Razboi în Ucraina

Război în Ucraina, ziua 198. Comandantul armatei ucrainene avertizează cu privire la un război nuclear declanșat de Rusia

Publicat: 09 sept. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Război în Ucraina ziua 198. Comandantul armatei ucrainene avertizează cu privire la un război nuclear declanșat de Rusia
Război în Ucraina, ziua 198

Război în Ucraina, ziua 198. Statele Unite intenționează să ofere 2 miliarde de dolari pentru a consolida securitatea Ucrainei și a altor 18 țări din regiune, ar urma să anunțe joi secretarul de stat Antony Blinken.

UPDATE 23.45: Contraofensiva ucraineană, care a început la 1 septembrie în regiunea Herson, a arătat că ucrainenii au fost „creativi” în integrarea în operațiunile lor a capacităților militare furnizate de SUA și de alte țări

Oficial de rang înalt din cadrul Departamentului american al Apărării: Contraofensiva ucraineană, care a început la 1 septembrie în regiunea Herson, a arătat că ucrainenii au fost „creativi” în integrarea în operațiunile lor a capacităților militare furnizate de SUA și de alte țări.

„Urmărim destul de atent progresul contraofensivei, după cum vă puteți imagina. … Cred că am văzut unele semne încurajatoare, cu siguranță chiar și în ultima zi sau două”, a declarat vineri subsecretarul adjunct al apărării pentru politică al SUA, Sasha Baker, în cadrul unei întâlniri cu jurnaliștii. (CNN)

„Dar, din nou spun, rușii sunt un adversar formidabil și cred că ne așteaptă o luptă lungă”, a adăugat el.

UPDATE 23.00: Forțele ucrainene au eliberat peste 30 de localități din regiunea Harkov, în cadrul contraofensivei împotriva Rusiei

Forțele ucrainene au eliberat peste 30 de localități din regiunea Harkov, în cadrul contraofensivei împotriva Rusiei, a declarat vineri seară Zelenski.

Într-un discurs video, el a mai spus că forțele Kievului continuă cu succes operațiunile active în mai multe zone. (Reuters)

UPDATE 22.40: Un jurnalist militar rus din regiunea Harkov a raportat sosirea de întăriri în jurul a două locații cheie, amenințate în prezent de avansarea forțelor ucrainene

Reporterul, Evgheni Poddubny, a prezentat pe canalul său de pe Telegram imagini video cu elicopterele de transport care sosesc în regiunea estică, cel puțin unul fiind văzut descărcând un vehicul blindat.

„Pentru redistribuirea trupelor de rezervă la Kupiansk și Izium, cartierul general al armatei ruse folosește elicoptere Mi-26, ducând trupe și vehicule blindate pentru întărirea unităților militare rusești din regiunea Harkov”, a spus el în videoclip. (CNN)

UPDATE 22.00: Șeful companiei care face drone Bayraktar s-a întâlnit cu Zelenski la Kiev. Cadoul inedit primit de președintele ucrainean

Președintele Volodimir Zelenski s-a întâlnit vineri cu șeful firmei turcești de apărare Baykar și a declarat că această companie va construi o fabrică în Ucraina pentru a construi vehicule aeriene fără pilot, transmite Reuters.

UPDATE 21.45: Omul de afaceri rus Mihail Fridman s-a oferit să transfere 1 miliard de dolari din averea sa personală într-o bancă ucraineană pe care a cofondat-o

Omul de afaceri rus Mihail Fridman s-a oferit să transfere 1 miliard de dolari din averea sa personală într-o bancă ucraineană pe care a cofondat-o. Potrivit unor surse Wall Street Journal, el vrea astfel să convingă Marea Britanie să ridice sancțiunile împotriva sa.

Oferta lui Fridman face parte dintr-o serie de propuneri pe care directori de afaceri, bănci și companii aflate pe lista neagră le fac în mod discret autorităților occidentale, în timp ce aceste națiuni desfășoară o campanie de paralizare economică a Rusiei ca răspuns la războiul acesteia din Ucraina, potrivit oficialilor americani.

