Titlurile zilei

Război total la UMF Iași, între rector și studenți! Viorel Scripcariu i-a amenințat pe mediciniști că nu vor mai putea profesa dacă nu se prezintă fizic la cursuri! Universitatea se transformă într-un focar de COVID-19

Publicat: 10 nov. 2020
Rectorul Viorel Scripcariu este acuzat că nu a luat măsuri pentru a evita infectarea cu noul Coronavirus și că a amenințat studenții mediciniști că nu vor putea profesa în UE dacă nu se prezintă fizic la cursuri
Viorel Scripcariu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie "Grigore T. Popa"din Iași

Rectorul de la UMF Iași, Viorel Scripcariu, este în centrul unui scandal uriaș cu studenții români și străini. Mediciniștii susțin faptul că Viorel Scripcariu i-a amenințat că, în cazul în care nu se prezintă fizic la cursuri, diploma lor nu va fi recunoscută în UE. Tinerii, speriați de posibilitatea infectării cu COVID-19, au deschis un război împotriva conducerii UMF Iași.

Războiul studenților de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) „Grigore T. Popa” din Iași împotriva conducerii continuă. Rectorul Viorel Scripcariu este acuzat că nu a luat măsuri pentru a evita infectarea cu noul Coronavirus. Deși mai mulți studenți au fost infectați cu noul tip de virus, rectorul UMF insistă ca mediciniștii să se prezinte fizic la cursuri, în timp ce alte universități de profil din țară, pentru a proteja studenții, au mutat lecțiile în mediul online. Strâns cu ușa de numeroasele plângeri ale studenților, Viorel Scripcariu a început o serie de amenințări. Rectorul a transmis studenților faptul că diploma lor nu va fi recunoscută în Uniunea Europeană dacă nu se vor prezenta fizic la cursuri. Studenții și-ar dori ca acele cursuri care nu presupun prezența la patul bolnavului să se desfășoare în online, așa cum se întâmplă la celelalte instituții de învățământ medical din România.

Rectorul Viorel Scripcariu încearcă în mod deliberat să-i sperie pe studenți

Studenții de la UMF Iași nu mai pot accepta inconștiența rectorului Viorel Scripcariu. Deși conducerea universității nu a luat măsuri pentru a evita infectarea cu COVID-19, obligă mediciniștii să se prezinte la cursuri. Mai mulți studenți străini au trimis o scrisoare la BZI, în limba engleză, dar pentru a nu fi sancționați, am ales să le protejăm identitatea.

„Rectorul ne amenință în continuare pe noi studenții spunând că dacă vom avea doar cursuri online, este posibil ca diplomele noastre să nu fie recunoscute de Legislația UE. Această informație este de fapt incorectă și înșelătoare, iar rectorul încearcă în mod deliberat să folosească tactici de frică pentru a speria studenții și îi amenință, forțându-i să accepte doar ceea ce spune el. Nimeni din UE nu a spus că diplomele medicale nu vor fi recunoscute dacă sunt predate cursuri online. Aceasta este o pandemie, ceva care afectează în fiecare țară, majoritatea universităților au apelat la varianta de educație medicală online. Chiar și în România majoritatea universităților sunt online, știu din Spania, Italia, Franța și Marea Britanie faptul că studenții la medicină învață online. Ceea ce spune rectorul este complet greșit și minte studenții, înșelându-i”, spun mai mulți studenți străini de la UMF.

Nu sunt lăsați să intre în spitale și merg la UMF doar pentru a asculta profesorul cum le predă: „Am putea face asta și de acasă”

Mediciniștii spun că pe perioada pandemiei de COVID-19 le-a fost restricționată practica profesională în spitale. Merg la UMF doar pentru a participa la cursuri, nu și la stagii la patul bolnavului, astfel că lecțiile pot fi mutate cu ușurință în mediul online. Deși au făcut numeroase solicitări către prof. univ. dr. Viorel Scripcariu pentru a adopta această modalitate de învățare, rectorul a dat dovadă de o iresponsabilitate crasă și a ridicat pasiv din umeri.

„Chiar și acum, când noi, studenții, participăm la cursuri în amfiteatre, noi nu putem vedea sau examina pacienții. Practic, stăm și profesorul ne vorbește. Acest lucru se poate face cu ușurință online, pe Microsoft Teams, și ar fi mult mai sigur, pentru că nu trebuie să călătorim și să ne expunem. Totodată, nu ar trebui să fim sufocați purtând o mască ore în șir. Ne-au spus și câțiva medici, asistenți și profesori că sunt nemulțumiți de condițiile în care învățăm”, mai spun studenții mediciniști.

