Razboi în Ucraina

Război în Ucraina, ziua 200. Zelenski: Armata ucraineană a eliberat „2.000 de kilometri de teritoriu”. „Armata rusă ne arată ce are mai bun: spatele”

Publicat: 11 sept. 2022
_____ Vizualizări 8 Comentarii
Război în Ucraina ziua 200. Zelenski Armata ucraineană a eliberat 2.000 de kilometri de teritoriu. Armata rusă ne arată ce are mai bun spatele
Război în Ucraina, ziua 200

Război în Ucraina, ziua 200. Armata Ucrainei a recucerit aproximativ „2.000 de kilometri de teritoriu” în septembrie, a anunţat preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, adăugând că armata rusă face o „alegere bună” fugind din faţa contraofensivei Ucrainei în nord-estul şi sudul ţării.

UPDATE 19.40: Oficial de rang înalt din Ucraina: am eliberat peste 40 de așezări în Harkov. Situația se schimbă foarte rapid

În timp ce retragerea Rusiei în regiunea Harkov continuă, un oficial ucrainean de rang înalt a declarat că peste 40 de așezări au fost eliberate, scrie CNN.

Roman Semenukha, șeful adjunct al administrației militare din regiunea Harkov, a declarat pentru televiziunea ucraineană: „Putem anunța oficial eliberarea a peste 40 de așezări. Situația se schimbă incredibil de repede și există multe, multe alte astfel de așezări”.

Semenukha a declarat că cele 40 se referă doar la acele locuri în care situația este complet sub control și că sunt mai multe unde a fost arborat steagul ucrainean.

„Situația este dinamic pozitivă. Și, într-adevăr, situația se schimbă”, a spus el.

Semenukha a spus că este greșit să se sugereze că rușii pur și simplu pleacă. „Au loc lupte aprige, aprige în multe zone ale frontului și totul este foarte, foarte dificil. Dacă vorbim despre componenta militară, atunci trebuie doar să aveți răbdare”, a spus el.

UPDATE 18.45: Șeful separatiștilor pro-ruși din Donețk, după incursiunile ucrainene: ‘Situaţia din prima linie este tensionată, dar sub control’

Conducătorul Republicii Populare Doneţk, liderul separatist pro-rus Denis Puşilin, a declarat că situaţia de-a lungul liniei frondului din Republica Populară Doneţk este tensionată, dar forţele miliţiei populare o ţin sub control, conform TASS, în contextul în care Ucraina a anunțat eliberarea mai multor localități ocupate de ruși.

„Situaţia din prima linie este tensionată, dar sub control”, a declarat el duminică, pentru TASS. În multe zone, a spus el, forţele DPR avansează, deşi cu dificultate.

Situaţia din zona Doneţk este neschimbată, forţele DPR încă deţin controlul aeroportului, a precizat Puşilin. El a calificat drept false unele informaţii difuzate de partea ucraineană conform cărora forţele de la Kiev au preluat aeroportul.

Potrivit lui Puşlin, forţele DPR au distrus un post de comandă ucrainean în Dobrovolie şi unele echipamente militare în apropiere de Uglegorsk.

UPDATE 17.30: Vladimir Putin a pus mâna pe telefon și l-a sunat pe Emmanuel Macron: Rusia bate cu pumnul în masă

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, l-a sunat pe Emmanuel Macron, președintele Franței, pentru a discuta situația din Ucraina și în special situația de la centrala nucleară Zaporojie.

Vladimir Putin i-a transmis lui Emmanuel Macron faptul că cerealele ucrainene ar trebui să ajungă cu prioritate în țările sărace, nu să fie luate direct de către țările mai puternice.

De asemenea, Putin i-a cerut lui Macron să sprijine o anchetă independentă a specialiștilor AIEA la centrala de la Zaporojie și s-a arătat dispus ca zona din jurul centralei să fie demilitarizată.

Vladimir Putin i-a mai cerut lui Emmanuel Macron ca Uniunea Europeană să nu se mai implice în furnizarea de îngrășăminte dinspre Rusia către țările sărace.