UPDATE 21.20: Exporturile rusești de alimente și îngrășăminte sunt „complet în linie, sau poate chiar în creștere, față de tendințele sale din 2021″

Exporturile rusești de alimente și îngrășăminte sunt „complet în linie, sau poate chiar în creștere, față de tendințele sale din 2021″, iar plângerile Moscovei că livrările sale sunt împiedicate de sancțiuni sunt dezinformări, a declarat vineri un oficial american de rang înalt.

„Nu vedem nicio perturbare a capacității Rusiei de a trimite alimente pe piață. Îngrășămintele continuă să ajungă pe piețe în același ritm ca întotdeauna”, a declarat James O’Brien, șeful Biroului de coordonare a sancțiunilor din cadrul Departamentului de Stat. (Reuters)

UPDATE 21.00: Miniștrii de finanțe ai Uniunii Europene au susținut vineri un împrumut de 5 miliarde de euro pentru Ucraina

Miniștrii de finanțe ai Uniunii Europene au susținut vineri un împrumut de 5 miliarde de euro pentru Ucraina, pentru a ajuta la menținerea în funcțiune a școlilor, spitalelor și a altor operațiuni necesare în lupta împotriva invaziei Rusiei.

În cadrul reuniunii de la Praga, miniștrii au discutat, de asemenea, despre opțiuni pe termen mai lung pentru a ajuta Ucraina să își finanțeze reconstrucția în viitor, precum și despre alte opțiuni posibile pentru a acorda finanțare pe termen scurt.

UPDATE 20.30: Zelenski urmează să vorbească în fața producătorilor de armament și a liderilor militari din SUA pe 21 septembrie

Zelenski urmează să vorbească în fața producătorilor de armament și a liderilor militari din SUA pe 21 septembrie, când se așteaptă ca președintele ucfrainean să facă un apel pentru mai multe arme pentru apărarea țării sale, potrivit unui anunț prealabil al discursului consultat de Reuters.

Zelenski ar urma să vorbească prin legătură video înaintea unei conferințe găzduite de Asociația Națională a Industriei de Apărare din Austin, Texas, în primul său discurs adresat vreodată industriei de apărare din SUA.

UPDATE 20.00: O secțiune a podului din Kupiansk a fost distrusă

O secțiune a podului din Kupiansk a fost distrusă, potrivit unor imagini de pe rețelele de socializare.

Încă este neclar ce s-a întâmplat: Unele surse speculează că a fost rupt de trupele rusești pentru a-și acoperi retragerea, altele că a fost lovit de ucraineni (posibil cu HIMARS) pentru a tăia retragerea forțelor Moscovei și a nu permite ca acestea să primească întăriri.

UPDATE 19.35: Avertisment dur al ONU privind centrala nucleară Zaporojie: Nu mai are nicio sursă de energie externă. E complet inacceptabil. Nu poate rămâne așa

​Bombardamentele au distrus infrastructura energetică din orașul ucrainean Enerhodar, unde locuiește personalul care operează centrala nucleară Zaporojie, aflată sub control rusesc, ceea ce reprezintă o amenințare din ce în ce mai mare la adresa centralei, a declarat vineri organismul de supraveghere nucleară al ONU, citat de Reuters.

UPDATE 19.00: Salt spectaculos al exporturilor de carne de pui din Ucraina în UE. Francezii sunt supărați: „Am fost păcăliți”

Ridicarea taxelor vamale impuse de Uniunea Europeană pentru produsele ucrainene a dus la o creștere a importurilor de carne de pasăre de care a beneficiat în principal o singură companie, au acuzat producătorii francezi de produse avicole, care au cerut ca această măsură temporară să nu fie reînnoită, transmite Reuters.

UPDATE 18.20: Polonia este interesată să cumpere energie de la centrala nucleară ucraineană Khmelnytskyi

Polonia este interesată să cumpere energie de la centrala nucleară ucraineană Khmelnytskyi, a declarat vineri, la Kiev, premierul polonez Mateusz Morawiecki, după discuții cu Zelenski.

„Am putea folosi niște energie electrică din Ucraina. Am auzit de la președintele Zelenski că Ucraina va fi în curând pregătită să vândă energie electrică de la Khmelnytskyi și i-am mulțumit pentru asta”, a declarat Morawiecki.

