National

Reacția oficială a MAE cu privire la incidentele petrecute în Transnistria. Șeful regiunii pro-ruse Transnistria o acuză pe Maia Sandu pentru comentariile făcute

Publicat: 26 apr. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Reacția oficială a MAE cu privire la incidentele petrecute în Transnistria. Șeful regiunii pro-ruse Transnistria o acuză pe Maia Sandu pentru comentariile făcute

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) al României a transmis că a luat notă cu preocupare de incidentele înregistrate recent, în circumstanțe încă necunoscute, în regiunea separatistă pro-rusă transnistreană a Republicii Moldova.

MAE român apreciază că, în actualul context, este necesară abordarea cu reținere și prudență a situației, clarificarea întârziată a circumstanțelor acesteia, precum și evitarea angajării în orice eventuale provocări.

„Din această perspectivă, MAE exprimă sprijinul deplin pentru apelul la calm și responsabilitate al Președintelui Republicii Moldova, doamna Maia Sandu, precum și pentru eforturile autorităților de la Chișinău de a gestiona aceste evoluții în mod responsabil, transparent și echilibrat. Încercările de escaladare artificială, nejustificată a tensiunilor nu contribuie la menținerea unui climat predictibil și stabil și nu sunt în interesul locuitorilor de pe cele două maluri ale Nistrului, mai ales în actualul context regional de securitate”, transmite MAE.

MAE susține soluționarea politică a problemei transnistrene

În comunicatul Ministerului Afacerilor Externe se transmite că MAE susține soluționarea politică a problemei transnistrene cu respectarea suveranității și integrității teritoriale ale Republicii Moldova.

„Pe un plan mai larg, MAE al României reafirmă susținerea pentru soluționarea politică a problemei transnistrene cu respectarea suveranității și integrității teritoriale ale Republicii Moldova, în cadrul frontierelor sale recunoscute internațional, și fără afectarea orientării sale pro-europene”, se mai arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.

Șeful regiunii pro-ruse Transnistria o acuză pe Maia Sandu că nu știe ce vorbește

Auto-proclamatul președinte al regiunii separatiste moldovenești Transnistria, Vadim Krasnoselski, a declarat că atacurile asupra teritoriului ar putea fi urmărite până în Ucraina și președinta Moldovei, Maia Sandu, „să nu vorbească despre ceea ce nu cunoaște”, relatează agenția de presă TASS, potrivit Reuters, și Unimedia. Asta, după ce Maia Sandu a spus că „intențiile de escaladare pornesc de la forțe pro-război din interiorul Transnistriei”.

El a scris pe Telegram că „Spre deosebire de doamna Sandu, noi știm absolut sigur, de unde au venit teroriștii și în direcția cărui stat au fugit. Vă asigur că nu au nicio legătură cu cetățenii din regiune”.

„Cerem Maiei Sandu să scutească de speculațiile sale personale comunitatea internațională, de concluzii pripite și acuzații la adresa cetățenilor regiunii transnistrene. Declarațiile oficialilor, în special de cel mai înalt rang, trebuie să fie bazate pe fapte verificate și a unor informații de încredere”, a scris acesta, potrivit UNIMEDIA.

Mai multe explozii în regiunea separatistă Transnistria

Mai multe explozii au fost auzite în regiunea separatistă Transnistria. Două antene radio au fost avariate de explozii, a anunțat Ministerul de Interne.

Exploziile din regiunea transnistreană sunt intenții de escaladare care pornesc de la forțe din interiorul regiunii transnistrene, care sunt forțe pro-război și care sunt interesate să destabilizeze situația în regiune, spune președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.

Adauga un comentariu