Mediciniștii care au făcut practică în spitalele din Iași spun că nu au găsit produse de dezinfectare

În puținele ore de practică din spitale, studenții mediciniști au constatat cu stupoare că riscul de infectare cu COVID-19 este extem de mare. Au discutat acest aspect cu conducerea UMF, dar care, ca de fiecare dată, nu s-a lăsat înduioșată de poveștile celor de la care încasează sume mari de bani pentru studii.

„Au fost focare la aproape toate spitalele din Iași, dar, totuși, ca studenți, trebuie să intrăm în spital și să mergem la cursuri acolo. Rectorul spune că este sigur sa mergi în spitale. Dar profesorul Viorel Scripcariu nu știe că este imposibil să existe o distanțare fizică sigură pe coridoare și holuri. Acolo nu este suficient să porți doar o mască, nu există un produs de dezinfectare, disponibil, gata de utilizare, iar sticlele sunt goale de cele mai multe ori. Ministerul Educației a îndrumat școlile să meargă pe varianta online exclusiv. Rectorul Viorel Scripcariu a refuzat să urmeze această directivă și insistă încă asupra faptului că trebuie să venim la facultate”, adaugă studentul anonim de la UMF Iași.

Student UMF Iași: „Rectorul și administrația de la UMF Iași sunt foarte naivi și încăpățânați și ar putea avea o situație de focar sever chiar în mâinile lor”

Chiar dacă mai multe universități din țară au ales să-și protejeze studenții, din biroul său cald și ferit de interacțiunea cu publicul, Viorel Scripcariu decide soarta a mii de studenți înfricoșați de posibilitatea infectării cu COVID-19.

„Rectorul și administrația de la UMF Iași sunt foarte naivi și încăpățânați și ar putea avea o situație de focar sever chiar în mâinile lor. Rectorul este înșelător, manipulând studenții, amenințându-i că diplomele nu vor fi recunoscute de legislația UE. Este incorect! Dacă ar fi fost așa, atunci ce spuneți de toate celelalte universități medicale din Uniunea Europeană și chiar din România. Toate au mutat cursurile în mediul online. Nu vor fi toate diplomele lor recunoscute? Desigur că nu, aceasta este o minciună! Studenții devin foarte neliniștiți și speriați pentru că rectorul este egoist și nu pune siguranța elevilor ca o prioritate”, încheie scrisoarea studenții mediciniști străini.

Rectorul UMF Iași s-a așezat confortabil în biroul său și ridică pasiv din umeri la disperarea studenților

Studenții cer fapte, nu vorbe. În schimb, au de-a face cu un rector care nu este întocmai preocupat de siguranța celor pentru care este plătit să-i coordoneze și să-i protejeze. Dă din umeri și rămâne pasiv la toate presiunile din partea mediciniștilor. Le prezintă proceduri emise de către Ministerul Sănătății, arătându-și în continuare indiferența față de cei care se pregătesc să devină medici.

„Siguranța comunității universitare este o prioritate pentru noi. Am adoptat un set de proceduri și un plan de măsuri în conformitate cu Ordinul Comun al Ministrului Educației și Cercetării și Ministerului Sănătății nr. 5487/1494/2020, care au fost aprobate de Senatul UMF. Documentele au fost aduse la cunoștință întregii comunități academice (studenți, cadre didactice și personal administrativ) prin intermediul tuturor căilor de comunicare ale Universității, iar respectarea lor este urmărită în permanență. Pe fundalul pandemiei, am adoptat aceste măsuri în așa fel încât să nu fie afectată calitatea activității didactice și să ofere un grad ridicat de siguranță studenților, cadrelor didactice și personalului administrativ”, a răspuns, nonșalant, rectorul Viorel Scripcariu.

Comentarii
 • Domnul rector știe ce este apropierea umana și vrea ca și viitorii medici sa știe…. Spor la infectare! Cu drag asistenta incitanta, bătăușa, Nicoleta Radu.

 • Forna obliga studentii sa „recolteze pacienti” si sa-i aduca in baza….Bineinteles cu test covid facut din banii proprii! Universitatea nu poate asigura testarea acestora ca …e …facultatea de Stinte Agricole…nu Universitaea de Medicina ….