UPDATE 16.10: Ministerul britanic al Apărării îl acuză pe Vladimir Putin că minte în problema exportului de cereale

Marea Britanie a respins afirmaţia lui Vladimir Putin conform căreia doar o mică parte din cerealele exportate din Ucraina în cadrul unui acord internaţional vor fi destinate ţărilor sărace, relatează Reuters, potrivit News.ro.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat, miercuri că din cele 87 de nave, doar două nave care transportau 60.000 de tone de produse au plecat spre ţări sărace.

Ministerul britanic al Apărării a anunţat, citând cifre oferite de Naţiunile Unite, că aproximativ 30% din cerealele exportate în cadrul acordului au fost furnizate ţărilor cu venituri mici şi medii din Africa, Orientul Mijlociu şi Asia.

Rusia urmăreşte o strategie de dezinformare deliberată, deoarece încearcă să nu îşi asume responsabilitatea pentru problemele legate de insecuritatea alimentară, să discrediteze Ucraina şi să minimizeze opoziţia faţă de invazia sa, a mai precizat ministerul în raportul zilnic de informaţii cu privire la războiul din Ucraina, pe Twitter.

UPDATE 15.15: Reacția Moscovei după pierderile din nord-estul Ucrainei: Forțele ruse atacă pozițiile ucrainene cu lovituri de precizie

Forţele ruse atacă poziţiile armatei ucrainene în regiunea Harkov (în nord-estul Ucrainei) cu lovituri de precizie, a transmis duminică Ministerul Apărării de la Moscova, citat de Reuters, scrie Agerpres. Atacurile sunt realizate cu trupe aeropurtate, rachete şi artilerie, a susţinut ministerul rus pe social media.

Pe de altă parte, Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii ruse Belgorod, aflată la graniţa cu Ucraina, a declarat, potrivit AFP, că „mii” de persoane au fugit din regiunea ucraineană Harkov, teatrul contraofensivei ucrainene, către Rusia în ultimele 24 de ore.

„Nu a fost cea mai uşoară noapte, nu a fost cea mai uşoară dimineaţă, În cursul ultimelor 24 de ore, mii de persoane au traversat frontiera”, a afirmat Gladkov într-o intervenţie video postată pe contul său de Telegram.

La începutul lunii septembrie, armata ucraineană a anunţat o contraofensivă în sud, iar într-o săptămână a reuşit să străpungă surprinzător şi rapid liniile ruse în nord-est, în regiunea Harkov, comentează AFP.

UPDATE 13.30: Rușii au fost luați prin surprindere în Harkov / Volodimir Zelenski: ‘Încă o așezare eliberată!’

Forțele ucrainene au eliberat așezarea Chkalovske din regiunea Harkov, a declarat duminică președintele Volodimir Zelenski, pe Telegram, potrivit Mediafax.

„Încă o așezare eliberată! Datorită brigăzii mecanizate separate 14, care poartă numele prințului Roman cel Mare, steagul ucrainean a revenit la Chkalovske, regiunea Harkov”, a declarat Zelenski.

În mesajul său video zilnic de vineri seara târziu, Zelensky a declarat că Forțele Armate ale Ucrainei au eliberat și preluat controlul a peste 30 de așezări din regiunea Harkov.

UPDATE 12.00: Văzând că ucrainenii au prins curaj și recuceresc teritoriile rusești, Emmanuel Macron l-a sunat pe Zelenski

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, au discutat despre situaţia din jurul centralei nucleare de la Zaporojie şi şi-au exprimat sprijinul pentru misiunea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, transmite CNN.

În timpul unei convorbiri telefonice de sâmbătă, cei doi lideri „au împărtăşit aceeaşi cerere de retragere a forţelor ruseşti din zonă pentru a garanta siguranţa şi securitatea instalaţiilor nucleare”, a precizat Palatul Elysee într-un comunicat, informează News.ro.

Macron l-a întrebat, de asemenea, pe Zelenski „despre evoluţia conflictului pe teren şi despre nevoile Ucrainei pe care Franţa ar putea contribui la satisfacerea acestora”, a precizat preşedinţia franceză.

UPDATE 11.15: Kievul se dezlănțuie împotriva țărilor neutre: ‘India cumpără petrol rusesc ieftin doar pentru că cineva moare în Ucraina’

Şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, a criticat sâmbătă neutralitatea Indiei în faţa invaziei ruse a Ucrainei, acuzând ţara că „beneficiază” de „sacrificiile” ucrainene şi occidentale, notează AFP, potrivit Agerpres.