UPDATE 18.00: Ucraina a înregistrat cel mai mare număr record de căsătorii din ultimii șapte ani în prima jumătate a anului 2022

Ucraina a înregistrat cel mai mare număr record de căsătorii din ultimii șapte ani în prima jumătate a anului 2022, notează Kyiv Independent.

Un număr total de 103.903 căsătorii au fost înregistrate în Ucraina în primele șase luni ale anului 2022, ceea ce reprezintă o creștere de 21% față de cifra de anul trecut și cea mai mare din 2016 încoace, potrivit datelor publicate de Ministerul Justiției.

UPDATE 17.00: Rusia va exporta 30 de milioane de tone de cereale până la sfârșitul anului

Vladimir Putin a declarat vineri,la televiziune, că Rusia va exporta 30 de milioane de tone de cereale până la sfârșitul anului și că este pregătită să crească acest volum la 50 de milioane de tone.

UPDATE 16.20: Stoltenberg a îndemnat aliații să aprovizioneze Kievul cu echipament de iarnă

„Winter is coming”. Stoltenberg a îndemnat aliații să aprovizioneze Kievul cu echipament de iarnă, cum ar fi îmbrăcăminte, corturi și generatoare, pentru a permite trupelor ucrainene să continue lupta în sezonul rece.

UPDATE 15.00: Propunerea UE de a plafona prețul pe care Europa îl plătește pentru gazul rusesc nu a primit un sprijin larg din partea miniștrilor europeni ai energiei

Propunerea UE de a plafona prețul pe care Europa îl plătește pentru gazul rusesc nu a primit un sprijin larg din partea miniștrilor europeni ai energiei în cadrul reuniunii de vineri, au declarat pentru Reuters doi diplomați.

UPDATE 14.34: HIMARS, efect devastator în rândul rușilor: Ucraina a lovit peste 400 de ținte

Ucraina a lovit peste 400 de ţinte ruseşti cu sistemele de rachete HIMARS furnizate de SUA, a declarat joi, la baza aeriană Ramstein din Germania, şeful statului major interarme al SUA, generalul Mark Milley, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

UPDATE 13.01: Rusia promite un răspuns dur după decizia UE privind vizele pentru ruși: ‘Vom face ceea ce este în interesul nostru’

Răspunsul Rusiei la restricțiile privind vizele din Europa va fi verificat cu atenție și în concordanță cu interesele sale, a declarat Dmitri Peskov, secretarul de presă al președintelui Federației Ruse.

„Vom face ceea ce este în interesul nostru. Contra-pașii vor corespunde intereselor noastre, dar nu întotdeauna celor care sunt asemănătoare”, a declarat Peskov reporterilor vineri.

UPDATE 11.26: Rușii își întăresc armata din Ucraina: răspuns ferm pentru Occident

Kituri suplimentare de protecție pentru vehiculele de luptă ale infanteriei (IFV) și transportoarele blindate de personal (APC) sunt trimise în zona de război din Ucraina, a declarat generalul-maior Alexander Șostakov, șeful direcției principale de vehicule blindate a Ministerului Apărării al Federației Ruse. Măsura apare în contextul în care Occidentul furnizează armament Ucrainei.

UPDATE 09.56: Ucraina cere Rusiei despăgubiri de război în valoare de 300 de miliarde de dolari. Ce reprezintă suma

Ucraina urmăreşte să ceară Rusiei despăgubiri de război în valoare de peste 300 miliarde de dolari, potrivit unei declaraţii a ministrul justiţiei ucrainean, Denis Maliuska, citată vineri de DPA.

Kievul doreşte adoptarea unei rezoluţii de către Adunarea Generală a ONU care să stabilească un mecanism internaţional de compensare, a declarat Maliuska grupului media german Funke în comentarii publicate vineri.

UPDATE 09.00: Contraofensivă surpriză a forțelor ucrainene în regiunea Harkov

Forțele armate ale Ucrainei au avansat cu 20 km în adâncime și au recucerit aproximativ 400 km pătrați din teritoriul ocupat, profitând cu pricepere de redistribuirea rușilor spre sud.