 • Ce medici o sa fiti voi daca fugiti de responsabilitati, are dreptate acest profesor , mergeti la cursuri si nu mai gasiti motive permanent , el stie cel mai bine ca acest covid este un virus nu o bacterie , putorilor

 • Dragi studenti, lasati chefurile, socializarile, drogurile si relatiile sexuale pasagere. Puneti mana pe carte si lasati barfele despre cadrele universitare. Medicina nu se face numai on-line. Nu puteti absolvi numai online. Veti profesa numai on-line?

 • Pai ce sa mai spunem de colegii de la dentara? Aceștia sunt puși sa caute pacienți, sa se plimbe prin oraș pe la centrele de testare cu pacientul și sa plătească studenții testul pacientului, deși UMF iasi are centru eu testare, dar dau din umeri ca nu mai au fonduri pt testare. Ca sa nu mai spunem ca studenții trebuie sa plătească aproape fiecare manopera…Umf-ul vede studenții care pe un izvor de bani…

 • Nu e vorba doar de riscul personal! Mergem acasa unde avem parinti in varsta sau copii. Ei ce vina au? Faceti un exercitiu de constiinta si apoi raspundeti la aceasta intrebare!

 • Bobo draga daca stia ce modificari genetice de laborator are virusul e asta ( Covid 19 !) suspenda orele insa habar nu are ( ca si tine de altfel !) …Nu-ti fa griji dupa alegeri se vor suspenda sigur

 • cu regret in corpul profesoral din cadrul fac de medicina mai sunt 2-5 profesori medici de valoare certa…restul sunt hahalere submediocre..copii,nurori ,gineri si amante ajunse sa predea in facultate cu o pregatire mai mult decat precara dar acoperita de tupeu si figuratie ..pt cei ce nu au legatura cat de cat cu sistemul este greu sa creada si sa evalueze capacitatea lor profesionala (doctoraSI,PROFESORASI ) IN DEcursul a 30 ani de lucrat in sistem am observat decaderea lui din interior ca o implozie la toate nivelele !!!

 • Oare ce se intimpla in UMF? Totul e perfect? Studentii sa pregătească tematica de rezidențial care, în forma actuala, nu pune nici un accent pe activitatea „la patul bolnavului” Absolvenții de MG nu au calificarea de medic practician! După rezidențiat încep sa fie medici abilitați sa pună mina pe bolnav, chiar și în medicina de familie! UMF sa gindeasca la lucruri importante. De exemplu revizuirea drastica a programei analitice și schimbarea radicala a modalității de susținere a rezidențiatului, în care sa se regăsească pregătirea practica și aptitudinile corespunzătoare alegerii unei specialități!

 • prin urmare nu mai vor sa frecventeze cursurile ? la ce sa te astepti de la generatia actuala? eu i-as lasa repetenti pe cei care nu vin, s-au obisnuit sa treaca ca gisca pe apa fara sa stie mai nimic,astia ne vor trata miine ? cum,on line ?

 • Nu mai vin studenti sa dea spaga la porfi? Vai deci spaga mergea de la prof la rector???
  Sau unii profi mai vroiau vre o fufa sa vina sa se roage in „BIROU” sa o treaca
  ???
  Rusine a ajuns UMF, plin de fete ce fac VIDEO CHAT!

 • Vad ca multi comentati in necunostinta de cauza. Dar, la umf iasi, in unii ani sau pentru unele serii, mersul la facultate si prin spitale e absolut inutil. Merg la spital ca sa ce? Sa stau in amfiteatru si sa vad un ppt? Nu exista nicio interactiune cu bolnavii. Daca ar fi, as merge cu drag. Dar chiar nu exista si nu este posibila. Nu isi asuma nimeni acest risc, de testat nu ne testeaza nimeni pe gratis. Pe nimeni nu intereseaza de studenti, nu conteaza ca trebuie sa mergem in autobuzurile ticsite din stanga in dreapta, de la un spital la altul pentru a viziona un ppt. Mi se pare chiar o zadarnicire a combaterii bolii. Nu ni se dau masti, nu ni se ofera nimic, nici macar distantare de colegi. Care e sensul ca stam la distanta de un scaun unii de ceilalti daca in vestiare suntem nevoiti sa ne grabim? Care e sensul ca un contact direct al unei persoane infectate, care ulterior a intrat in contact cu jumatate de serie, sa nu vina la facultate, dar ceilalti da? Suntem trimisi la garzi. Unde? Cine ne primeste pe noi? Sa ma duc sa ce? Sa investesc in echipament ca sa ce? Sa fiu tinut afara pe hol, pentru ca bineinteles, nu pot intra in contact cu niciun pacient, nu-si asuma nimeni acest risc (si pe buna dreptate). Dar de ce rectorul ne cere sa facem garzi in acest semestru? Care e logica? Ni s-a promis o repartizare, nu s-a realizat. In primele saptamani de facultate nu am avut nici dezinfectantii mult promisi. Daca nu sunteti studenti, nu vad rostul comentariilor voastre. Materiile preclinice ar trebui sa se faca online, iar daca la stagii nu este posibilitatea interactiunii cu un online, chiar nu vad rostul.

