National

Reacția lui Eugen Tomac după demisia lui Ludovic Orban: „Premierul şi-a asumat rezultatul obţinut la alegeri”

Publicat: 07 dec. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Eugen Tomac, președintele PMP, a reacționat după ce Ludovic Orban și-a dat demisia din funcția de prim-ministru. El este de părere că această demisie semnifică faptul că acesta şi-a asumat rezultatul obţinut la alegerile parlamentare. El a completat că nu își pierde optimismul și că partidul pe care îl conduce  va trece pragul electoral de 5% necesar intrării în Parlament. Mai mult, el a spus că PMP a fost consecvent în susţinerea Cabinetului Orban şi așa va rămâne în continuare cu privire la formarea unei majorităţi guvernamentale.

„Da, se pare că premierul şi-a asumat rezultatul obţinut la alegeri. A promis că PNL va fi primul partid la aceste alegeri parlamentare şi acest gest în aceasă cheie îl privesc. Şi-a asumat rezultatul şi suntem într-un calendar strâns pentru formarea unei noi majorităţi şi a unei noi nominalizări. La noi este foarte valabilă această formulă – fiecare vot contează, pentru că observăm că sunt schimbări, ba suntem la 5%, ba la 4,9%. Lăsând la o parte această chestiune, rămân optimist că PMP va trece pragul şi după rezultatele oficiale vom putea avea opinii cu privire la majorităţi. Suntem partid de dreapta, am susţinut Guvernul liberal într-un moment în care nu a vrut nimeni să îl susţină. Deci rămânem consecvenţi”, a declarat Eugen Tomac luni seara la Digi 24.

Ludovic Orban și-a depus mandatul

Premierul Ludovic Orban a anunţat luni, 7 decembrie, că îşi depune mandatul de prim-ministru. El a declarat că negocierile care vor avea loc trebuie să ducă la un Guvern de centru-dreapta. Orban şi-a exprimat convingerea că în viitoarele negocieri, PNL va fi reuși să dea premierul şi să constituie coloana vertebrală a viitorului Executiv. Potrivit premierului demisionar, obiectivul pe care îl are este acela de a construi o majoritate parlamentară, care să nu conțină PSD şi de a fi implicat în negocierile pentru formarea unui Guvern.

„Am luat decizia să îmi depun mandatul de prim-ministru. România are nevoie de un guvern responsabil. Decizia mea de astăzi vreau să arate că nu mă cramponez de funcție. Îmi închei mandatul de premier după un an și o lună în care România s-a confruntat cu o perioadă extrem de dificilă, în care românii s-au confruntat cu o pandemie și o criză economică fără precedent.

Plec din funcția de premier cu conștiința datoriei împlinite. Tot ce a fost omenește posibil am făcut. Am încercat să găsim răspunsuri la toate confruntările. Pe 6 decembrie românii au decis componența viitorului parlament.”, a spus Orban.

Klaus Iohannis a anunțat că nu există un câștigător clar la alegerile parlamentare

În aceeași zi cu demisia lui Ludovic Orban, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că nu există un câştigător al alegerilor parlamentare, că PNL şi USR au obţinut mai multe voturi decât în 2016, concluzia sa fiins că centru-dreapta are peste 50%, iar PSD poate să rămână în afara deciziei politice. El a mulţumit tuturor celor care au votat, garantându-le că fiecare vot va fi luat în considerare.

El a observat că sunt şi mulţi români nemulţumiţi de el, de partide, dar și de întreaga clasă politică.

„Rezultatele alegerilor arată că nu există un câștigător clar. PNL în 2016 obținuse 20% , acum are 25%, o creștere clară. USR a obținut în 2016 8%, a crescut la 15%. PSD avea în 2016 45% a scăzut dramatic la 29%
Este deci clară, dacă adunăm aceste rezultate, că partidele de centru dreapta au obținut peste 50% din voturi. Acesta a fost obiectivul meu și din acest motiv a trebuit să mă exprim un pic mai des în public.”, a declarat liderul statului.

Adauga un comentariu