Eveniment-Social

Recunoaștere culturală! Spectacol al unui mare teatru din Iași ajunge în Marea Britanie – FOTO

Publicat: 27 mai 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Recunoaștere culturală Spectacol al unui mare teatru din Iași ajunge în Marea Britanie - FOTO
Zile foarte pline la Teatrul „Luceafărul” Iași, care se pregătește intens pentru un nou turneu internațional. La invitația reprezentanțelor noastre diplomatice și culturale din Regat, o parte a echipei artistice este pe drum spre Marea Britanie

Spectacol al unui mare teatru din Iași ajunge în Marea Britanie! Teatrul „Luceafărul” Iași se pregătește intens pentru un nou turneu internațional. La invitația reprezentanțelor noastre diplomatice și culturale din Regat, o parte a echipei artistice este pe drum spre Marea Britanie

Un valoros spectacol al unui mare teatru din Iași ajunge tocmai în Marea Britanie! Zile foarte pline la Teatrul pentru Copii și Tineret „Luceafărul” Iași, care se pregătește intens pentru un nou turneu internațional. La invitația reprezentanțelor noastre diplomatice și culturale din Regat, o parte a echipei artistice este pe drum spre Marea Britanie. Deplasarea va consta într-o serie de cinci reprezentații cu spectacolul „Stația Clovnilor”, creație scenică realizată în formulă nonverbală, un scenariu de numere de grup legate într-o poveste.

Spectacol al unui mare teatru din Iași ajunge în Marea Britanie

Conceptul de spectacol îl face interesant pentru toate categoriile de vârste, privitorii fiind purtați prin registre emoționale variate, care merg de la comic, la melancolic, poetic, sub semnul unui ludic rafinat.

„«Stația Clovnilor» a fost inclus, în vara lui 2022, în programul prestigiosului Edinburgh Festival Fringe, ediția 75, unde am susținut un număr de cinci reprezentații. Teatrul «Luceafărul» și-a asumat de mai multe sezoane misiunea de ambasador al culturii ieșene, al celei române în spațiul european și dincolo de marginile UE, demonstrând calitatea actului artistic din instituția noastră, din țara noastră. E un efort pentru toată echipa, străbatem peste 8000 km dus-întors, dar, metaforic vorbind, căruța lui Thespis trebuie să fie în mișcare”, a precizat teatrologul Oltița Cîntec, managerul interimar al instituției.

Spectacolul are palmares, a fost selectat în numeroase festivaluri și în România, răsplătit prin aplauze, aprecieri ale criticilor și laureat cu Premiul pentru interpretare colectivă la Festivalul Internațional Puck Cluj Napoca.

Piesa va fi jucată în orașe importante din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și Republica Irlanda

Traseul britanic de acum include orașe importante din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și Republica Irlanda: la Londra a fost jucat pe 25 și 26 mai, urmează la Birmingham (28 mai), Manchester (30 mai) și Dublin (1 iunie). Spectacolul „Stația Clovnilor” se adresează întregii familii și este regizat de Ana Crăciun Lambru, decor – Elena Iorga, costume și păpuși – Alexandra Budianu, cu actorii Ioana Corban, George Cocoș, Elena Zmuncilă, Carmen Mihalache, Raluca Pintilie, Dragoș Maftei, Cătălin Cucu, Claudiu Gălățeanu. Imaginarea acestei producții a reprezentat o provocare, alimentând creativitatea artiștilor.

„Materialul cu care lucrează actorii sunt cuvintele, iar ideea structurală a proiectului este recursul la alte mijloace de expresivitate la fel de emoționante. Gândit în formula nonverbal, «Stația Clovnilor» are și atuul de-a traversa eventualele bariere de limbă, atrăgând un public larg, cosmopolit. Turneul actual vizează nu doar comunitățile românești din Regat, ci și publicul britanic și irlandez”, scot în evidență oficialii de la Teatrul „Luceafărul” din Iași.

Adauga un comentariu