International

Referendum pe repede înainte în Zaporojie. Autoritățile pro-ruse au stabilit întrebarea de pe buletinele de vot

Publicat: 20 sept. 2022
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Referendum pe repede înainte în Zaporojie. Autoritățile pro-ruse au stabilit întrebarea de pe buletinele de vot
Referendum pe repede înainte în Zaporojie

O întrebare va fi supusă unui referendum în regiunea Zaporojie, controlată de Rusia, în perioada 23-27 septembrie, a declarat șeful administrației militare și civile a regiunii, Evhen Balitski.

„Să supună referendumului următoarea întrebare: „Sunteți în favoarea secesiunii regiunii Zaporojie din Ucraina, a formării regiunii Zaporojie ca stat independent și a încorporării acesteia în Federația Rusă cu drepturile unui subiect al Federației Ruse?””, se arată ăn documentul postat pe canalul Telegram al lui Balitski, potrivit agenției ruse Interfax.

Referendumul va avea loc pe 23 septembrie în localurile de vot

Potrivit decretului, referendumul va avea loc pe 23 septembrie în localurile de vot, iar până pe 27 septembrie – în teritoriile adiacente și în localitățile unde nu există localuri speciale.

Anterior, autoritățile din așa-zisele republici populare Donețk și Luhansk, precum și din regiunile Zaporojie și Herson au programat referendumuri privind aderarea regiunilor la Rusia pentru 23-27 septembrie.

Un comitet electoral pentru pregătirea unui astfel de scrutin în regiunea Zaporojie a fost înființat încă din luna iulie. Pregătirile pentru referendum au început în luna august.

Lavrov, primele declarații despre referendumurile din Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie, privind alipirea la Rusia

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a spus că inițiativa de a organiza referendumuri în regiunile Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie, privind aderarea la Rusia vorbește despre dorința popoarelor care trăiesc în aceste teritorii de a-și decide singuri soarta, scrie Interfax.

„De la începutul operațiunii militare speciale, da, în general, și în perioada anterioară acesteia, am spus că popoarele teritoriilor respective ar trebui să-și decidă singuri soarta”, a declarat Serghei Lavrov.

„Și întreaga situație actuală confirmă că vor să fie stăpâni pe propriul destin”, a mai susținut ministrul rus de Externe.

Cu puțin timp înainte, decizia organizării unui referendum similar a fost aprobată în Consiliul Popular al Republicii Populare Donețk. În conformitate cu hotărârea adoptată, votul în regiune se va desfășura personal la secțiile de votare stabilite prin lege, menționează sursa citată.

Comentarii
Adauga un comentariu