Actualitate

Redeschiderea anchetei dosarului „10 august” a fost mutată la Tribunalul Bucureşti

Publicat: 10 aug. 2020
Redeschiderea anchetei dosarului „10 august” a fost mutată la Tribunalul Bucureşti
Redeschiderea anchetei dosarului „10 august” a fost mutată

Decizie de ultimă oră privind dosarul „10 august”. Judecătorul de cameră preliminară din cadrul Curţii de Apel București care a luat în discuție, luni, 10 august 2020, cererea procurorului șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism de redeschiderii dosarului a stabilit că trebuie să fie mutat.

Dosarul „10 august” a fost mutat la Tribunalul Bucureşti

Judecătorul în cauza din cadrul Curţii de Apel Bucureşti a decis luni, 10 august 2020, că nu CAB este competentă să judece această cerere de redeschidere a dosarului „10 august”. Astfel, cauza fost trimisă de urgenţă la Tribunalul Bucureşti.

„Admite excepţia necompetenţei materiale a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia I Penală – judecător de cameră preliminară.

Declină competenţa de soluţionare a cererii de confirmare a redeschiderii urmăririi penale, dispuse prin ordonanţa nr.111/II-2/2020 din 04.08.2020 a procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, în favoarea Tribunalului Bucureşti – judecător de cameră preliminară. În baza art.29 alin.5 din Legea nr.47/1992 respinge ca inadmisibilă cererea de sesizare a Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.90 din Legea nr.135/2010 (Codul de procedură penală), formulată de intimatul Cucoş Gheorghe Sebastian, prin apărător.

Cu recurs în termen de 48 de ore de la pronunţare în privinţa dispoziţiei de respingere a cererii de sesizare a Curţii Constituţionale. Definitivă în privinţa restului dispoziţiilor. Pronunţată în camera de consiliu, astăzi,…”, se arată în minuta magistratului CAB.

În cauză, dosarul va fi transmis după motivarea încheierii la instanța inferioară unde va fi minuțios analizat de un alt magistrat de cameră preliminară.

Doisprezece persoane, condamnate în dosarul „10 august”

Nu mai puțin de 12 persoane acuzate de acte de huliganism în timpul protestului diasporei din data de 10 august 2018 au primit astăzi, 31 iulie 2020, sentințe.

Magistrații de la Judecătoria Sectorului 1 au decis ca 11 dintre cele 12 persoane să fie condamnate cu suspendare. În ultimul caz, este vorba de o persoană care mai avea o pedeapsă de ispășit.

Decizia nu este definitivă și poate fi contestată. Probele cheie au fost înregistrări postate pe Facebook.

Dosarul protestelor de pe 10 august 2019 a fost clasat de DIICOT

Într-un comunicat dat publicării de DIICOT se arată faptul că dosarul instrumentat de procurori a fost clasat. Dosarul s-a clasat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de acţiuni împotriva ordinii constituţionale. În dosar au fost achitaţi suspecţii Cazan Laurenţiu, comisar, şeful poliţiei din 2019, Chirica Mihai Dan, colonelul Cucoş Gheorghe Sebastian, dar şi colonelul Sinfile Ionut-Catalin.

Conform ordonanţei emise de procurori de pe data de 26 iunie 2020, procurorii DIICOT au luat decizia de clasare a dosarului în care mai multe persoane erau acuzate de infracţiuni referitoare la acţiuni împotriva ordinii constituţionale.

”Prin ordonanța din data de 26.06.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism au dispus următoarele: Clasarea cauzei sub aspectul săvârșirii, în forma tentativei, a infracțiunii de acțiuni împotriva ordinii constituționale.” se arată în comunicat.

În acelaşi comunicat s-a luat decizia de renunţare a urmăririi penale pentru comiterea infracţiunilor de purtare abuzivă, abuz în serviciu şi neglijenţa în serviciu a tututor celor implicaţi în acţiunea protestelor de pe 10 august 2019.

”Declinarea competenței de efectuare a urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de purtare abuzivă, abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu constând în aceea că ”în data de 10.08.2018, începând cu ora 1800, cu ocazia mitingului organizat în zona Piaţa Victoriei din mun. Bucureşti, au avut loc incidente violente în care au fost implicate forţele de ordine din cadrul Jandarmeriei Române, în urma cărora a rezultat rănirea mai multor persoane”, în favoarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare.”, se arată în comunicat.

Comentarii
Adauga un comentariu