Intenţia ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, de a trece SMURD la Ministerul Sănătăţii a generat un val de reacţii dure din partea specialiştilor din sistem, oameni care lucrează de peste 20 de ani doar în medicina de urgenţă. ”UPU-SMURD este un serviciu care trebuie să rămână unit”, transmit specialiştii, explicând care sunt avantajele acestui mod de lucru şi organizare. La rândul său, şeful DSU, Raed Arafat, afirmă că puterea sistemului rezidă din modul în care este construit şi anunţă ă a cerut colegilor din DSU o campanie de informare pentru ca toată lumea să cunoască modul în care este organizat sistemul medicinei de urgenţă în România.
”Sistemul de urgenţă este unul complex, integrează mai multe structuri, medicale şi nemedicale. SMURD este doar o parte din acest sistem şi nu are cum să funcţioneze separat de restul structurilor. Puterea sistemului nostru este în modul în care este organizat şi in modul în care integrează personalul şi resursele din cadrul UPU-SMURD, IGSU, IGAv, Ambulanţă şi SALVAMONT”, a scris, vineri, pe Facebook, Raed Arafat.
Mesajul lui Raed Arafat despre situația SMURD
Acesta anunţă că a cerut colegilor din cadrul DSU să înceapă o campanie de informare pentru a elimina ”concepţiile eronate şi informaţiile greşite despre cum funcţtionează sistemul al cărui rol principal este salvarea de vieţi”.
După apelul şefului DSU, mulţi dintre specialiştii din medicina de urgenţă au reacţionat, explicând că UPU-SMURD trebuie să rămână împreună, având şi argumente solide în acest sens.
”Contrar a ceea ce afirmă domnul ministru al Sănătăţii, în cadrul SMURD activează şi asistenţi medicali şi medici – medici foarte bine pregătiţi, cu specialitate de 5 ani de zile în Medicina de Urgenţă (România fiind una dintre ţările avansate in Europa in acest domeniu, cu specialitate de sine stătătoare) sau Anestezie-Terapie Intensivă”, a scris pe Facebook, medicul Bogdan Csillag, fost coordonator SMURD Sibiu şi fost şef al UPU Sibiu.
Acesta a explicat că există diferite niveluri de acordare a asistenţei medicale de urgenţă prespitalicească: echipaje de prim ajutor calificat (pompieri paramedici din cadru ISU), echipaje cu asistent medical sau cu medic de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă (care acoperă o mare proporţie dintre misiunile prespitaliceşti), şi echipaje de reanimare prespitalicească SMURD- terestre şi aeriene.
”În cadrul acestor echipaje de reanimare prespitalicească activează medicii şi asistenţii SMURD, care lucrează în paralel şi în Unitatea de Primire Urgenţe (lucru care reprezintă un avantaj major, prin expunerea acestor medici la cazuri grave in mod frecvent). Aceşti medici UPU- SMURD au competenţele şi sunt abilitaţi să efectueze manevre de reanimare avansată- intubaţie traheală cu inducţie anestezică, drenaj toracic, reanimarea nou-născutului, ventilaţie mecanică, analgezie majoră la pacienţii traumatizaţi sever”, a mai scris Csillag.
Acesta a explicat că Dispeceratul decide în funcţie de gravitatea cazului şi de localizare ce tip de echipaj trimite la solicitare, iar sistemul funcţionează la fel în majoritatea ţărilor din Europa de Vest.
”Sunt mândru că mi-am desfăşurat activitatea de medic timp de 20 de ani pe ambulanţele şi elicopterele de reanimare SMURD, deşi specialitatea mea este de anestezist-reanimator; această muncă, deşi foarte grea, mi-a adus satisfacţii deosebite. UPU-SMURD este un serviciu care trebuie să rămână unit”, a mai transmis medicul.
Mesajul de unitate a fost transmis de mai mulţi medici.
”UPU-SMURD este UNUL.
UPU-SMURD suntem NOI!
Medici, Asistenţi, Pompieri, Piloţi, Voluntari…
UPU=SMURD
Contrar declaraţiei domnului Rafila, pe SMURD sunt profesionişti”, a scris, la rândul său medicul Modiga Andrei de la Târgu Mureş.
”Domnule Rafila, în calitate de ministru al Sănătăţii ar trebui să cunoaşteţi că noi, medicii de urgenţă, cu o diplomă eliberată de MS lucrăm şi activăm atât în UPU cât şi SMURD. Repet, poate nu dispuneţi de informaţii corecte, eu v-aş trimite diploma de medic primar”, a scris, la rândul său, Sava Mihaela.
Situaţia a fost comentată chiar şi de medici care lucrează în afara ţării: ”Domnule Rafila, un paramedic este un profesionist calificat din domeniul sănătăţii care oferă asistenţă de urgenţă bolnavilor şi răniţilor până la sosirea unui medic la faţa locului. Cu tot respectul, însă eu vă garantez că orice paramedic SMURD este de 10 ori mai profesionist decât d-voastrăa în ceea ce presupune acordarea primului ajutor”.
Medicul, care potrivit profilului de Facebook activează în Germania, afirmă că ”aceste jocuri politice murdare au făcut şi fac în continuare ca România sa aibă unul dintre cele mai slabe sisteme medicale din Europa”.
”Mai bine vă concentraţi pe resuscitarea sistemului medical (…) decât să anexaţi SMURD-ul unui minister care de 20 de ani încoace nu reuşeste să scape de mirosul pre-decembrist. Cu drag, unul care cu drag ar fi profesat în ţară, doar că se lovea de prea multi profesionişti”, a mai scris medicul.
În 7 aprilie, Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat că recunoaşte public toate meritele şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, precizând că a făcut o treabă foarte bună în organizarea serviciilor medicale de urgenţă, dar a menţionat că acestea trebuie integrate la nivelul Ministerului Sănătăţii.