru a-și ajuta apărarea împotriva ruşilor

În evaluarea de luni dimineață, 27 iunie, a războiului din Ucraina, Ministerul britanic al Apărării a transmis că forțele ucrainene se apără foarte bine folosind avantajele terenului împădurit, în timp ce trupele rusești încearcă să relanseze ofensiva pe axa Izium.

UPDATE 12.45: Nava rusească cu petrol iranian sechestrată în Grecia îşi poate relua navigaţia

Nava rusească cu petrol iranian sechestrată în Grecia la jumătatea lunii aprilie la cererea justiţiei americane îşi va putea relua navigaţia, a anunţat duminică poliţia portuară elenă, citată de France Presse.

UPDATE 11.33: G7 promite să stea alături de Ucraina „atâta timp cât este nevoie”

Liderii democrațiilor bogate ale Grupului celor Șapte spun că vor fi alături de Ucraina „atâta timp cât va fi nevoie” prin ridicarea sancțiunilor împotriva Rusiei și susținând angajamentele de securitate pentru Kiev într-o înțelegere postbelică.

UPDATE 09.20: Bătălia pentru estul Ucrainei: Forțele ruse se îndreaptă spre Lysychansk

Forțele rusești și separatiștii susținuți de Moscova au declarat că se îndreaptă spre Lysychansk, ultimul oraș important încă deținut de trupele ucrainene în estul provinciei Luhansk, relatează Reuters, conform Mediafax.

Orașul geamăn al lui Lysychansk, Sievierodonetsk, a căzut sâmbătă. Duminică, un oficial separatist a declarat că forțele Moscovei au intrat în Lysychansk din cinci direcții și îi izolează pe apărătorii ucraineni. Reuters nu a putut confirma raportul. Statul Major General al forțelor armate ucrainene a declarat că forțele ruse folosesc artileria pentru a încerca să taie Lysychansk dinspre sud, dar nu a menționat că separatiștii au intrat în oraș.

UPDATE 07.55: Prim-ministrul Marii Britanii, Boris Johnson, va folosi sesiunea de luni la summitul G7 din Germania pentru a solicita acțiuni urgente pentru a ajuta la scoaterea aprovizionării vitale cu cereale din porturile blocate ale Ucrainei pentru a sprijini economia țării și a atenua penuria din întreaga lume, relatează AP. Johnson va cere o soluție internațională la criză, inclusiv găsirea de rute terestre pentru aprovizionarea cu cereale pentru a învinge blocada rusă, cu 10 milioane de lire sterline în materiale și echipamente pentru a repara infrastructura feroviară deteriorată.

UPDATE 07.30: Ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba , a declarat că țările G7 ar trebui să răspundă la ultimele lovituri cu rachete impunând noi sancțiuni Rusiei și furnizând mai multe arme grele Ucrainei.

UPDATE 07.00: Președintele rus, Vladimir Putin , va vizita săptămâna aceasta două state mici foste sovietice din Asia Centrală, a informat duminică televiziunea de stat rusă, în ceea ce ar fi prima călătorie cunoscută a liderului rus în străinătate de la ordonarea invaziei Ucrainei.

Adauga un comentariu