Actualitate

Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică: „Avem deja morți evitabile! Singura modalitate este lockdown-ul!”

Publicat: 25 nov. 2020
Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică susține o conferință de presă
Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică

Statul român efectuează din ce în ce mai puține teste pentru Covid-19, în ciuda faptului că situația în care ne aflăm și recomandările Organizației Mondiale a Sănătății cer cu totul opusul.

Numărul testelor pentru depistarea infecției cu noul coronavirus prelucrate în ultima săptămână a scăzut îngrijorător, însă rata de pozitivare a crescut într-un mod galopant. O demonstrează chiar un raport al Institutului Național de Sănătate Publică.

Răzvan Cherecheș: Ar trebui să testăm la capacitate maximă în fiecare zi

Expertul în sănătate publică, Răzvan Cherecheș, a declarat faptul că testarea ar trebui efectuată la capacitate maximă pentru a putea controla, într-un fel sau altul, pandemia. Potrivit definiției de caz, în România nu se testează contacții celor care au fost diagnosticați cu virusul SARS – COV – 2. Recomandarea expertului este de a se extinde testarea la capacitate maximă, suplimentată cu o testare rapidă, chiar dacă marja de eroare este considerabil mai mare.

”În mod normal ar trebui să testăm la capacitatea maximă în fiecare zi. Conform definiției de caz, noi nu testăm contacții celor care au fost pozitivați. Pentru dacă ar intra în definiția de caz și contacții celor care sunt pozitivi, atunci, dacă luăm o medie de 3-4 contacți la fiecare persoană pozitivă, nu ar ajunge capacitatea de testare. Și atunci noi asumăm direct că cei care sunt contacți au fost expuși și trebuie să stea acasă două săptămâni, dar fără a fi testați.

Deci testarea ar trebui exinsă la maxim. Astea sunt toate recomandările. Mai mult, ar trebui suplimentată cu testare rapidă, chiar dacă are o marjă de eroare mai mare. Ori noi mergem exact contra curentului. Creșterea ratei de pozitivare este direct legată de scăderea capacității testării. Cu cât testăm mai puțin, cu atât șansele ca cei găsiți pozitivi să fie mai mulți cresc, și implicit crește rata de pozitivare”, explică Răzvan Cherecheș.

”Nu vedem în acest moment începerea scăderii”

Expertul în sănătate publică, Răzvan Cherecheș, a declarat de asemenea că unica modalitate ca numărul cazurilor de Covid-19 să capete un trend ascendent este un lockdown total. Astfel, pentru a avea mai puțin de 2.000 cazuri zilnice ne trebuie câteva săptămâni.

În ceea ce privește situația măsurilor, acestea nu sunt implementate destul de ferm. Pentru a degrava secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă singura soluție este de a carantina întreaga Românie.

”Nu vedem în acest moment începerea scăderii. În cel mai bun caz, eventual intrarea într-un platou. Dar ca să degrevăm secțiile de Terapie Intensivă, avem nevoie de câteva săptămâni în care să avem mai puțin de 2000 de cazuri noi pe zi. Ori, ca să ajungem acolo, singura modalitate demonstrată și în alte țări este printr-un lockdown.

Măsurile nu sunt implementare suficient de ferm. Și atunci, sigur că singura soluție care ne rămâne este lockdown-ul ca să degrevăm secțiile de Terapie Intensivă și implicit să scădem mortalitatea prin inabilitatea de a accesa serviciile de Terapie Intensivă. În momentul de față putem considera că suntem la capacitate maximă și că funcționăm cu luminile roșii aprinse. Deci funcționăm în stare de criză. Din acest moment, practic, începem să avem morți evitabile”, a concluzionat expertul în sănătate.

Adauga un comentariu