„Nu poţi fi neutru şi să te prefaci că nu s-a întâmplat nimic atunci când practic beneficiezi de sacrificiile noastre”, a declarat el la forumul internaţional Yalta European Strategy (YES) de la Kiev.

De la începutul invaziei sale în Ucraina, care i-a atras o serie de sancţiuni occidentale, printre embargouri asupra petrolului rusesc, Moscova a devenit principalul furnizor de ţiţei al Indiei.

Rafinăriile indiene beneficiază de reduceri semnificative pe fondul creşterii preţurilor la benzină în Europa.

„India are posibilitatea de a cumpăra petrol rusesc la un preţ foarte mic, rezolvându-şi astfel problemele interne doar pentru că cineva moare în Ucraina şi că cineva din Europa impune sancţiuni”, a adăugat Dmitro Kuleba.

„Cred că India ne este datoare”, a continuat el.

Întrebat despre relaţiile Kievului cu China, care nici ea nu a condamnat invazia rusă, ministrul a spus că doreşte un dialog mai activ cu Beijingul.

„Nu este că nu avem niciun contact, dar am dori să auzim mai multe de la ei”, a argumentat ministrul.

UPDATE 10.30: Ucrainenii au un nou erou. Generalul Oleksandr Sirski este autorul blitzkrieg-ului care a dat peste cap la Harkov armata rusă

Planul pentru contraofensiva din regiunea Harkov a fost elaborat de comandantul Forțelor Terestre ale armatei ucrainene, generalul-colonel Oleksandr Sirski, cel care a apărat Kievul și direcția nord, scrie expertul politic Oleksi Holobuțki pe pagina sa de Facebook.

„Astăzi se desfășoară în fața ochilor noștri o operațiune inedită a trupelor ucrainene, în care inamicul pierde teritorii capturate anterior. Cu toate acestea, autorii operațiuni militare inedite rămân sunt modești. Ei sunt reticenți în a comunica cu presa, așa că de obicei rămân în umbra succeselor lor. Arhitectul recentelor victorii ale armatei ucrainene este comandantul Forțelor Terestre, general-colonelul Oleksandr Sirski. La început, Sirski a reușit să oprească ofensiva inamicului la Harkov, Izium, Bahmut, Avdiivka și în alte direcții operaționale“, a scris Holobuțki.

UPDATE 09.20: Zelenski: „Nu există loc în Ucraina pentru ocupanţi şi nu va fi niciodată”

„Până acum, de la începutul lunii septembrie, au fost eliberaţi aproximativ 2.000 km de teritoriu”, a spus Volodimir Zelenski într-un mesaj video postat pe Telegram. El nu a precizat dacă este vorba despre kilometri pătraţi.

Joi, comandantul-şef al armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi, a declarat că trupele sale au eliberat peste 1.000 de kilometri pătraţi din teritoriul ocupat anterior.

„În ultimele zile, armata rusă ne arată ce are mai bun: spatele. La urma urmei, este o alegere bună pentru ei să fugă”, a spus Zelenski.

„Nu există loc în Ucraina pentru ocupanţi şi nu va fi niciodată”, a adăugat el.

La începutul lui septembrie, armata ucraineană a anunţat mai întâi o contraofensivă în sud, înainte de a efectua săptămâna aceasta o străpungere neaşteptată şi fulgerătoare a liniilor ruse din nord-est, în regiunea Harkov.

UPDATE 08.00: Dmitro Kuleba: Am arătat că-i putem învinge pe ruși. Avem nevoie de mai multe arme

Succesul contraofensivei împotriva Rusiei arată că Ucraina poate învinge forțele Moscovei, dar Kievul are nevoie de mai multe arme de la partenerii săi, a spus ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba.

Declarația vine după ce Moscova și-a abandonat principalul bastion din nord-estul Ucrainei, orașul Izium, după o înaintare rapidă a forțelor ucrainene. Kuleba, care a avut o conferință de presă cu omologul său german Annalena Baerbock, a spus că unii aliați au ezitat inițial să trimită arme, invocând riscul de a-l antagoniza pe președintele rus Vladimir Putin.

„Acum, slavă Domnului, nu mai auzim acest argument… am demonstrat că suntem capabili să învingem armata rusă. Facem asta cu armele care ni s-au dat”, a spus el.

Comentarii
Adauga un comentariu