Zona Podu Roș este una dintre cele mai circulate intersecții din orașul Iași, însă în urmă cu zeci de ani, totul arăta diferit
Cu siguranță, cartierul Podu Roș este unul din cele mai importante puncte din municipiul Iași. Acesta face legătura cu centrul orașului și celelalte cartiere de la periferie, precum Nicolina, Bucium, CUG sau Frumoasa. Totuși, în urmă cu mulți ani, zona arăta complet diferit.
Este una dintre cele mai circulate intersecții din Iași
După cum se observă în imaginile dinainte de anul 1970, infrastructura rutieră era mult mai simplă, fiind câte o bandă pentru sensul de mers, clădiri vechi mult mai aproape de carosabil, iar trotuarele pentru pietoni, mult mai largi. Ulterior, în anul 1970, autoritățile comuniste din perioada respectivă au venit cu propunerea unei sistematizări pentru zona Podu Roș. Astfel, a luat naștere Piața Podu Roș, în mare parte cum o știm noi astăzi. Acest loc este cuprins de la podul de peste Bahlui până la Pasajul Nicolina, intersecția Cotnari, cartierul Cantemir și spre Țesătura.
Unul din oamenii care au contribuit atunci la sistematizarea zonei a fost arhitectul Gheorghe Hereș. Tot la începutul anilor ʼ70, a fost ridicat și blocul „1001” articole. După lucrările făcute în anii ʼ70, zona Podu Roș nu a fost modificată cu mult. Punctul central al locației – rondul – încă există, iar blocurile sunt încă locuite. Înainte de 1989, cartierul Podu Roș era frecventat de ieșeni, fiind magazine, restaurante, baruri și diferite spații comerciale.
„Atunci a fost primul concurs de arhitectură și urbanism din Iași, am participat și eu, dar altcineva a avut ideea câștigătoare, care este și acum. Ulterior, eu am contribuit la finalizarea proiectului, la finisarea lui, în funcție de cum avansau lucrările. Era mult mai simplă, rudimentară infrastructură, am ajuns să lărgim totul de aprope 4 ori mai mult. Tot atunci, la începutul anilor ʼ70, a fost construit și blocul 1001 articole. Pe partea dreaptă s-au făcut completări cu cele două blocuri H1 și H2, iar pe partea stângă, cu E1 și E2”, a transmis arhitectul Gheorghe Hereș.
Gheorghe Hereș are mai multe proiecte importante făcute în cariera sa, precum: bisericile catolice din județul Iași, cartierul Alexandru cel Bun, bulevardul Independenței, centrul cartierului Tătărași, sistematizarea de la Fundație, realizarea PUG-ului din anii 1990.
Legenda locului
Podul de pe râul Bahlui a fost construit încă din secolul al XVIII-lea, fiind inițial din lemn. În anii 1835-1836, a fost ridicat un pod din piatră din porunca domnului Moldovei, Mihail Sturdza. Acesta trebuia să facă legătura cu Curtea Domnească și zona periferiei orașului Iași.
Pentru mult timp, specialiștii au încercat să explice denumirea de „Podu Roș”. Printre primele teorii au fost că denumirea vine de la culorile perdelelor de la bordelurile din zonă sau de la apa roșie de sânge, în urma execuțiilor. Totuși, explicația este una mult mai simplă: denumirea de „Podu Roș” vine de la faptul că balustradele podului peste râul Bahlui erau vopsite cu o culoare roșie.
Intersecția Podu Roș va rămâne una dintre cele mai circulate din municipiul Iași, fiind un punct important din infrastructura orașului.
Acum 100 + de ani orașul Iași se termina la rîul Bahlui !, Podul Roș era la marginea orașului și peste rîu și era cartierul rău famat , cu bordeluri , crîșme , zona Smirdan era tot o mahala în afara orașului , o mahala , țigănie cum se zicea pe vremuri , unde locuiau țiganii, servitorii, surugii ,tot în mahalaua asta locuia și vestitul rrom , țigan Barbu Lăutarul și toată formația lui de lăutari
Ma uit la foto de pe vremea lui Ceausescu si vad un oras aerisit si cu femei imbracate decent. Parintii mi-au spus ca pe atunci toti oamenii aveau serviciu, ca nu exista somaj si ca toti lucrau la stat. Imi pare rau ca nu am trait pe vremea aia. Prezentul succks!
de acord cu tine. m-am nascut in 96, dar imi doresc sa fi fost contemporan cu bunicii mei.