UPDATE 08.00: Lecțiile Ucrainei pentru România și NATO, după șase luni de război total cu Rusia. „Drona a democratizat câmpul de luptă”

Războiul „de trei zile” al lui Putin în Ucraina a intrat deja în cea de-a șaptea lună a existenței sale. Iar faptul că ultimele 6 luni par să fi trecut atât de „repede”, e doar o manifestare a războiului: unul din simțurile pe care îl pierd cei aflați în focul luptei e chiar cel al trecerii timpului. Monotonia sumbră a succesiunii lunilor de război pare acum să se comprime, după ce primele ore și zile ale invaziei păreau atunci că nu se mai termină. Ucraina a devenit un câmp de luptă în care se experimentează un nou și complicat război de uzură: strategii aparent depășite, rulate în Al Doilea Război Mondial și bătătorite în fostele academii militare sovietice, se combină acum cu tactici moderne și armament de ultimă generație.

Cum se va termina războiul ăsta? Când? Și, mai ales, întrebarea care ne chinuie de când lumea: „Cine va fi câștigătorul pe care-l vor reține manualele de istorie?”. Adevărul e că nimeni nu știe. Până și intuirea unui deznodământ e o sarcină imposibilă, chiar și pentru cei aplecați deasupra birourilor, care desenează neîntrerupt săgeți roșii și albastre pe hărțile de stat-major. Nu avem în față perspectiva finalului. Doar niște lecții de învățat. Inclusiv pentru România.

UPDATE 07.30: Volodimir Zelenski susține că ucrainenii au început să înainteze ca-n brânză prin trupele rusești

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat, joi seară, în discursul adresat naţiunii, că peste 1.000 de kilometri pătraţi au fost eliberaţi de sub ocupaţia forţelor ruse la începutul lunii septembrie,

„Am ţinut astăzi o nouă şedinţă a Statului Major al Comandantului-Şef Suprem. În cadrul operaţiunilor de apărare în curs, eroii noştri au eliberat deja zeci de aşezări. Şi astăzi această mişcare a continuat, sunt rezultate noi. În total, peste o mie de kilometri pătraţi din teritoriul nostru au fost eliberaţi de la 1 septembrie. Sunt recunoscător tuturor celor care au făcut acest lucru! Sunt recunoscător armatei, ofiţerilor de informaţii şi serviciilor speciale pentru fiecare drapel ucrainean care a fost arborat în aceste zile. Sunt recunoscător tuturor războinicilor ucraineni, tuturor celor care luptă pentru libertate pentru poporul nostru – atât în ​​sud, cât şi în est, celor care participă la luptele de pe front şi celor care contribuie la victoria noastră prin operaţiunile respective în spatele dusmanul. Eliberarea pământului nostru este meritul fiecăruia care îndeplineşte clar şi la timp planul general de apărare”, a spus Zelenski.

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Antony Blinken, vizită-surpriză în Ucraina
  • Șeful impus de ruși la comanda orașului ucrainean Kupiansk anunță evacuarea localității, pe măsură ce forțele Kievului avansează
  • Joe Biden autorizează un nou ajutor militar de aproape 700 de milioane de dolari pentru Ucraina
  • Comandantul armatei ucrainene avertizează cu privire la un război nuclear declanșat de Rusia

Blinken a efectuat joi o călătorie neanunțată în Ucraina – a treia sa vizită în această țară de la invadarea de către Rusia, în urmă cu mai bine de șase luni.

Potrivit unui oficial al Departamentului de Stat, diplomatul american „va anunța că astăzi vom notifica Congresul cu privire la intenția noastră de a pune la dispoziție încă 2 miliarde de dolari în investiții pe termen lung în cadrul finanțării militare externe pentru a consolida securitatea Ucrainei și a 18 dintre vecinii săi, inclusiv aliații noștri din NATO cât și alți parteneri regionali de securitate care sunt cei mai potențial expuși riscului unei viitoare agresiuni rusești.”

Această nouă finanțare se adaugă celei mai recente tranșe de 675 de milioane de dolari pentru asistența de securitate acordată Ucrainei, care a fost anunțată de secretarul american al apărării, Lloyd Austin, în cadrul unor declarații făcute în Germania.

„Aceste anunțuri vor aduce asistența militară totală a SUA pentru Ucraina la aproximativ 15,2 miliarde de dolari de la începutul acestei administrații”, a declarat înaltul oficial al Departamentului de Stat.

Adauga un comentariu