Prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI), a fost ales vineri, 30 iunie, în funcția de președinte al Agenției Universitare a Francofoniei pentru regiunea Europei Centrale și Orientale. Acesta a fost votat în unanimitate în noua funcție în cadrul Reuniunii reprezentanților instituțiilor francofone din Europa Centrală și Orientală, găzduită la București de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară.
„Sunt deosebit de onorat de alegerea mea în această poziție, pe care o consider rezultatul recunoașterii rolului României în susținerea puternică a valorilor francofoniei la nivel mondial. Îmi doresc ca această regiune să devină una dintre cele mai active regiuni ale AUF, în care să promovăm intens educația academică și cercetarea în limba franceză, prin stimularea mobilităților între universități sau instituții, prin crearea unor parteneriate eficiente între universități, prin crearea condițiilor care să permită obținerea diplomelor duble la nivelul tuturor ciclurilor de studii universitare și prin lărgirea numărului de membri AUF din această regiune”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval.
Agenția universitară a Francofoniei (AUF)
AUF conține 1.100 de instituții, 700 dintre ele fiind universități, aflate pe teritoriul a 120 de țări. Pentru a putea fi mai bine gestionată, agenția este structurată în 10 directorate regionale, unul dintre acestea fiind Europa Centrală și Orientală, unde a fost ales președinte prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval.
„Faptul că TUIASI este deja implicată în mod activ și creativ în Consorțiul universitar INGENIUM poate constitui un avantaj în înțelegerea mecanismelor care facilitează armonizarea legislațiilor din țările membre ale AUF Europa Centrală și Orientală în scopul construirii unor punți de colaborare solide. În demersurile mele voi avea nevoie de întreg sprijinul vicepreședinților, al directorului regional și, în principal, al universităților și instituțiilor membre”, a completat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval.
În această regiune sunt incluse 24 de țări: Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bosnia, Bulgaria, Georgia Letonia, Muntenegru, Slovenia, Kirghizstan, Macedonia, Lituania, Croația, Slovacia, Serbia, Kosovo, Polonia, Rusia, Ungaria, Republica Moldova, Estonia, Kazakhstan, Ucraina și România. În total, peste 150 de instituții, între care și universități, sunt incluse în AUF din aceste 24 de țări. Între ele, 15 sunt instituții de învățământ superior din România.
AUF promovează solidaritatea activă între instituțiile membre și le acordă sprijinul său pentru a răspunde provocărilor cu care se confruntă:
- calitatea formării, a cercetării și a guvernării academice: susține proiecte de cooperare (crearea unor formări noi sau le susține pe cele existente), contribuie la crearea de rețele universitare sau centre de cercetare, răspunde necesităților specifice ale țării prin finanțare de proiecte în parteneriat cu autoritățile naționale, organizează formări în beneficiul profesorilor (formări pentru profesorii de limbă franceză și discipline non-lingvistice), organizează seminarii, colocvii, conferințe, susține organizarea manifestărilor științifice locale și participarea cercetătorilor la diverse manifestări științifice internaționale.
- inserția profesională și angajabilitatea absolvenților din învățământul superior: oferă studenților francofoni burse de stagii locale și internaționale, stabilește parteneriate cu întreprinderi și camere de comerț, organizează formări, vizite de întreprinderi, seminarii, ateliere, mese rotunde în beneficiul studenților, coordonează grupuri de lucru între universități și întreprinderi, susține proiecte de formări profesionalizante și proiecte ce vizează dezvoltarea antreprenoriatului.
- implicarea în dezvoltarea economică și socială a societăților: inițiază parteneriate cu comunități locale și agenții naționale, susține proiecte care abordează probleme actuale în domeniul dezvoltării durabile, sănătății etc.
AUF acționează în 10 regiuni ale lumii, inclusiv în Europa centrală și de est unde activitatea AUF este coordonată de către Direcția regională de la București (DRECO), care a fost inaugurată în 1994. Această direcție cuprinde o rețea de 111 universități membre provenind din 24 de țări. DRECO numără 7 reprezentanțe în 6 țări ale regiunii, Reprezentanța de la Chișinău coordonând acțiunile AUF în Republica Moldova și Ukraina.
În calitate de președinte al AUF, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval a nominalizat următorii vicepreședinți: Alexandru Stratan (Republica Moldova, rectorul Academiei de Științe Economice), Java Samushia (Georgia, rectorul Universității de Stat Tbilisi) și Andrea Maliqari (Albania, rectorul Politehnicii Tirana). Secretar general a fost desemnat Mohamed Ketata, directorul regional Europa Centrală și Orientală.
Mandatul rectorului TUIASI la conducerea AUF pentru regiunea European Centrală și Orientală va dura până la finalul anului 2025. Prima reuniune a președinților celor zece regiuni din cadrul Agenției Universitare a Francofoniei a fost stabilită pentru luna octombrie 2023 și va avea loc în Quebec, Canada.
Prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, poziții și funcții ocupate de-a lungul timpului în Învățământ
● Preparator (1990 – 1992); Asistent universitar (1992 – 1995); Sef de lucrări (1995 – 1999); Conferenţiar (1999-2002); Profesor universitar (din 2002) în
cadrul Facultatii de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului “Cristofor Simionescu”, Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi“ din Iaşi
● RECTOR al Universităţii Tehnice “Gheorghe Asachi“ din Iaşi (2016-2020)
● DECAN al Facultăţii de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului “Cristofor Simionescu” (2008-2012, 2012-2016)
● Director al Scolii Doctorale a Facultăţii de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului “Cristofor Simionescu” (2005-2012)
● Director al Departamentului de Inginerie Organică şi Biochimică (2005-2008)
● Cancelar al Facultăţii de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului “Cristofor Simionescu” (2004-2005)
● Membru în Consiliul Facultăţii de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului “Cristofor Simionescu” (2000-2020)
● Membru în Senatul Universităţii Tehnice “Gheorghe Asachi“ din Iaşi (2008-2012)
Funcții și iar funcții. Toată viața. O fi cercetat ceva în carieră?
„Monsiu Şarlă”, pardon Macron, … „ian dites-moi je vous prie: est-ce que vous ètes… mulţămit de Guliţă”, pardon de Dan? „Comme ça, comme ça… mulțumit et pas trop”. Olguta Vasilescu este pregatita da-i dea lectii. De franceza, bineinteles.