 • Eu as dori sa il intreb pe domnul rector cum de la Carol Davila si la Tg.Mures s-au putut gasi solutii?Unde sunt dezinfectantii(de maini si suprafete)?Mastile?Cei de mai sus au citit reportajul dar nu au inteles nimic.Studentii merg la cursuri sau laboratoare in amfiteatre mici din interiorul spitalelor ceea ce nu este normal(cateodata sunt mai mult de 2 grupe intr-o camera de 30mp).Nu vad rostul sa intri in spital atata timp cat nu poti merge la patul pacientului.Sa vii doar asa sa asculti ce iti citesc profii de pe laptop nu are rost aia o poti face de acasa.

 • Nu doar UMF București sau Târgu Mureș, ci și UMF Cluj, Constanța și Oradea sunt acum exclusiv online.
  UMF Oradea a intrat pe internet după ce a avut doar 2 cazuri! Știu că UMF Iași a avut mai multe cazuri.
  Domnul Rector a mai spus în ultima declarație adresată studenților că, dacă ne infectăm cu acest coronavirus, atunci este vina și problema noastră … Cât de patetic și arogant
  De ce restricționează studenții să intre înăuntru să vadă secretarul și personalul administrației dacă este atât de sigur? De ce trebuie să ne ocupăm de ele numai prin e-mail ??
  Atât de multe standarde duble și ipocrizie de către Viorel este incredibil – cel mai rău rector de până acum.

 • Nu doar UMF București sau Târgu Mureș, ci și UMF Cluj, Constanța și Oradea sunt acum exclusiv online.
  UMF Oradea a intrat pe internet după ce a avut doar 2 cazuri! Știu că UMF Iași a avut mai multe cazuri.
  Domnul Rector a mai spus în ultima declarație adresată studenților că, dacă ne infectăm cu acest coronavirus, atunci este vina și problema noastră … Cât de patetic și arogant
  De ce restricționează studenții să intre înăuntru să vadă secretarul și personalul administrației dacă este atât de sigur? De ce trebuie să ne ocupăm de ele numai prin e-mail ??
  Atât de multe standarde duble și ipocrizie de către Viorel este incredibil – cel mai rău rector de până acum.

 • Reading some of these comments, I am appalled!! I refuse to accept a rector that does not put the safety of its students first and foremost. If you really want us to be present at hospitals for so called ‘bedside teaching’ then provide us with the necessary PPE. Reduce the number of students present in a specific department at one time. I was shocked to see that gastro department of spiridon was flooded with students from both romanian and english section with no social distancing possible, a small tiny room for all of the 50+ students to place our belongings. We come to these hospitals not to see patients but to sit in the amf and read through a case study ppt which can easily be taught to us without the need of our physical presence. This uni continues to suppress the voices of the students. The point is this uni needs to wake up and stop being so naive or oblivious to the current situation at hand!!

 • E amuzant căci mare parte din comentarii vin de la oameni care nu au nici măcar o treaba cu aceasta facultate. Este de apreciat ca domnul Rector vrea ca NOI studenții sa mergem la facultate sa nu învățăm doar niște cuvinte. Problema cea mai mare este ca la facultate tot același lucru facem. Mergem în amfiteatre unde nu este asa cum ni s a promis. Laboratoare care sa se facă cu câte o grupa. NU! suntem câte jumatate de serie într un amfiteatru. Adică undeva la 40-50 de persoane. Nu mai spunem ca înainte suntem obligați sa ne schimba într un vestiar de 3/2. Este imbulzeala, aglomerație și risc crescut de a te infecta. MĂCAR DACĂ AM ÎNTRA ÎN SPITAL, as fi înțeles… Dar nu intram dragilor mergem la facultate sa ne arate săracii profesori câte un ppt și sa n auzim nimic pentru ca sălile sunt foarte mari și ei nu se aud prea bine prin măști. Îmi doresc sa învăț. Dar nu asa, am părinți, bunici cu care ma vad zilnic și cel mai mult îmi este teama pentru ei. Nu pentru mine. Semnat – Un student oarecare.

Adauga un comentariu